Träffpunkten

Sigtuna kommun tillsammans med SeniorNet Märsta-Sigtuna och andra organisationer anordnar här gemensamt aktiviteter för kommunens seniorer

Onsdagsträffarna kl 13-15 kostar inget att besöka, men om du vill ha kaffe och kaka får du betala 25 kr. Den förening som har värdskapet anges i kalendern. Om du klickar på raden för en onsdagsträff kan du se de aktiviteter som är tillgängliga för besökare. Välkommen!

Vi visar det här inslaget om desinformation den 8 maj kl 13-15. Välkommen! Fika finns för 25 kr.

https://www.svtplay.se/video/KzVdN2m/vem-ska-jag-tro-pa/1-om-desinformation?info=visa

Onsdagen den 3 april 2024 var det föreläsning om AI - Artificiell Intelligens 

klockan 13:00 -15:00 på Träffpunkten i Märsta

"Artificiell Intelligens - hur fungerar det? " Föreläsning av Martin Appel på tidskriften PC för Alla

SeniorNet Märsta-Sigtuna visar videoinspelning och därefter plats för frågor och diskussion. 

Fika finns att köpa för 25 kr.

Om du vill veta mer om AI och den senaste utvecklingen så kan du gå till SvtPlay där det finns en ny serie om detta kallad Generation AI:

www.svtplay.se/generation-ai?fbclid=IwAR370Qk_Oco3mRXmj6Um9PJk5OKNCsCUEb17hTu3C0D_wwTThbzwK2BLYp8_aem_AZ4FfBMn_4CiPzy3kWvouFlNRwH0kJbeZhuyTX46ftPJQd1fuM3uk36GbiOWMbCbBxMVrkrHZkkSB4gPO3oxo5CS 


Onsdagen den 6 mars 2024 höll Kaj Winberg föreläsning

"De säger att det finns på  Play eller på nätet! Hur du kan Hitta, Titta, Lyssna"

Klicka här för pdf-fil att läsa eller ladda ner

Klicka här för att titta på videoinspelningen på YouTube  (50 min)


Onsdagen den 7 februari 2024 på Träffpunkten

Optiker Gert Englund (Sigtuna Optik) berättade om synfel och åldersrelaterade problem och lösningar. 

Deltagarna kunde även testa synen gratis i en Syndator. Arr: SeniorNet.  

Onsdagen den 25 oktober 2023 Vid Träffpunkten i Märsta om Säkerhet på nätet.

Mona Eckered presenterade tips och råd om hur vi alla kan vara vaksamma när det gäller bedrägerier. 

Här är länk till presentationen Säkerhet på nätet och denna länk är OK att klicka på. 

Videon från presentationen hittar du här på YouTube

"Släkt - men hur?" På Träffpunkten i Märsta Centrum onsdagen den 26 april 2023 kl 13-15 är alla intresserade välkomna till en presentation av hur DNA-teknik och släktforskning hänger ihop. Mona Eckered och Kaj Winberg från SeniorNet Märsta-Sigtuna berättar och visar var och hur du kan söka mer information om detta högaktuella ämne.


Onsdagen 1 februari 2023 berättade Göran Källgården på Träffpunkten i Märsta Centrum bl a om "Mysteriet med den engelska kofferten - året är 1830". Det var fullt hus och Göran bjöd oss på ett fantastiskt reseäventyr från Stockholm till Uppsala med häst och vagn! Vi fick lära oss massor om hur det var att resa för 200 år sedan och man förundrade sig över hur välorganiserat det var med så kallade skjutshåll varannan mil längs vägarna. Färden gick från Packartorget (nuvarande Norrmalms torg) via Rotebro, Märsta och Alsike till Uppsala och det blev alltså 3 byten av häst, vagn och kusk. Kofferten skulle till Alsike, men kom av misstag till Uppsala, där den sedan är spårlöst försvunnen. Stort tack till Göran för tänkvärd underhållning! 


Gamla ortsnamn i kommunen var ämnet för Onsdagsträffen kl 13-15 onsdagen 19 oktober 2022 på Träffpunkten i Märsta Centrum. 

Åke Ekdahl, på bilden vid Hökshuvuds kyrka, berättade.  

Här finns materialet som pdf  

Onsdagen 12 oktober 2022 presenterade Mona Eckered SeniorNet Studera - ett utbildningspaket anpassat för seniorer och tillgängligt för alla intresserade utan kostnad.


Sonjas spelhörna

Sonja Nordin, 82, har varit medlem i SeniorNet Märsta-Sigtuna i många år. Hon är ivrig användare av spel på dator/surfplatta och hävdar att detta är bra för att att hålla sig skärpt i huvudet och hålla igång finmotoriken i fingrarna. I flera år har hon någon dag per månad haft en spelhörna på SeniorNets IT-café för dem som vill pröva på patiens, spindelharpan, pussel, wordfeud (typ alfapet) m fl. 

Efter "gästspel" på Träffpunkten i Märsta Centrum några gånger har spelhörnan flyttat tillbaka till SeniorNets IT-café på Södergatan 50. 

UNTs reportage från Sonjas spelhörna 16 november 2021 kan du se här!


Tidigare aktiviteter klicka här!