SHAPE IT SESSIES (13:30 - 15:00)

Hoe zet je de verandering mee in gang en ga je concreet aan de slag in jouw eigen werking? Doe inspiratie op tijdens deze interactieve keuzeworkshops, gesprekstafels, lezingen en cases.

Je hoeft je niet op voorhand in te schrijven voor de sessies.

Foto: Frank Toussaint

SHAPE IT
SESSIE 1
Skybox Queen

Internationaal schalen van sociaal ondernemingen
De do's and don'ts wanneer het buitenland lonkt

Het probleem dat jouw sociale innovatie aanpakt, bestaat vaak ook in andere landen. Hoe mooi zou het zijn om jouw ervaring naar die landen te brengen en zo nog meer positieve impact te creëren? SIF-directeur Kaat Peeters schreef een gids over internationaal schalen. Tijdens deze sessie overloopt ze de voornaamste do’s en don’ts. Daarna delen Jonas Mallisse (Too Good To Go) en Thomas de Groote (River Cleanup) hun ervaringen. Zij schaalden afgelopen jaren met enorm veel succes de wereld rond.

SHAPE IT
SESSIE 2
Zaal Multifunk

Toekomstdenksessie
Interactieve workshop met Maya van Leemput

We zijn er ons goed van bewust dat wat we vandaag doen, een impact heeft op morgen. Hoe we de toekomst zien, heeft even goed een invloed op wat we vandaag doen. Maya Van Leemput is de UNESCO Leerstoelhouder in Toekomstbeelden & co-creatie voor het kenniscentrum Open Time aan de Erasmushogeschool Brussel. In deze sessie staat ze met ons stil bij toekomstbeelden: Waar vind je ze? Hoe krijgen ze vorm? Hoe verspreiden en gebruiken we ze?

We zullen zien hoe de aantrekkingskracht van bepaalde toekomstbeelden, het gewicht van oude gewoontes en de druk van het heden, elk een andere richting aangeven onderweg naar de toekomst. Samen bouwen we een driehoek van de toekomst, om de wisselwerking tussen die krachten in kaart te brengen. Dankzij die kennis kunnen we bewuster aan de slag met toekomstmogelijkheden. Want als je samen alternatieve toekomstmogelijkheden naast elkaar legt en erover uitwisselt, creëer je perspectief.

SHAPE IT
SESSIE 3
Skybox King

Artificiële Intelligentie als collega-changemaker 
Laat AI jou helpen bij je dagelijks werk

Mensen van vlees en bloed zijn de motor achter maatschappelijke vernieuwing. Mensen kunnen maatschappelijke uitdagingen interpreteren, prioriteiten stellen, goede ideeën bedenken en impactvolle oplossingen lanceren. De snelle opmars van Artificiële Intelligentie (AI) doet ons wel nadenken… Kan AI als een collega je helpen in je dagelijkse werk als changemaker of intrapreneur?

In deze praktische sessie leer je wat AI is/niet is, hoe het werkt en wat de ecologische, sociale en maatschappelijke meerwaarde kan zijn. We geven je praktische tips over hoe jouw nieuwe AI collega aan het werk te zetten. Laptop open: je oefent meteen hoe je het beste uit AI kan halen voor je eigen project. Workshop lesgevers zijn Rutger Meekers (Enter Digital), Melissa Plasschaert (Taborgroep) en Karen Hiergens (Sociale InnovatieFabriek). 

Deze workshop wordt gegeven in het kader van een Soft Skills training rond intrapreneurship, met de steun van WSE Europa. 

SHAPE IT
SESSIE 4
Brouwzaal

Bezield ondernemerschap
Benut het potentieel van alle betrokkenen

Als founder van een sociaal onderneming speel je een belangrijke rol in het verbeteren van de wereld. Niets begint zonder oprichter, maar om een collectieve onderneming te laten floreren, moet je ook kunnen decentraliseren. De organisatie moet groeien ten dienste van de visie, niet ten dienste van jouw ego. Vincent De Coninck van Innerpreneurs begeleidt founders bij het ontwikkelen van impactgerichte ondernemingen die het creatieve potentieel van alle betrokkenen benutten. Tijdens deze ervaringsgerichte workshop licht hij al een tip van de sluier. 

SHAPE IT
SESSIE 5
Hangar

De overheid als bondgenoot voor sociale innovaties
Samenwerken voorbij de projectfinanciering

We zien veel mooie voorbeelden van innovatoren die succesvol met overheden - zowel op lokaal als provinciaal en federaal niveau - samenwerken om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Een overheid kan op verschillende manieren en vanuit verschillende rollen partner zijn voor sociale innovatie: door een sturende of verbindende rol te nemen, op financieel vlak of door ruimte te geven aan experimenteerplekken.

Tijdens deze workshop maken we concreet wat overheden (nog meer) kunnen betekenen voor sociale innovatie, en hoe je als innovator je kans kan vergroten om de overheid als bondgenoot aan boord te krijgen. Zijn al zeker van de partij: Karoline Lenaers (Stad Beringen), Wim De Weerd (Provincie Antwerpen) en Winnie Poncelet (VLAIO).

Foto: Frank Toussaint