Repte 4. Els agents socioeconòmics de

Molins de Rei i el Servei


#repensaelquemenges

#jomenjodelParc #minveszero

Ja s'apropa el gran final del projecte!

Al llarg dels reptes, hem reflexionat sobre el sistema agroalimentari actual i els impactes que té a nivell local i global tant pel medi ambient com pel dret a l'alimentació.

Hem conegut, la tasca de Central Parc, una cooperativa agroecològica del Parc Agrari del Baix Llobregat que ens ha mostrat una alternativa més sostenible de producció. Com hem vist, la petita pagesia local pot proveir aliments frescos, de qualitat i de proximitat, però a més tenir cura de l’entorn.

Avui, en aquest últim repte, ens aproparem a casa vostra (Molins de Rei) i coneixerem uns altres exemples d'agents que aposten per unes alternatives més sostenibles de produir i consumir aliments.

Fa uns dies, el diari la Directa (https://directa.cat/lagroecologia-sobre-pas-entre-les-restriccions-contra-la-covid-19/ ) explicava que la crisi provocada pel coronavirus ha fet augmentar la demanda de productes ecològics i de proximitat. Moltes cooperatives agroecològiques han notat un augment molt significatiu en el nombre de cistelles que distribueixen als municipis catalans.

En temps de confinament, tancats entre quatre parets, l’entorn i el territori estan prenent una altra perspectiva. No podem sortir de casa, però sí decidir què hi entra, què mengem cada dia i d’on volem que vinguin els aliments. Aquest moment està servint per visibilitzar que hi ha pagesia al territori disposada a oferir el seu producte i moltes consumidores també s'estan adonant que els supermercats no poden ser l’única alternativa d’abastiment alimentari.

A continuació, t'animem a endinsar-te en les alternatives alimentàries de les cooperatives i grups de consum que opten per productes de proximitat i ecològics lligats a Molins de Rei (si vols conèixer amb més detall com funciona una cooperativa visita el següent enllaç http://www.cooperatives.barcelona/la-directa-amb-cada-acte-de-consum-fem-un-gest-politic/ ).

Hem d'agrair moltíssim aquesta oportunitat que ens han donat per conèixer-los, ja que actualment estan molt demandats i no estan parant de treballar per alimentar-nos amb productes de qualitat durant el confinament.

Un cop acabis el qüestionari, no t'oblidis de retornar a la pàgina per llegir l'enunciat del servei: la proposta que tots i totes nosaltres farem a l'entorn al llarg d'aquesta setmana.

COMENCEM LA NOSTRA PROPOSTA : EL SERVEI A L'ENTORN!


T'enrecordes de la demanda que ens va fer Central Parc, d'introduir les minves alimentàries que es donen en la producció agroecològica en el Parc Agrari del Baix Llobregat?


Doncs ara és el moment de passar a l'acció!

És moment d'actuar perquè aquestes minves alimentàries estiguin disponibles en el nostre entorn i puguem accedir a productes de qualitat cultivats a prop nostre, com ara al Parc Agrari del Baix Llobregat. Toca apostar per un model de producció i consum que sigui més sostenible: que garanteixi el dret a l'alimentació de tots/es, que aposti per la vida digna i salut de les persones i respecti el medi ambient.

Seria una llàstima que tot el que hem reflexionat i après aquests dies es quedés en un formulari. Ara ens toca compartir tot el que hem vist al nostre entorn, perquè un major nombre de persones s’adoni de la llavor que hem començat a cultivar per a una transformació del sistema agroalimentari. A més tenim moltes ganes de poder veure'ns les cares.

Podríem sortir als carrers i compartir el nostre missatge amb els i les nostres veïns/es de barri. Tot i això, davant del COVID-19, preferim quedar-nos a casa i transformar les coses alhora que ens cuidem entre tots i totes. I com es pot fer llavors? A través de les xarxes socials.

Aquests dies tot i les distàncies socials, hem estat més connectats/des que mai i han sorgit en les xarxes molts reptes i iniciatives per donar-nos suport conjuntament. Nosaltres volem aprofitar aquesta eina i volem arrancar un challenge amb vosaltres perquè tota la comunitat es sumi a repensar el que mengen i s'aposti per una forma alternativa de produir i consumir els aliments que sigui sostenible i vagi d'acord amb els valors que volem tenir com a societat.

Per fer-ho, farem una campanya de sensibilització a les xarxes, concretament al Instagram @desosong.

Crearem entre tots/es uns vídeos que mostrin com es pot repensar el que mengem per avançar cap a un model de producció i consum sostenibles i que reptin a la comunitat de la xarxa a fer-ho.

Al llarg de dues setmanes, anirem penjant els vídeos que ens envieu vosaltres, la docència i altres agents; al nostre Instagram amb el hashtag:

#repensaelquemenges

INDICACIONS PER FER EL VÍDEO PER AL SERVEI:


  1. Planifica el que diràs al vídeo i tria una manera sobre com tu repenses el que menges. Pots parlar dels reptes que hem vist al llarg del projecte. Aquí tens uns exemples:

"Coneixent la tasca de la pagesia jo repenso el que mengo perquè......

"Partint de la mirada Nord-Sud jo repenso el que mengo perquè....

"Havent conegut la Paca, jo repenso el que menjo perquè....

Si necessites més idees, et poden servir aquestes qüestions de reflexió (desplega la pestanya):

  • Com podem introduir les minves alimentàries en el teu territori?

  • Com podem afavorir la producció i comerç de proximitat, com ara la del Parc Agrari del Baix Llobregat?

  • Què creus que és el més important a l'hora d'escollir un aliment?

  • Com podem produir els aliments perquè respectin al medi ambient?

  • Com podem reduir el menjar que es llença a les escombraries?

  • Com podem afavorir la vida digna de les persones que es dediquen a l'agricultura des del Nord i Sud?

  • Què podem fer perquè es garantís el dret a l’alimentació?

  • Com podem contribuir que les persones tinguin accés a aliments de qualitat?

2. Practica el gest de #repensaelquemenges amb la mà esquerra (o dreta si tens en compte l'efecte mirall de la teva càmara).

Hauràs d'utilitzar el signe que té forma de sis que fan servir els submarinistes per dir que estan bé i posar-lo al revés a sobre del teu ull. Ja veuràs com ho aconsegueixes!

3. Grava’t el vídeo breu explicant com repenses el que menges per fer front als reptes de sistema agroalimentari i on reptis a la comunitat a repensar sobre el que mengen. És molt important acabar la frase amb, “i tu? Repensa el què menges!”

Podeu fer el vídeo amb algun/a familiar o persona propera i repensar juntes el que mengeu. Així, aconseguirem que més persones s'uneixin al challenge i que ressoni més en les xarxes.

T'animem a fer-ho en l'idioma que et sentis més còmode, així més persones d'arreu del món es podran sentir identificades.

Aquí tens uns exemples que hem fet l'equip d'Educació de Desos, perquè sigui una mica més visual entendre el format.

Si et ve de gust fer altres propostes per a sensibilitzar a l'entorn, com ara un meme, un logo, un boomerang, una pancarta... Desperta la teva imaginació i crea una proposta on puguis mostrar allò que se't dóna millor.

4. Quan tingueu llesta la vostra proposta ens la hauren d'enviar des del correu de els vostres pares, mares o tutors legals i que ell/a autoritzi els vostres drets d'imatge per tal que els vostres vídeos puguin sortir a l'Instagram.

Ens ho haureu d'enviar al correu desosopcionsolidaria@gmail.com i al missatge haurà de dir:


"Jo _ _ _ _ _ _ pare/mare/tutor legal de el/la _ _ _ _ _ _ autoritzo que el material que elabori el meu fill/a pugui ser publicat en els espais de comunicació (blocs, espais web, xarxes socials, revistes, cartells, tríptics, roll-up, seminaris, etc) de les mateixes entitats amb la finalitat de desenvolupar les activitats del projecte i de fer difusió del projecte després de la finalització d’aquest. Declaro que disposo de les facultats legals per a atorgar la present autorització sobre la utilització de la imatge de la persona menor abans assenyalada.
Atès que el dret a la pròpia imatge és reconegut en l’article 18.1 de la Constitució espanyola i està regulat per la llei orgànica 1/1982, de 5 de maig, sobre el dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge, Desos Opció Solidària demana el consentiment legal per poder publicar fotografies i/o vídeos on apareguin les persones clarament identificables. Desos Opció Solidària es compromet a tractar les imatges de manera lleial, lícita i no lucrativa d’acord amb les finalitats que ens són pròpies"

Moltes gràcies per la vostra participació! Els vídeos ens haurien d'arribar al llarg d'aquesta setmana (fins a l'1 de juny).

Per a la útlima proposta, haureu d'estar ben atents/es a l’Instagram @desosong. Aviat, veure’m com es va donant aquesta campanya de sensibilització i la tasca feta entre tots/es nosaltres: vosaltres, Desos, la docència de Socials, Central Parc, les famílies i altres agents que s'uneixin al repte. Us avancem que hi haurà moltes sorpreses en la cloenda final que farem amb tots els vostres vídeos ...

I TU? .... REPENSA EL QUE MENGES

#jomenjodelParc #minveszero