Feedback repte 1


#repensaelquemenges

#jomenjodelParc #minveszero

Repte 1: El joc de rol

Estem molt sorpreses de les vostres habilitats com a persones emprenedores! Veu saber fer una inversió molt coherent pels diferents recursos necessaris per començar un projecte agroecològic al Parc Agrari del Baix Llobregat.


En aquest apartat es comparteixen un feedback de los vostres respostes als reptes que heu fet fins ara. Així, podeu veure què han dit els/les vostres companys/es i aprendre junts/es. A continuació us presentem un resum de les vostres respostes:

S'observa una gran diversitat de respostes. Esperem que aquest projecte serveixi per conèixer una mica més el Parc Agrari tant per a aquelles persones que el coneixíeu com per a les que no.


Les vostres respostes han estat molt diverses. Tot i això, aquesta és la mitja de les vostres inversions als recursos.


Som conscients que al qüestionari no apareixien les eines, moltes gràcies per avisar-nos alguns/es de vosaltres! (per a nosaltres fer el joc de rol virtual també és tota una novetat!)

Per tal que us feu una idea de les inversios reals que ha de fer la cooperativa Central Parc, aquí teniu unes dades aproximades:

Us adonareu que aquestes quantitats sumen més que el pressupost de 30.000 euros inicials. La majoria de persones emprenedores els primers anys treballen de manera gratuïta i els és molt difícil contractar a altres treballadors/es que els ajudin o serveis externs com l'Administració i Finances. Així mateix, en comptes de comprar molts dels recursos, es demanen prestats o es lloguen. La pagesia ha d'invertir molt d'esforç i recursos per començar un projecte agroecològic.

A l'hora d'explicar-nos com heu utilitzat les pistes, hi ha moltes de les vostres idees que s'assemblen molt. Això sol passar perquè veniu d'un entorn semblant i compartiu una cultura, manera de fer i preus.

Aquí teniu un exemple sobre quina creieu que és la millor manera de transportar els productes.

Quan us hem animat a escriure sobre què heu pensat i com heu solucionat les dificultats que us heu trobat durant la inversió, heu fet aportacions molt raonades:

Més del 50% penseu que l'estètica no influeix en la qualitat d'aquestes. A més, els que utilitzeu l'opció d'"Altres" per a justificar la vostra resposta feu aportacions molt interessants, com per exemple:

  • “Pot influir-hi, ja que podria estar podrida la fruita o la verdura, però no per tenir mal aspecte ha de ser dolenta ni tenir mal gust. De fet, pot arribar a estar més bona que una amb bon aspecte.”

  • “Depèn, si són com a la imatge de les pastanagues que tenen com formes una mica estranyes doncs no crec que afecti molt, però si la fruita està amb cops o en mal estat doncs llavors si.”

  • “Si ens referim a la part de "fabricació" d'aquesta, no. Però a partir de la apariència es pot deduir, per exemple si aquesta és madura o no.”

  • “Si és ecològic suposo que si, però si es així i a més ha hagut de contaminar en la seva producció i amb molts pesticides, segurament que no el compraria.”

  • “NO, perquè que no siguin estèticament aptes no significa que la qualitat sigui baixa, al revés, potser és molt millor”

  • “No influència la qualitat però si en la facilitat en la qual es venen.”

  • etc.

T'enrecordes el que deia el segon vídeo sobre les minves alimentàries? A Espanya, en la producció agroecològica com a mínim un 30% dels productes són rebutjats i malbaratats per criteris estètics. La gran part d'aquests són productes de qualitat que no arriban a ser comercialitzats per la seva forma, color o tamany.

A més, de tots aquests productes malbarats en la fase de producció, es malbaraten molts altres aliments en les empreses que processen els aliments, transport, comercialització i, especialment, a les nostres llars. Tal i com es pot veure en el gràfic sobre el malbaratament alimentari de la FAO en els països del Nord. En els països del Sud, en canvi, el major volum d'aliments malbaratats es dona en la fase de producció i, especilament, en el transport i enmagatzematge.

Al llarg dels diferents reptes seguirem reflexionant sobre les minves alimentàries tenint en compte l'impacte ambiental, social i econòmic d'aquestes, tant a nivell global com local. Buscarem alternatives per a fomentar un model de producció i consum més sostenibles on les minves alimentàries siguin accessibles i disponibles i poguem alimentar-nos amb productes de qualitat.


Aquest ha estat un resum d'algunes de les vostres respostes. Tot i això si us agradaria conèixer alguna resposta més o teniu alguna pregunta que ens volgueu fer, ens podeu enviar un correu a: desosopcionsolidaria@gmail.com