Praktische informatie

Op deze pagina vind je praktische informatie die je helpt bij het plannen van de route en het maximale plezier halen uit je fietsvakantie. 

Navigeren met je mobiel

De informatie in de routegids is zeer compleet. Door de routeborden zal je niet gauw verdwalen. Niettemin is je smartphone een handig hulpmiddel bij het volgen van de Thematour. De meeste smartphones hebben gps aan boord. Bij de trajectenkaarten in de gids is een QR-code afgebeeld. Als je deze streepjescode met je smartphone scant, word je direct naar de webpagina geleid waarop de informatie over het betreffende traject verzameld is. 

Met de Google Maps op deze website zijn de route en alle kijk- en servicepunten gemakkelijk te vinden. De informatie wordt actueel gehouden en is voorzien van vele links. Met een paar klikken regel je de reservering van een overnachting. Je kunt de google maps in een eigen tabblad openen. 

Voor het gebruik op offline navigatietoestellen kun je  een gpx-bestand downloaden: 

kijkpunt 022

Fiets en trein

De route doet diverse stations aan. Daardoor is het goed mogelijk om van station naar station te fietsen en de route in te delen in dagtochten of korte meerdaagse tochten. Je kunt je eigen fiets meenemen op de trein, zowel op de NS-treinen, als op die van de regionale vervoerders. Een fietsdagkaart kost € 8,50 (2023), ongeacht de bestemming. 

Meer info over het meenemen van de fiets vind je op de site van de NS

Stations

Amsterdam Centraal

Hoorn

Hoorn (stoomtram naar Medemblik)

Enkhuizen

Medemblik (stoomtram naar Hoorn)

Workum

Hindeloopen

Stavoren

Kampen

Kampen Zuid

Harderwijk

Putten

Naarden-Bussum

IJburg, Zeeburg (sneltram 26, fiets mag mee)

Lelystad Centrum

Almere Oostvaarders

Almere Poort


Let op, grote afstand tussen stations

Stavoren-Kampen 106 km 

Stavoren-Lelystad 92 km

Fiets en boot

Veerdiensten zijn niet alleen praktische oeververbindingen maar de vaartochten voegen ook veel toe aan de beleving van dit waterrijke gebied. Naast de reguliere oeververbindingen kun je in het IJsselmeergebied ook gebruik maken van enkele lange vaarroutes tussen havens en eilanden.  

Buiksloterwegveer Amsterdam De pont vaart dagelijks en minimaal 10 keer per uur

(Holysloot-Broek in Waterland permanent gesloten)

Volendam Marken Express. Hele jaar dagelijks

Enkhuizen-Stavoren. eind apr-sep di-zo, jul-aug dagelijks

Enkhuizen-Urk. jul-aug, niet zo

Enkhuizen-Urk (zeilvaart). half juli-half aug, niet zo

Enkhuizen-Medemblik. Museumboot Apr-half okt di-zo, jul-aug + feestdagen ook ma 

Medemblik-Enkhuizen. Museumboot Apr-half okt di-zo, jul-aug + feestdagen ook ma 

Stavoren-Enkhuizen. eind apr-sep

Zwartsluis-Genemuiden. Hele jaar dagelijks

Mandjeswaard (2x) Half apr- half okt, twee zelf bedieningspontjes, dagelijks 

Horst-Zeewolde mrt-okt dagelijks, nov-feb ma-vr

Eemlijn, lijndienst Spakenburg/Huizen naar Eemdijk, Baarn en Amersfoort half apr-half okt, beperkt

Eemdijk-Eemnes. Hele jaar, niet zondag

Muiden-forteiland Pampus. Apr-nov di-zo

Lelystad Bataviahaven-Marker Wadden apr-okt dagelijks, nov-mrt ma + zo, natuurmonumenten.nl 

Fiets en bus - Afsluitdijk

Rijkswaterstaat heeft het fietspad op de Afsluitdijk afgesloten in verband met de grootschalige versterking van de Afsluitdijk. De werkzaamheden duren tot en met 2025. Fietsers kunnen tijdens de afsluiting kosteloos gebruik maken van een fietsbus. De bus rijdt eens per uur. Bij Den Oever, het Monument, Breezanddijk en Kornwerderzand zijn haltes.

Dienstregeling Fietsbus Afsluitdijk

Historische Driehoek Hoorn - Medemblik - Enkhuizen

Tip: Je kunt je fiets meenemen op de stoomtram van Hoorn naar Medemblik v.v. en de aansluitende museumboot van Medemblik naar Enkhuizen v.v.

Koffie en lunch

Een patatje kun je altijd wel scoren. Maar je vakantie wordt nog leuker als je pauzeert  bij karaktervolle koffie- en lunchadressen waarbij de Zuiderzee bij wijze van spreken op je bord ligt.  Op de digitale trajectkaarten vind je een selectie van de leukste 'stops'. 

koffie en lunch langs het IJsselmeer

Logies en campings

Het IJsselmeergebied is een populaire toeristische streek. Er zijn langs de route dan ook volop mogelijkheden om te overnachten. Op de trajectpagina's zijn de leukste logies en campings op een rij gezet. Alle adressen vind je ook terug op de digitale trajectkaarten. Met een paar klikken regel je de reservering van een overnachting. 

Kijkpunten

Wie wat meer weet, ziet en beleeft onderweg meer. De gedrukte routegids geeft daarom een schat aan informatie over cultuur en natuur. Het routeboek nodigt je uit om geregeld 'stil te staan' bij wat je tegenkomt. Bij elk traject vind je op de digitale kaart genummerde 'kijkpunten'. Deze points of interest geven bondige informatie over punten direct langs de route. 

In de routegids wordt de informatie meer uitgediept. 

Musea en open monumenten

Tijdens de fietsvakantie rond de voormalige Zuiderzee is veel te zien en te beleven. Het is aan te bevelen om de dagafstanden kort te houden zodat je voldoende tijd overhoudt voor het bezoeken van musea en opengestelde monumenten. Bijzonder aan de musea langs de route is de verbondenheid met de omgeving. Verspreid over 600 km fietsroute vertellen de musea en monumenten allemaal een stukje van het IJsselmeer- en Zuiderzeeverhaal. Ontdek de leukste musea langs de route. We tippen er 90.  Zie de trajectpagina's en bijbehorende digitale kaarten.

Evenementen

 Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is de Zuiderzee fietsroute in een notendop. Zo’n 130 panden uit het Zuiderzeegebied zijn naar dit openluchtmuseum overgeplaatst: vissershuisjes, scheepswerven, palingrokerijen, kerkjes… Ze zijn in hun authentieke context van woonheuvel, grachtje of haven gegroepeerd. Acteurs leven zich in het dagelijks leven van 1890-1930 in. Op het petroleumstel staan de bonen te pruttelen. Met een beetje mazzel kun je zo aan tafel.  Na het bezoek van het Zuiderzeemuseum zul je op de Zuiderzee fietsroute heel veel herkennen.

Museumkaart

Met de Museumkaart (MK) kun je tientallen euro's besparen. Op vertoon van de kaart krijg je gratis toegang tot meer dan 400 musea. Tientallen daarvan kom je tegen op het Rondje IJsselmeer.