I det förra blocket fick du lära dig om hur du som arrangör kan lägga upp en strategi för din marknadsföring. I det här blocket kommer vi att gå igenom några olika sätt att marknadsföra, som vi har sett på UKM-festivaler tidigare. Vi kommer att utgå från de tre viktigaste anledningarna till att marknadsföring behövs på en UKM-festival.

Anledning 1: Att få in anmälningar till festivalen

Själva kärnan i UKM är att unga ska få ta del av kultur tillsammans med andra unga. Så om festivalen inte får in några anmälningar blir det alltså ingen UKM-festival. Du som är marknadsföringsansvarig har alltså en superviktig roll i din festival! Om din festival inte marknadsförs finns en risk för att den kanske inte blir av överhuvudtaget. Så - Marknadsför din festival med målet att det ska resultera i att fler unga anmäler sig till festivalen! Hur gör jag det då? Nu ska vi gå igenom några olika strategier som tidigare UKM-arrangörer har använt sig av för att få in anmälningar till sina festivaler.

SOCIALA MEDIER

Många väljer att skapa konton på olika sociala medier såsom t.ex. facebook och instagram. På instagram är det vanligt att en döper sitt konto till UKM+namnet på orten som arrangerar festivalen, t.ex. UKM Hammarö eller UKM Säffle. På instagram kan en jobba med marknadsföring på olika sätt - du kan posta bilder och filmer med tillhörande text, uppdatera din story eller interagera med deltagare i kommentarsfält eller DM. Ett sätt att informera om UKM på instagram är t.ex. att skapa en kampanj. Här ser vi t.ex. en kampanj som informerar om 10 bra anledningar att anmäla sig till en UKM-festival. En liknande kampanj ser vi här, som svarar på 10 vanliga frågor som unga ställer om UKM.

AFFISCHER OCH ANNAT PAPPERSMATERIAL

En klassiker när det kommer till marknadsföring är att skapa affischer att tapetsera orten med! Att göra affischer är kul, men frågan är hur mycket det faktiskt ger? Allt fler arrangörer väljer att inte skriva ut och sätta upp affischer på stan eftersom det oftast är lättare att få uppmärksamhet på sociala medier. Om du skulle hitta en plats som du vet får ungas uppmärksamhet tycker vi dock att det kan vara värt mödan att sätta upp en affisch. Om inte annat så är det ju roligt att skapa sin egen affisch!

PR-TURNÉ

Vårt bästa tips för att dra in anmälningar är att planera och genomföra en PR-turné, där du och din arrangörsgrupp får möjligheten att träffa unga face-to-face och prata med dem. Några exempel på destinationer under en PR-turné är ortens högstadie- och gymnasieskolor, olika kulturföreningar, andra kulturarrangemang för unga och kommunala kulturinstitutioner där unga befinner sig. När du som arrangör får möjlighet att träffa unga på nära håll och prata med dem om UKM ökar chansen att de faktiskt lyssnar och tar till sig av det du har att berätta, jämfört med hur uppmärksamma de är när de scrollar förbi UKM-bilder på sociala medier. Ett hett tips är att ta med sig dator och hjälpa ungana att anmäla sig på plats. När du ska göra ett informationsbesök hos en organisation tipsar vi också om att redan innan sätta ett mål för hur många nya anmälningar du ska få in under eller i anslutning till besöket.

Anledning 2: Visa att UKM är bäst!

De som väljer att delta på din UKM-festival vet eller kommer garanterat att veta hur bra UKM är. Det är dessvärre inte alla som vet det, och just därför har du som marknadsföringsansvarig ett ansvar för att fler får reda på det! Med hjälp av marknadsföring kan du se till att fler på orten får veta vad UKM är för något och vad bra det faktiskt är. Några exempel på personer som borde veta hur bra UKM är, är kommunala politiker, som kanske skulle kunna bidra till att underlätta arbetet med UKM i kommunen, om de visste hur bra UKM faktiskt är!

ARTIKLAR OCH REPORTAGE

Ett sätt att ge information om UKM till de som annars inte lyssnar är att få uppmärksamhet från media. Att få till en tidningsartikel, ett radio- eller tv-reportage innan din festival kan vara ett bra sätt att locka nyfikna personer att besöka din festival.

