Nieuws

Afsluiting fietspad Afsluitdijk

Rijkswaterstaat heeft het fietspad op de Afsluitdijk afgesloten in verband met de grootschalige versterking van de Afsluitdijk. De werkzaamheden duren tot en met 2025. 

Voetgangers en (brom)fietsers kunnen tijdens de afsluiting van het fietspad kosteloos gebruik maken van een fietsbus. De bus rijdt eens per uur. Bij Den Oever, het Monument, Breezanddijk en Kornwerderzand zijn haltes.

Heb je geen zin om in de fietsbus over de Afsluitdijk te zitten? Op enkele zondagen in de zomer gaat de Afsluitdijk open voor fietsers. 

Na 2025 kun je weer gebruik maken van het bestaande fietspad. Ook komt er over de hele lengte van de Afsluitdijk een nieuw fiets- en wandelpad aan de kant van de Waddenzee. En dat is een grote winst!

Lees hier meer over de werkzaamheden en fietsbus deafsluitdijk.nl

Nieuw Nationaal Park Nieuw Land

Sinds 2018 is Nederland een nationaal park rijker. Op die dag verleende het Rijk het 'Nieuw Land' deze bijzondere status. Het Nationaal park Nieuw Land ligt middenin het IJsselmeergebied en bestaat voor driekwart uit water. De Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en een deel van het Markermeer vormen de kern.

Het nieuwe nationaal park staat nog in de kinderschoenen. De komende jaren werkt provincie Flevoland samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat, het Flevo-landschap, de gemeenten Almere en Lelystad en waterschap Zuiderzeeland aan de realisatie daarvan. 

De bundeling van de vier natuurgebieden in één Nationaal Park biedt nieuwe kansen voor het versterken van de ecologische en toeristische betekenis van IJsselmeergebied. Er wordt niet alleen ingezet op de natuurwaarden maar ook op de toeristische waarde. Er worden aantrekkelijke uitkijkplaatsen, fietsroutes en bezoekerscentra gerealiseerd. Het landschap wordt afwisselender.  

Kijk voor meer informatie op nationaalparknieuwland.nl

Veerboot naar Marker Wadden

Natuurmonumenten is in 2016 een groot project gestart die het Markermeer een stuk spannender zal maken. Natuurmonumenten werkt samen met Rijkswaterstaat aan de aanleg van een eilandenrijk in het Markermeer. Zand, klei en slib uit het Markermeer worden ter hoogte van Lelystad gebruikt om een archipel te creëren. Minstens zo belangrijk als de 'bovenwaternatuur' is de onderwaternatuur. Tussen de eilanden worden op grote schaal paaiplaatsen gemaakt. Bedreigde dieren en planten profiteren daarvan. 

Het eiland is sinds september 2018 open voor publiek. In het zomerhalfjaar varen er regelmatig veerboten vanaf de Bataviahaven in Lelystad . Vanaf de haven kun je het eiland verkennen via wandelpaden met een totale lengte van 12 kilometer. 

Meer informatie over het natuurproject en het vaarschema vind je op natuurmonumenten.nl