Meer info

Wat?

We trekken regelmatig met het blote oog door de sterrenhemel en kijken uit naar eenvoudige astronomisch fenomenen zoals sterrenbeelden, planeten, het asgrauw licht, kometen, opvallende sterrenhopen; ook het ISS en andere opvallende satellieten ontsnappen niet aan onze aandacht.

Fascinatie gegarandeerd ! Het is opvallend hoe deelnemers gefascineerd raken door wat er gewoon met het blote oog te zien is.

Breng gerust uw verrekijker of telescoop mee. Instrumenten worden echter niet gedeeld omwille van Corona. Een rood licht is aangewezen om ieder's nachtzicht te beschermen.

En het is altijd de moeite om af te komen, want het zal bijna altijd goed (maar soms koud) weer zijn! Meer informatie vind je op de weerpagina.

Waar?

... vanuit ongewone locaties in Gent!

We zoeken zo veel mogelijk buurten in en rond Gent waar je ondanks de veralgemeende lichtvervuiling toch nog kan genieten van die sterrenhemel.

Tegenwoordig
overstraalt stadslicht alles, en de tendens gaat naar steeds meer licht ten koste van energie en natuur, maar toch bestaan er (steeds minder) plaatsen binnen de stad waar je die hemel nog altijd net iets beter kan bewonderen, waar lichtvervuiling iets minder is doorgedrongen. Maak u echter geen illusie: een sterrenhemel zoals in de Atacama woestijn of zelf op donkere plaatsen elders in Europa zullen we in Gent niet echt vinden (laat het ons anders weten!). En er bestaan weliswaar nog meer locaties die nog donkerder zijn, maar die echter niet publiek toegankelijk zijn...

Het is een aparte ervaring om eens in de duisternis rond te kijken, en te ontdekken wat lichtvervuiling allemaal veroorzaakt.

Op de avond zelf kan je ons vinden door uit te kijken naar een groen of rood knipperend licht. Probeer wit licht (GSM, zaklamp, autolichten...) te beperken bij het naderen van de locatie; richt alleen naar de grond. Een zaklantaarn met rood licht is ideaal om je weg te vinden zonder je nachtzicht te verstoren.

Opgelet:

  • het kunnen donkere plaatsen zijn, we zijn niet verantwoordelijk voor ongelukken!

  • de locaties hebben geen precies adres, dus controleer altijd of je de juiste GPS coordinaten hebt; ga niet uitsluitend af op het adres van (bijvoorbeeld) UiTinVlaanderen .

Wanneer?

We organiseren we dit om de twee weken, afwisselend op vrijdag / zaterdag / zondag, met wat extra's tussendoor. Het uur varieert in functie van zonsondergang en bijzondere omstandigheden; hou daarom de kalender in het oog.

In principe zijn het geen lange sessies, maar de ervaring leert dat dit gemakkelijk 30 minuten kan duren!

De Maan verstoort het sterrenkijken, maar heeft toch ook haar charmes. Je zal merken dat je meer van de sterrenhemel kan genieten als de maan onder de horizon zit, dus in de periodes rond Nieuwe Maan.

Het weer (zie aldaar) speelt uiteraard een doorslaggevende rol. Bij onvoldoende goed weer wordt de activiteit afgeblazen.

Tip: probeer drie of vier keer per jaar mee te doen, en je zal vanzelf nieuwe inzichten krijgen in die jaarlijkse hemelmechanica.

Andere momenten? Passen de dagen niet? Stuur een berichtje en we zoeken het uit!

Waarom - 't is toch maar een hoop puntjes ?

De meesten hebben wel een appje om de sterrenhemel te visualiseren: een hoop lijnen, symbolen, tekst, grafiek... en toch verschieten die mensen als men hen vertelt hoe groot een sterrenbeeld eigenlijk is, of dat ze een planeet kunnen zien (en soms wordt zo'n app niet eens correct gebruikt!). Want zelden zal het appje de aandacht trekken op iets interessants.

De mens schept orde in de natuur. Eens je die ordening door hebt krijg je een nieuwe visie op tijd en ruimte, op ons zonnestelsel, onze Melkweg, op het nabije heelal.

Onze voorouders genoten van de pracht van de sterrenhemel en verwonderden zich erover. Vandaag de dag heeft lichtvervuiling de hemel verborgen, en hebben we die oerpassie ingeruild voor smartphones, tot op een punt dat we soms verwonderd zijn dat Maan (!) en planeten licht afgeven... Hebben we misschien een stap terug gezet?

Sterren zie je jaar in, jaar uit; op de occasionele (super)nova na lijkt daar schijnbaar weinig verandering in te komen... En toch, het is kwestie van te weten waar en wanneer te kijken.

En het is de constante dans van de planeten - de Oude Grieken noemden die al de "dwalers", "zwervers", "planētes asteres" of "planētai", een oudere Nederlandse term is dan ook "dwaalster" (!) - die leven brengt in de brouwerij. (Noot: in de Oudheid wist men alleen van het bestaan van de zeven "klassieke" planeten: Maan (!), Mercurius, Venus, Zon (!), Mars, Jupiter, Saturnus).

Maar weet je waar de Poolster staat? Heb je al gehoord van de Dolfijn? De Zwaan? Weet je dat de Leeuw gemakkelijk te zien is? Hoe zit dat nu met die tekens van de dierenriem? Vraag je je af waarom de Maan soms zo laag, en dan eens zo hoog aan de hemel staat? Wat is het verband tussen de Maan en Pasen? En hoe herken je een planeet?

Daarop en nog meer krijg je antwoord - gebaseerd op kennis die door onze voorouders is opgebouwd. We geven je de sleutel tot het firmament.

Hoe meedoen?

Reservatie is voorlopig niet nodig. Enige voorwaarde: wees op tijd aanwezig, want soms spreken we op een andere plaats af.

En het is extra leuk als je ons meldt om je aanwezigheid aan te kondigen!