Visie en werking
Visie en werking
Een pastorale eenheid is een gemeenschap die aandacht heeft voor het Woord van God en zich laat doordringen van het evangelie, die samenkomt voor gebed en liturgie en die concrete wegen zoekt van zorg voor mensen en solidariteit. Zo’n gemeenschap straalt vrede en menselijkheid uit en biedt een ankerplaats voor zoekende mensen. Binnen een pastorale eenheid beheert men zorgvuldig de materiële en financiële middelen.
Een team draagt samen de verantwoordelijkheid in die gemeenschap.
Het team (pastoor, andere door de bisschop benoemden, vrijwilligers) is de beleidsgroep aan wie de bisschop de verantwoordelijkheid voor een pastorale eenheid toevertrouwt. Dat team neemt de beleidsopties, bepaalt prioriteiten en vertaalt ze in concrete acties.
Het team ziet er binnen een pastorale eenheid op toe dat de verbondenheid tussen de gelovigen en de lokale gemeenschappen sterker wordt.
Het team waakt er ook over dat de pastorale eenheid groeit in trouw aan het evangelie en verbonden blijft met het decanaat, het bisdom en de universele Kerk. Het beleidsteam houdt in de pastorale eenheid de aandacht wakker.
Werkvelden
Met onze pastorale eenheid zijn wij actief binnen volgende werkvelden:
Liturgie en gebed
Samenkomen om te bidden en te vieren
Het samenkomen voor de eucharistieviering op zondag (of zaterdagavond) vormt de kern van de gemeenschap. Een pastorale eenheid zorgt ervoor dat de gelovigen de eucharistie op een kwaliteitsvolle manier kunnen vieren. ‘Kwaliteitsvolle’ liturgie heeft te maken met het aantal en de betrokkenheid van de aanwezigen, de ‘ars celebrandi’ van de voorganger, het aantal en de bekwaamheid van de medewerkers (acolieten, lectoren, koorleden, kosters en organisten), de kwaliteit van muziek en zang, de aankleding en de inrichting van de liturgische ruimte… Een goede samenwerking met de kerkfabrieken, die instaan voor de materiële ondersteuning van de eredienst, draagt ongetwijfeld bij tot een waardevolle liturgie.
Wanneer mensen een sacrament ontvangen, zorgt de pastorale eenheid ervoor dat de liturgie van de Kerk trouw en op een hartelijke en verzorgde manier gevierd wordt.
Op onze parochie zijn we in de liturgie actief op volgende domeinen:
Liturgische werkgroep: Mieke Coucke
Sacramentenliturgie: Priester Marc en verschillende werkgroepen per sacrament
Uitvaartliturgie: Mieke Coucke
Ondersteuning van lectoren: Nele Vanhoutte en Mieke Coucke
Ondersteuning van acolieten: Nele Vanhoutte
Warandekapel: Mieke Coucke
Communicatie en PR
In een pastorale eenheid zijn communicatie en relaties belangrijke spelers. Er is niet alleen de interne communicatie, (doorspelen van programma's, uitnodigingen en verslagen, een nieuwsbrief aan de parochianen en het weekblad Kerk&Leven) maar ook extern, op het digitale platform, kan heel wat bereikt worden. Het hebben van o.a. een website is een belangrijk instrument om met de parochie naar buiten te komen. Ook, bij belangrijke gelegenheid, verschijnen in de lokale en regionale pers draagt bij tot de aanwezigheid van de parochie in de samenleving. Daarnaast is het ook belangrijk dat conflicten binnen de parochiale groepen vreedzaam kunnen opgelost worden.
Op onze parochie zijn we communicatief actief op volgende domeinen:
Kerk & Leven: Mieke Coucke
Website: Philippe Depoortere
Nieuwsbrief: Philippe Depoortere
Facebook: Philippe Depoortere
Mailgroepen: Philippe Depoortere
Folders en affiches: Philippe Depoortere
Perscommunicatie: Philippe Depoortere
Conflicthantering: Philippe Depoortere
Verkondiging en catechese
Een pastorale eenheid zorgt voor een rijk aanbod van eerste verkondiging en van geloofsverdieping, gaande van de homilie, catechesemomenten, Bijbelkringen die in één of ander huis samenkomen tot grotere activiteiten zoals een geloofsdag of deelname aan decanale en diocesane initiatieven. Wie zich op een sacrament voorbereidt, kan rekenen op een gastvrij onthaal en goede begeleiding, door een gemeenschap die mee op stap gaat in een even deugddoende als diepgaande initiatie in het geloof.
Op onze parochie zijn we in verkondiging en catechese actief op volgende domeinen:
Doopsel: doopheren: Edward Verhaeghe en Dominiek Lodewijckx, Nele Vanhoutte, Joost D'Haene, Lieve Parmentier, Vanessa Demon en Evi Vercouter
Eerste Communie: Philippe Depoortere en Nele Vanhoutte
Vormsel: Ine castelein, Reninka Parmentier, Lisa D'Haene, Ine Vanherpe, Nele Vanhoutte en Philippe Depoortere
Huwelijk: Philippe Depoortere en de voorganger in het huwelijk
Acolieten: Nele Vanhoutte
Eerste verkondiging via onthaal: alle teamleden
Geloofsvorming en Leerhuis: Mieke Coucke
Zorg en solidariteit
Een pastorale eenheid maakt het mogelijk dat gemeenschappen en gelovigen hun geloof beleven en verdiepen in de diaconie: aandacht en zorg voor mensen die door lijden of miserie getroffen worden, kansarmen en uitgesloten medemensen, zieken en rouwenden… Gelovigen kunnen niet alle noden lenigen maar ze zetten zich, als persoon en als gemeenschap, met daden in voor medemensen dichtbij en veraf. Een pastorale eenheid stelt profetische tekenen (bv. een onthaalhuis voor migranten, een zusterschap met een geloofsgemeenschap in het armere zuiden…) en werkt enthousiast mee met grote campagnes zoals Welzijnszorg, Broederlijk Delen, of acties van Kerkwerk Multicultureel Samenleven e.a. Daarbij benut men ook alle kansen om samen te werken met bestaande acties en bewegingen, ook van niet-christelijke signatuur.
Op onze parochie zijn we in de diaconie actief op volgende domeinen:
Ziekenpastoraal: Mieke Coucke
Broederlijk Delen: Robert Vanderghinste en Mieke Coucke
Welzijnszorg: Robert Vanderghinste en Mieke Coucke
Armenzorg: Robert Vanderghinste en Mieke Coucke
Verlies en Rouwverwerking: Mieke Coucke