SHAKE IT SESSIES (10:45 - 12:00)

Tijdens interactieve workshops, gesprekstafels en lezingen schudden we ons brein door elkaar. Hoe zet je de verandering mee in gang? Hoe ga je concreet aan de slag in jouw eigen werking?

Je hoeft je niet op voorhand in te schrijven voor de sessies.

Foto: Frank Toussaint

SHAKE IT
SESSIE 1
Zaal Multifunk

Tech 4 Good
De kansen van digitale technologieën

Dankzij moderne technologieën kunnen we een antwoord bieden op ingewikkelde maatschappelijke en ecologische uitdagingen. Tijdens deze sessie duiken we in de wereld van Tech 4 Good. Pieter Duysburgh van IMEC - het onderzoekscentrum voor digitale technologie verbonden aan de VUB - laat je kennismaken met wereldverbeterende voorbeelden uit binnen-en buitenland. Daarna we samen na over de vruchtbare bodem die nodig is om dit soort innovaties ook bij ons te doen floreren.

SHAKE IT
SESSIE 2
Skybox King

Regeneratieve businessmodellen
Ondernemen met toegevoegde waarde voor de planeet

Ondernemingen zullen in toekomst steeds vaker moeten werken met een regeneratief verbetermodel. Behalve winst zullen ze met hun activiteiten ook een positieve impact op onze planeet moeten leveren. Lien De Ruyck en Jorn Craeghs nemen je mee in wat regeneratie juist is en wat het voor bedrijven kan betekenen. Ze delen voorbeelden van hoe regeneratie stilaan zijn weg vindt binnen bedrijven en vragen je wat dit voor jouw organisatie kan betekenen. Zowel op de korte als lange termijn.

SHAKE IT
SESSIE 3
Skybox Queen

Innovatieve woonoplossingen
De woonproblematiek samen aanpakken

Steeds meer doelgroepen hebben moeite om een kwalitatieve woning vast te krijgen. Er bestaan al heel wat beproefde innovatieve oplossingen als antwoord op deze uitdagingen. Velen staan klaar om een versnelling hoger te schakelen. In mei bracht Sociale InnovatieFabriek heel wat innovatoren en mogelijke investeerders samen om te bekijken wat er nodig is om te kunnen schakelen. Tijdens deze interactieve sessie borduren we verder op de discussies en thema’s die daar ontstonden. We bepalen samen volgende stappen om de ideeën rond deze thema’s nog concreter te maken:

Deze sessie richt zich specifiek naar wie bezig is met het opzetten of steunen van innovatieve woonoplossingen. Sofie Houvenaghel (beleidsmedewerker nieuwe woonvormen bij het departement Wonen in Vlaanderen) én Steven Vromman (oprichter en voorzitter van Labland) dagen ons verder uit met hun inzichten, perspectieven en ideeën.

SHAKE IT
SESSIE 4
Brouwzaal

De rol van geld voor de groei van sociale innovatie
Presentatie financieringsmogelijkheden en debat over de toekomst

Sociale innovaties zijn voor elke stap in hun groeiproces op zoek naar middelen. Financiële ondersteuning blijft maatwerk, zowel voor de innovatoren zelf als voor de partijen die financiële steun verlenen. We geven een overzicht van de verschillende financieringsmogelijkheden, samen met enkele prominente ondersteuners van sociale innovatie.

Daarna openen we het debat over de rol van geld voor de groei van sociale innovatie. Zijn er genoeg middelen? Zijn die voldoende aangepast aan de groeinoden van sociale innovatie? Welke bijkomende niet-financiële steun is noodzakelijk? Hoe behouden we de balans tussen maatschappelijke en financiële winstmaximalisatie? Hoeveel innovatie zit er in de financiële steun voor sociale innovatie? Ga in gesprek met financiële experts zoals Charlotte Brandsma (Growfunding), Vincent De Brouwer (Lita.co), Flore Beaumond (Oya Seed), Frederik Matthijs (Trividend) en Heleen Van Hecke (Hefboom), over hoe we ook op andere manieren kunnen kijken naar financiële ondersteuning.

SHAKE IT
SESSIE 5
Hangar

Shoot! Durf te vragen.
Vrij podium

Heb jij een prangende vraag? Broed je op een idee of project? Ben je op zoek naar dié gouden tip? Spring op het podium en grab that mic! Een publiek van gelijkgestemden deelt zijn ervaringen en netwerk met jou. Deze Shoot! Durf te Vragen wordt gehost door Karen Hiergens (Sociale InnovatieFabriek).

Foto: Frank Toussaint