SeniorNet 

Märsta-Sigtuna

Seniorer lär seniorer använda IT

PRESENTATION OM SÄKERHET DEN 5 SEPTEMBER 2023

Tisdagen den 5 september 2023 startade SeniorNet Märsta-Sigtuna höstterminen med Medlemsmöte mellan klockan 10:00 och 12:00 på Södergatan 50 i Märsta. 

45 medlemmar var anmälda! Mona Eckered talade om säkerhet på nätet, sedan fika med smörgås. Klicka här för att visa pdf med presentationen!

Länk till snabbkurser från Internetstiftelsen, se https://internetkunskap.se/snabbkurser/ 

Tisdagen den 12 september 2023 startar släktforskningen kl 10:00 respektive 13:00 för våra två grupper och torsdagen den 14 september 2023 startar vårt IT-café kl 10:00 - 12:30.

Välkomna!

Det avslutande medlemsmötet  för vårterminen hölls den 11 maj 2023 på Södergatan 50 i Märsta med nästan 40 deltagare. 

Kommunpolis Jenni Pers-Dahlqvist och säkerhetsstrateg Ulf Lamvert informerade om trygghetsarbetet i kommunen och sedan bjöd vi på kaffe och princesstårta. 

Vi informerade även om planerna för höstens program som startar tisdagen den 5 september med medlemsmöte. Inbjudan kommer 2 veckor före både här och per e-post.

"Släkt - men hur?" På Träffpunkten i Märsta Centrum onsdagen den 26 april 2023 kl 13-15 hölls en presentation av hur DNA-teknik och släktforskning hänger ihop. Mona Eckered från SeniorNet Märsta-Sigtuna berättade och visade var och hur du kan söka mer information om detta högaktuella ämne.

Länk till dokumentationen finns under rubriken Digiteket!

Årsmötet 

avklarat och flikarna Årsmöten och Styrelsen under Om oss är uppdaterade

Internetmuseum en intressant resa genom den svenska internethistorien.

Utbildningsprogrammet Aktiv.se

Seniornet Sweden har förhandlat fram förlängning av utbildningsprogrammet aktiv.se med 4 år.

Har du inte aktiv.se kan du skapa ett konto hos dem. Klicka på länken Till anmälan aktiv.se  och följ instruktionerna. Har du redan ett konto Logga in på aktiv.se 


Aktiv.se är en interaktiv utbildning i Windows samt MicroSoft officepaket.

Du gör lektionerna på en dator eller en platta i din egen takt.

Det är en mycket bra utbildning där du i lugn och ro lär dig programmen ovan.


* * *

Seniornetstudera.se är en ny webbplats med tips, kurser och videoklipp för dig som vill orientera dig i den digitala tillvaron. Innehållet är sökbart och sorterat i olika svårighetsgrader. På seniornetstudera.se finns studiematerial för enskilda studier och för kurshandledare. Lär dig i din egen takt!

Innehållet kommer från olika håll. Du hittar tips, kurser och videor om hur du kan använda din mobil, dator och surfplatta. Och inte minst hur du kan navigera säkert på internet. Materialet är indelat efter tre svårighetsgrader, Nybörjare, Nyfikna och Erfarna och kan också användas av handledare för studiecirklar. Det finns något för alla och du kan prova dig fram. Välkommen att botanisera!

Pressrelease om studieportalen SeniorNet Studera

Presentation av SeniorNet Studera

SeniorNet Studera - Lansering 19 september 2022


Onsdagen 13 april 2022 kl 13:00 berättade Peter Alm, Hembygdsföreningen, om "Sätuna - Märstas vagga" på Onsdagscaféet på Träffpunkten i Märsta Centrum. Video spelades in och finns på den här länken

Nu har SeniorNet Sweden medlemskap per kalenderår  Klicka här för att läsa mera .

I vårt formulär för medlemsanmälan kan du ange att det ska gälla från 1 september 2022 och då får du höstens medlemskap på köpet!

Du som behöver svar på frågor eller hjälp kan skicka in vår medlemsenkät (klicka här)!

I en Digital Värld... 

vill SeniorNet Märsta-Sigtuna bidra till digital delaktighet och motverka digitalt utanförskap. Den digitala utvecklingen går fort och det gäller att "hänga med" för att förenkla sin vardag.  Här på vår webbsida kommer vi att aktivera temat "Senior på Distans" och även lägga ut "Tips", så titta in här ofta!

Onsdagsträffen (f d Onsdagscaféet) på Träffpunkten i Märsta

En gång per månad är SeniorNet värd för Onsdagsträffen på Träffpunkten. Öppet för alla seniorer mellan 13:00 och 15:00. Klicka här för att läsa mer! 

Besök gärna Träffpunkten onsdagar då andra föreningar har värdskapet och passa på att träffa seniorer som kanske kan bli intresserade av SeniorNet!


TIPS

Info om SeniorNet Sweden

Säkerhet på nätet 

Samlad information för Dig som vill bli en säkrare internetanvändare. Här finns korta informativa videor som getts ut av Internetstiftelsen. Verkligt nyttig information!

Förbättra Din informationssäkerhet 

Krisinformation från MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap)Vi har öppet till i maj 2023!

Se kalender bredvid. Därefter sommaruppehåll.

Även i fortsättningen kommer det att vara möjligt att hålla kontakten via sociala media på internet.

 Våra släktforskare har möjlighet att ställa frågor och få hjälp i vår Facebookgrupp ”Oss släktforskare emellan”, där vi också publicerar intressanta artiklar och föreläsningar. 

Vårt IT-café har redan en kanal på internet i Facebookgruppen ”Vi som gillar SeniorNet Märsta-Sigtuna”. Där kan du ställa frågor om dator, surfplatta eller mobiltelefon och vi publicerar också intressanta artiklar, råd, tips. För att gå med i gruppen måste du först Gilla vår facebooksida. Klicka här för att komma till sidan SeniorNet Märsta-Sigtuna och klicka där på Gilla, så att du följer sidan. Om du är medlem i föreningen  lägger vi sedan till dig i gruppen.


Vill du släktforska tillsammans med likasinnade?

Hos SeniorNet Märsta-Sigtuna hjälper vi varandra.

(Klicka här för att läsa mer)

En verksamhet där vi byter dataerfarenheter

I SeniorNets gemenskap hanterar vi frågeställningar du kan ha kring datorns användande som t.ex. datasäkerhet, internet, e-post, sociala medier och bilder. IT-Café innebär att deltagarna arbetar självständigt med egna eller lånade datorer och huvudsakligen hjälper varandra. (Klicka här för att läsa mer.... )

Till dig som vill undvika fysiska sociala kontakter!

Vi kommer att arbeta vidare med att lägga upp mer material på vårt DigiTek med föreläsningar, information och videohandledningar som vi hämtar från internet eller producerar själv. Länkar till detta hittar du i våra Facebookgrupper. Om du inte är med kan du gå till Kontakt och skicka ett meddelande för att få en inbjudan till respektive grupp.

Till Facebook finns inbyggt, eller som separat app, Messenger, som du kan använda för att ringa andra med bild, så det går att träffas ansikte mot ansikte på distans. 

Om du vill få hjälp med problem kan du skicka in enkäten (klicka här)!