Kanske ännu bättre är om du lyckas få till ett besök från media till din festival. Om en tidning gör ett reportage om din festival i efterhand publiceras oftast bilder från festivalen, vilket bidrar ytterligare till att folk förhoppningsvis får en bra uppfattning om vad UKM är och varför det är bra!

HASHTAGS OCH TAGGNING FÖR SPRIDNING

Artiklar och reportage når garanterat de personer som tar del av sådan typ av media, men de som inte gör det måste ju nås på ett annat sätt. Flera festivaler har valt att skapa olika hashtags som de använt i all sin marknadsföring på sociala medier och även uppmanat deltagare på plats att använda. Många av de som deltar i festivalen som deltagare filmar och fotar sitt deltagande under festivalen och postar på sina egna sociala medier. Om de taggar era kanaler och använder festivalens hashtags på sina poster så når ni garanterat deras följare också!

Anledning 3: Dokumentera festivalen

När en festival har genomförts så är de flesta väldigt nöjda och glada över att de fått varit med och deltagit på festivalen, oavsett om de deltagit som arrangör, nyckelfunktionär, extern person eller som deltagare. På UKM-festivaler skapas upplevelser och minnen för livet! Som marknadsföringsansvarig har du en viktig roll i att bevara de här upplevelserna och minnena. Hur kan en göra det kanske du tänker? Genom att dokumentera festivalen! Kanske kan du se till att festivalen spelas in så att det går att skapa en s.k. aftermovie. Eller så ser du till att alla deltagare på scenen och i utställningen fotas. Mycket bild- och videomaterial är sådant som går att återanvända till nästa års marknadsföring!

FOTON

Ett enkelt sätt att dokumentera festivalen är att rekrytera fotografer till festivalen. Oavsett om personen i fråga arbetar som fotograf eller bara har det som hobby kommer ni ha någon på plats vars enda uppgift är att fota er festival. Efter festivalen kan fotografen i fråga kolla igenom alla foton, välja ut de som blev bra och sedan skicka dem till er så att ni kan använda dem hur ni vill.

Här nedan kan du se några exempel på hur foton kan återanvändas i marknadsföringssyfte till nästkommande år.

STREAM

Många festivaler väljer att streama festivalens föreställning. En livestream är en livesändning som gör det möjligt för personer som inte befinner sig på plats på festivalen att ta del av föreställningen i realtid. Under corona-pandemin var det många arrangörer som valde att streama sina event istället för att genomföra dem på plats. Det kan vara ett bra komplement till att bjuda in publik till föreställningen!

AFTERMOVIE

Ett annat sätt att dokumentera festivalen är att rekrytera personer som filmar delar av eller hela festivalen i syfte att skapa en aftermovie. En aftermovie är en kortare film som sammanfattar ett evenemang med hjälp av småklipp från evenemanget. Det kan vara jättebra att använda som marknadsföringsmaterial till kommande års festivaler.

Här nedan kan du ta del av en aftermovie från UKM:s Riksfestival 2019 i Karlstad, Värmland.

REDAKTION - SOCIALA MEDIER

Ett sätt att både marknadsföra i realtid men också dokumentera en festival är att rekrytera en redaktion som arbetar med att uppdatera festivalens sociala medier under festivalen. Deras uppgift kan vara att gå runt och filma, fota och bjuda in deltagare att delta i era sociala medier. Här nedan har du en länk till UKM Arvikas instagramkonto. Där kan du se några exempel på hur ni skulle kunna arbeta med en redaktion på er UKM-festival. Exempel finns både i flödet och i händelser.

Länk: https://www.instagram.com/ukmarvika/

Avslutning

Hoppas att du nu har fått lite inspiration till hur du själv ska jobba med marknadsföring på din festival! Marknadsföring handlar mycket om att vara kreativ och skapa mycket, oavsett om det är bilder, texter eller filmer! Däremot så finns det en del arbetsuppgifter som måste göras, oavsett om du känner dig inspirerad eller inte. I nästa klipp kommer vi att gå igenom vad som måste göras på marknadsföringsområdet innan, under och efter din festival.