Trajecten en bewegwijzering

Rondje IJsselmeer bewegwijzering

Thematour ZUIDERZEE 

Samenstelling van bewegwijzerde routes

De in gids beschreven Thematour ZUIDERZEE is een fietsvakantieroute rond de voormalige Zuiderzee. De Thematour is opgebouwd uit bestaande, bewegwijzerde fietsroutes. Om het Zuiderzeeverhaal zo goed mogelijk te vertellen, is voor de Thematour gebruik gemaakt van verschillende bewegwijzerde routes. 

LF Zuiderzeeroute

De 440 km lange LF Zuiderzeeroute is op lange trajecten de leidraad voor de Thematour. Niet zo gek, want de Zuiderzeeroute volgt behoorlijk consequent de oude kust. Deze bewegwijzerde route maakt deel uit van het netwerk van Landelijke Fietsroutes (LF’s). De LF's zijn bewegwijzerd met wit-groene borden en zijn in beide richtingen te volgen. 

Thematour over het 'oude land' en 'nieuwe land' 

De LF Zuiderzeeroute vertelt het verhaal van het ‘oude land’. Minstens zo interessant is het verhaal van het ‘nieuwe land’. De fietstocht langs hoogtepunten als Schokland, Urk en Oostvaardersplassen, brengt je nog dichter bij het Zuiderzeeverhaal. 

Daarom zijn in de Thematour routes opgenomen naar en door Flevoland.  Daarbij is gebruik gemaakt van het fietsknooppuntennetwerk

Fietsknooppunten

In de gids is ervoor gekozen om de LF-route af en toe te verlaten en over te stappen op het fijnmaziger fietsknooppuntnetwerken. Zo ben je ervan verzekerd dat het Zuiderzeeverhaal op zijn best verteld wordt en je langs de mooiste plekken komt. De routes tussen de genummerde knooppunten zijn in 2 richtingen bewegwijzerd met wit-groene borden. De knooppunten vind je terug op de digitale kaarten op deze website. 

Niet bewegwijzerde schakels 

Voor een nog betere Zuiderzeebeleving wijkt de Thematour op enkele plekken af van de bewegwijzerde netwerken. Je vindt de weg aan hand van de kaarten in de gids en de digitale kaarten en gps-tracks, die op deze website voor je klaar staan.

Indeling in 8 trajecten

Om de informatie overzichtelijk te maken is de route ingedeeld in 8 trajecten. Ze vallen samen met karakteristieke landschappen. Je vindt op de trajectpagina's de bijbehorende digitale kaarten en praktische informatie. 

Klik in het overzicht op de namen van de landschapsblokken voor de trajectinformatie.

Trajecten, landschapsblokken

afstanden Thematour/LF

WATERLAND - Amsterdam-Schardam 68/44 km

WEST-FRIESLAND Schardam-Makkum 116/113 km

FRIESE KUST  Makkum-Lemmer 66/67 km

WEERRIBBEN & WIEDEN Lemmer-Kampen  74/93 km

VELUWSE WAL Kampen-Spakenburg  78/70 km

GOOISE KUST Spakenburg-Muiderberg-Amsterdam 50/50 km

NOORDOOSTPOLDER Lemmer-Ketelbrug-Kampen 73/93 km

FLEVOPOLDER  Ketelbrug-Muiderberg, Enkhuizen-Harderwijk 117 km

Keuzepunten- kortere rondjes samenstellen

De trajecten, waaruit Thematour ZUIDERZEE  is opgebouwd, vormen samen een netwerk. Op diverse punten kun je uit meerdere richtingen kiezen. Door trajecten op het oude en nieuwe land met elkaar te combineren en gebruik te maken van veerdiensten, kun je kleinere rondjes samenstellen. Dit biedt veel keus om je fietstocht naar eigen wens in te delen in korte fietsvakanties. 

De keuzepunten vind je op de overzichtskaart (gele cirkels).

NederlandFietsland

Voor meer informatie over de bewegwijzerde routes en netwerken in Nederland, zie nederlandfietsland.nl 

Bordje weg?

De regionale knooppuntnetwerken worden beheerd door diverse instanties. Het Fietsplatform heeft een meldsysteem ontwikkeld: Meldpuntroute.nl. Je kunt hier een melding doen over de bewegwijzering van zowel een LF-route als een knooppuntroute. Het meldpunt stuurt een melding over de bewegwijzering door naar de juiste onderhoudsinstantie.