ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΣΟΥ

Τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας όγκος που προκαλείται από την ανώμαλη εξέλιξη των κυττάρων που βρίσκονται στο παχύ έντερο – το κομμάτι, δηλαδή, του πεπτικού σωλήνα στο οποίο επικάθονται τα άχρηστα προϊόντα της πέψης.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται αργά. Συχνά αρχίζει με τη μορφή ενός μικρού πολύποδα. Οι πολύποδες αυτοί μπορεί να είναι προκαρκινικά αδενώματα, τα οποία σταδιακά εξελίσσονται σε πλήρη μορφή καρκίνου. Αν οι πολύποδες διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να αφαιρεθούν ανώδυνα (χωρίς να είναι αναγκαία η χειρουργική επέμβαση).

Το μέγεθος του προβλήματος

Κάθε χρόνο, παγκοσμίως, ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαγιγνώσκεται σχεδόν σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Στις Δυτικές κοινωνίες, αποτελεί τον 3ο σε συχνότητα καρκίνο και τη δεύτερη σε αιτία θανάτου από καρκίνο με παρόμοια συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες. Η πιθανότητα ενός ατόμου να παρουσιάσει στη διάρκεια της ζωής του τη νόσο είναι 6%. Οι μισοί από αυτούς θα πεθάνουν από τη νόσο.

Μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο;

Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα για να μειώσουμε τον κίνδυνο να αναπτύξουμε τον συγκεκριμένο καρκίνο:

  • Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα: η σωματική δραστηριότητα, με όποιο τρόπο μπορείτε και σας αρέσει, για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Όσο πιο δραστήριοι είστε, τόσο το καλύτερο. Η σωματική άσκηση δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και κρατάει υγιές το πεπτικό μας σύστημα.
  • Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα: επιλέγοντας καθημερινά υγιεινές τροφές και ευχάριστες δραστηριότητες σωματικής άσκησης. Τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο για πολλούς καρκίνους όπως και γι’ αυτόν του παχέος εντέρου.
  • Βάλτε στη διατροφή σας κυρίως φυτικές τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν βιταμίνες που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης περιέχουν πολύτιμες ουσίες, όπως είναι τα φυτοχημικά που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τον καρκίνο.
  • Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων (αλλαντικά) σε λιγότερο από 500γρ./εβδομάδα.
  • Περιορίστε το αλκοόλ σε 1 ποτήρι την ημέρα, αν είστε γυναίκα, και σε 2 ποτήρια την ημέρα, αν είστε άντρας. Το πολύ αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.
  • Διακόψτε το κάπνισμα.

Μαζί με τα παραπάνω, ο προσυμπτωματικός έλεγχος, αρχίζοντας από την ηλικία των 50 ετών, επιτρέπει να εντοπίζονται νωρίς αλλαγές στο παχύ έντερο που είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν.

Γιατί είναι σημαντικό να κάνω τακτικά τις εξετάσεις μου;

Είναι πολύ σημαντικό για να βρείτε νωρίς τον καρκίνο πριν εξαπλωθεί. Αν ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαγνωστεί νωρίς, πριν εξαπλωθεί, μπορεί να θεραπευτεί με μεγάλη επιτυχία. Τα αποτελέσματα όμως μειώνονται σημαντικά αν τον εντοπίσετε αργά.

Ποιες είναι οι βασικές εξετάσεις;

  • Εξέταση ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα με ανοσοχημικό test (iFOB Test)
  • Ορθοσιγμοειδοσκόπηση
  • Κολονοσκόπηση

Επίσης, χρησιμοποιούνται η εικονική κολονοσκόπηση και η εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση.

Άτομα, ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμασία ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα (FOBT) κάθε χρόνο και σε σιγμοειδοσκόπηση κάθε 3 ή 5 χρόνια, ή (καλύτερα) σε ολική κολονοσκόπηση ανά 10ετία.

Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο;

Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυξημένο κίνδυνο όμως έχουν:

1. Άτομα με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου (πολυπόδων ή ΚΠΕ, ασθενείς με μακροχρόνια ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn και άτομα από οικογένειες με κληρονομική προδιάθεση για ΚΠΕ).

2. Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών (μετά την ηλικία αυτή η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου διπλασιάζεται για κάθε δεκαετία ζωής).

3. Οι καπνιστές.

4. Τα άτομα με κακές διατροφικές συνήθειες (διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά και πλούσια σε ζωικά λίπη) και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

5. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

από την Εθνική Επιτροπή Πρόληψης ΚΠΕ

από το Υπουργείο Υγείας

Εθνικό Σχέδιο Δράσης

του Υπουργείου Υγείας

Ενημερωτικό video

Από την Επιτροπή Πρόληψης Καρκίνου Παχέος Εντέρου

Ενημερώνομαι και δε φοβάμαι

Από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας

Καρκίνος παχέος εντέρου

Από την εκπομπή «Η ζωή μου, υγεία μου» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη

Χρήσιμοι Υπερσύνδεσμοι