C/2022 E3 (ZTF)

2023-02-22: 🔭: redelijk -  ⚉ (7x50): zwak - 👁: neen

C/2022 E3 (ZTF) is een "hyperbolische" komeet die begin 2023 zwak voor het blote oog zichtbaar kan worden. De kans is echter klein dat ze even goed zichtbaar zal zijn als die vorige komeet, C/2022 F3 (NEOWISE) (zie hier waarom). Laat u in elk geval niet misleiden door beelden die in de media worden verspreid.

Met telescopen (bv. op de sterrenwacht) kan de komeet al eerder en ook langer zichtbaar zijn; een verrekijker met een voldoende groot objectief (50mm+) kan ook al helpen. De helderheid van kometen is niet 100% te voorspellen, als gevolg van interacties met voornamelijk de Zon.

Update: onzichtbaar voor het blote oog!

Positie

2023-02-06: de komeet zit in het "driehoekje" onder Capella, stevig op weg richting Mars.

Stellarium

Baan

De komeet kwam vermoedelijk (*) het zonnestelsel binnen vanuit de asymptoot nabij Steenbok en bereikte in juli 2022 een hoogtepunt boven het zonnestelsel. Daarna dook het opnieuw (en dit licht retrograad) richting eclipticavlak, mikt op 2023-02-12 naar een perihelium tussen Aarde en Mars om daarna "rechts" rond Orion af te buigen (vanwaar "schuw" ) en diep onder het eclipticavlak te duiken. Omdat het een hyperbolische komeet is, zal die in principe slechts eenmalig te zien zijn, waarna ze mogelijk terug diep in de ruimte zal duiken, (*) richting Tucana.

Met andere woorden, in principe keert de komeet niet terug (dus ook niet na 50.000 jaar).

(*) Uitgaande van een puur hyperbolische baan, dus zonder zwaartekracht interferentie door planeten e.d. Merk op dat kometen en asteroïden vaak vanuit de buitenste delen van het zonnestelsel naar binnen worden geslingerd en afgebogen door (zware) planeten zoals Jupiter, waardoor banen niet meer ideaal zijn, maar overgangen tussen ellipsen, parabolen en hyperbolen.

Mogelijke baan (in de figuur van rechts naar links) door het zonnestelsel; de spiralen zijn het gevolg van jaarlijkse parallax (Aarde in beweging rond de Zon).

file:///home/alex/Documents/PDF/space/astro/vdoc.pub_burnhams-celestial-handbook-an-observers-guide-to-the-universe-beyond-the-solar-system-v.pdf

De "bocht" rond Orion wordt in feite veroorzaakt door een omkering van relatieve beweging van de Aarde begin maart (een vorm van retrograde/prograde omkering).

Moment waarop de komeet van richting lijkt te veranderen: let op de baan van de Aarde.
(Grijs gedeelte = onder eclipticavlak)

Potentiële zichtbaarheid

We proberen alleen visueel of per verrekijker te kijken; er worden geen telescopen opgesteld. De kans bestaat dus dat deze komeet niet goed zichtbaar zal zijn.

Rond 10 februari nadert de komeet Mars.

Foto's

Op sommige foto's kan je nu al de plasmastaart zien!

Planning

Er is een hele reeks observatiesessies voorzien, om zo veel mogelijk kansen te hebben om een onbewolkt moment te hebben. De observatiesessies zullen 's avonds doorgaan, weliswaar zonder telescoop.

Zie Kalender of Locaties voor de planning.

🔭: telescoop
⚉ : verrekijker 50mm
👁: blote oog

Op UitInVlaanderen vind je de planning ook terug.

Activiteiten

Epiloog

Deze komeet was moeilijk te zien zonder tenminste een verrekijker; op zijn best te vergelijken met M31 (Andromeda sterrenstelsel).