Introductie route en gids

Thematour ZUIDERZEE fietsvakantieroute 

Oudelandroute 450 km 

Het rondje IJsselmeer is een klassieker onder de fietsvakanties in Nederland. De fietsvakantieroute staat voor eindeloze tochten op de grens van water en land. Een parelsnoer van monumentale stadjes herinnert aan de gloriedagen van Hanze en Gouden Eeuw. Het landschap van dijken, vogelrijke meren, moerassen en weiden zit vol verhalen – verhalen die één ding gemeen hebben: de invloed van de Zuiderzee…


Nieuwelandroute 190 km

Een doorsteek door Flevoland mag niet ontbreken. De eilanden Urk en Schokland zijn iconen van de Zuiderzeecultuur. Het Nieuwe Land is een staalkaart van de 20e eeuw. De IJsselmeerpolders waren een proeftuin voor landinrichters en sociologen. De landbouw moest er het modernst worden. De boerderijen en dorpen konden naar het ideaalbeeld geschapen worden. Zelfs de bevolking werd op de tekentafel ontworpen. Ontdek tot slot de nieuwe wildernis van de Oostvaardersplassen. 

De Nieuwelandroute is tevens de spaken in het wiel van de Oudelandroute. Door combinatie te maken tussen 'oud' en 'nieuw' kun je zelf tal van deelrondjes in elkaar steken. 

De routegids

Uitgeverij Buijten & Schippheijn heeft voor het rondje IJsselmeer een routegids gemaakt. Deze gids is je navigator voor heerlijke fietsvakanties langs de voormalige Zuiderzee.

De route is gedetailleerd in kaart gebracht. Het rondje IJsselmeer is opgedeeld in 33 trajecten. De trajecten zijn ingedeeld in 8 landschapsblokken, die voorafgegaan worden door een introductie op de regio. Per traject vind je alle route-informatie bij elkaar: trajectkaart, kijkpunten en achtergrondartikeltjes. De kolom naast de kaart geeft informatie over voorzieningen langs de route: stations, veerdiensten, koffie- en lunchadressen, logiesadressen en kampeerterreinen.

Fietsen rond de voormalige Zuiderzee is fietsen rond een ‘meer vol verhalen’. De verhalen liggen voor het opscheppen. Wie wat meer weet, ziet en beleeft onderweg meer. De gids geeft daarom een schat aan informatie over cultuur en natuur. De gids nodigt je uit om ‘stil te staan’ bij wat je tegenkomt. Bij elk traject vind je genummerde ‘kijkpunten’. Deze points of interest geven bondige informatie over bezienswaardigheden langs de route. In de achtergrondartikeltjes wordt de informatie uitgediept. Onderweg kom je heel wat musea en open monumenten. tegen Een bezoek voegt veel toe aan de Zuiderzeebeleving. Voor houders van een Museumkaart is het bezoek bovendien vaak gratis. 

Veel plezier langs het 'meer vol verhalen'!

Auteur, fotograaf: Diederik Mönch

Achtste druk 2023

ISBN: 978-94-6369-227-4

Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn

250 pagina's, 500 foto's, 33 kaarten 1:100.000

Liggend formaat 19,5x13,5 cm, spiraal, past handig op de stuurtas

€ 23,90

'Zuiderzeeballade' 

De fietsroute is als een ballade. Verbaas je over de vele variaties op het Zuiderzeethema. Scheepvaart, handel en visserij zijn de terugkerende thema's. Ze worden ingekleurd met een breed palet: 

* ambachten zoals scheepsbouw, visafslag, visrokerij, aardewerkproductie

* waterbeheer: dijken, stoomgemalen en vuurtorens

* klederdrachten en wooncultuur  

* verdedigingswerken (kastelen, vestingen, forten). 

* Zuiderzeecultuur in de schilderkunst

* natuur van de waterrijke gebieden

Soundtrack van de Zuiderzee

Een meer vol nostalgie

Zo mag je het IJsselmeer wel noemen. Die nostalgie betreft dan wel vooral de vroegere Zuiderzee. De Zuiderzee is heel wat keren bezongen. Het bekendste lied is De Zuiderzeeballade. Maar er zijn er meer. Zoals de mooie ballade gezongen door Louis Davids. 

Zuiderzee, Zuiderzee

Oude, trouwe, blauwe zee

Je verdwijnt met je wel en wee

Met je botters en je jollen

Met je Harinkies en schollen

Neem je straks ons hart ook mee?

Zuiderzee 

Kom in de sfeer met liedjes over golven, vissers en Zuiderzeestadjes.

Voor het afspelen van de liedjes is Spotify nodig. 

Zuiderzeevisserij 1930

Filmopnames van de visserij op de Zuiderzee in 1930 gemaakt door Polygoon in opdracht van Eibert den Herder. Den Herder was een Harderwijker ondernemer in de visverwerkende industrie en voerde actie tegen de afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee.