Onderwijs

Makers van de Toekomst

Het vmbo op het Corbulo College helpt leerlingen met de verkenning van de eigen mogelijkheden en het ontdekken van hun talenten in verschillende richtingen van de techniek, technologie, ict & design. Door middel van opdrachten en projecten leren leerlingen samen te werken en op een andere manier te leren. Dat leren gebeurt binnen en buiten de muren van de school, zo gaan alle leerlingen in klas 3 op stage.

Onderbouw

De eerste twee jaar van het vmbo bestaan uit de basisvorming. Leerlingen krijgen dan les in Nederlands, Engels, Mens & Maatschappij, Wiskunde, Rekenen en Biologie. De leerlingen gaan ook aan de slag in het Makerslab met techniek, technologie, ict en design. Natuurlijk staat er ook Sport & Bewegen op het programma en krijgen de leerlingen mentorlessen van hun eigen mentor.

Vanaf het tweede leerjaar krijgen de leerlingen ook Natuur- en Scheikunde. 

Bovenbouw

De bovenbouw bestaat uit het derde en vierde leerjaar. Leerlingen komen in de bovenbouw in de leerweg welke het beste bij hen past. Er zijn er bij ons twee:  

Met beide leerwegen stromen leerlingen door naar het middelbaar beroepsonderwijs. Kaderleerlingen starten op het ROC op niveau 2, 3 of 4. Zij kunnen daar alle opleidingen kiezen die er worden aangeboden. De basisberoepsgerichte leerweg leidt op tot een ROC-opleiding op niveau 2, ook daar kan iedere richting worden gekozen.

Keuze uit drie profielen

Het Corbulo College is een vmbo-school. Wij bieden drie profielen. Niet iedereen kiest later immers voor hetzelfde beroep. Men zegt dat de wereld uit denkers en doeners bestaat, wij geloven dat er nog een groep is: de makers. Makers denken en doen, zij hebben de toekomst!

Op het Corbulo College worden leerlingen opgeleid voor een toekomst in de techniek, de officiële profielen zijn; 

Projecten

Een aantal lessen binnen het Corbulo College, zoals Muziek en Duits, wordt niet in vakken, maar in projecten gegeven. De projectweken of activiteitenweken vinden plaats voor de kerstvakantie en voor de zomervakantie.

Tijdens de lessen in het Makerslab, waar leerlingen in het eerste en tweede leerjaar aan diverse modules projectmatig werken, leren de leerlingen nauw met elkaar samenwerken. Ze leren er veel zaken die o.a. met wiskunde, aardrijkskunde, Nederlands, digitale vaardigheden, ontwerpen en natuurkunde te maken hebben. De uiteindelijke presentatie moet er creatief uitzien. En zo zijn er meer vakken die een rol spelen binnen een project.

Programma van Toetsing & Afsluiting (PTA)

Vanaf het derde leerjaar krijgen leerlingen te maken met het PTA. De cijfers en overige beoordelingen van de leerlingen wegen vanaf dat moment mee in de uiteindelijke examencijfers. De eerste dag in de bovenbouw is dus ook de eerste dag van de tweejarige examenperiode. In het PTA kunnen de derdeklassers lezen welke leerstof ze in twee jaar onder de knie moeten krijgen, welke toetsen er zijn, wanneer deze afgenomen worden, wat het schoolexamen en het centraal examen inhoudt. Kortom, de naam PTA zegt het al: alle zaken die nodig zijn om na twee jaar met een diploma (basis of kader) de schoolloopbaan af te kunnen sluiten.

Download PTA 2022-2024 >

Download PTA 2023-2025 >

Download Examenreglement 2023-2024 >

Loopbaan Oriëntatie Begeleiding (LOB)

Vanaf de eerste klas worden de leerlingen begeleid bij het maken van keuzes en houden zij een digitaal portfolio bij. Om de keuze voor een profiel in de bovenbouw te kunnen maken krijgen leerlingen vanaf de brugklas LOB-lessen, waarin zij zich kunnen oriënteren binnen elk profiel. Ook onderdeel van LOB is dat de leerlingen in het derde leerjaar drie weken op stage gaan in de maand mei. 

Buitenlesactiviteiten

Niet alleen een leslokaal is een goede plaats om te leren. De omgeving buiten de school kan daar ook heel geschikt voor zijn. Daarom zijn er bijzondere lesactiviteiten, zoals excursies, werk- en activiteitenweken. Deze activiteiten horen net zo goed bij het onderwijs als gewone lessen. Alle leerlingen zijn verplicht hieraan mee te doen. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan de directie vrijstelling voor deelname verlenen. Voor de eventuele extra kosten die met de buitenlesactiviteiten gemoeid zijn, vragen we een extra bijdrage die wij zo laag mogelijk houden.

Rapporten

Zowel de leerlingen als ouders kunnen op Magister inloggen, het digitale schooladministratiesysteem. Op onze website www.corbulocollege.nl staat een link naar Magister. In Magister treft u onder andere de cijfers, het huiswerk, de aan- en afwezigheid, maar ook kan u daar een docent een e-mail sturen. Inlogcodes krijgen nieuwe leerlingen in de eerste lesweek.  

Drie keer per jaar krijgen de ouders van de leerlingen in het eerste en tweede leerjaar een rapport, november, maart en juni/juli. De ouders van de leerlingen in het derde en vierde leerjaar ontvangen drie schoolonderzoekkaarten per jaar rond dezelfde maanden.  Op onze website, onder ‘onderwijs’ en vervolgens het tabblad ‘informatie’, staan de bevorderingsnormen om over te kunnen gaan naar een volgend schooljaar en de procedure niveauwisseling tijdens het schooljaar.  

Toetsen in leerjaar 1 en 2 mogen worden ingehaald wanneer een leerling bij de toets niet aanwezig is geweest, maar de toetsen mogen niet worden herkanst, behalve wanneer de teamleider onderwijs hier toestemming voor geeft. In leerjaar 3 en 4 mag er altijd één onderdeel van maximaal één vak per schoolonderzoek worden herkanst. Meer herkansingen mogen alleen na toestemming van de teamleider onderwijs. De teamleider onderwijs kan toestemming geven voor een (extra) herkansing als er buitengewone omstandigheden zijn, bijvoorbeeld langdurige ziekte.  

Het cijfer voor het eindrapport wordt berekend door uit te gaan van drie rapportcijfers. Een rapportcijfer heeft een ‘cijfer achter de komma’, bijvoorbeeld een 6,3. Van deze 3 cijfers wordt het gemiddelde genomen per vak.  

Bevordering

Van leerjaar 1 naar leerjaar 2 en van leerjaar 2 naar 3:  

Van leerjaar 3 naar leerjaar 4:  

Op het Corbulo College kan een leerling niet tweemaal in het zelfde leerjaar blijven zitten. In zeer uitzonderlijke gevallen wijken we af van de regels over zitten blijven en overgaan. 

Lessentabel

Het Corbulo College is trots op haar lessen en op de lessentabel. De lessen en de hoeveelheid van die lessen vormen de basis van de voortgang van al onze leerlingen. Hieronder treft u schematisch een overzicht aan van het aantal lesuren per vak per leerjaar per niveau. Het aantal lesuren komt overeen met de lessen van het lesrooster, de lessen zijn dan ook 45 minuten lang. Naast de lessen die hieronder staan, worden er ook nog ondersteunende lessen verzorgd, hierbij kan u denken aan Remedial teaching in taal of rekenen, maar ook huiswerkbegeleiding.  

Bekijk lessentabel >

Opbrengstenkaart

De examenresultaten van de afgelopen jaren zijn uitstekend:  

2018:  100 procent geslaagden 
2019:  100 procent geslaagden 
2020:  100 procent geslaagden
2021:  100 procent geslaagden
2022:  100 procent geslaagden
2023: 100 procent geslaagden

Op de website van Scholen op de kaart wordt een aantal gegevens verzameld. Bijvoorbeeld de doorstroomgegevens, slaagpercentages en examencijfers. Hier staat ook informatie over onder meer de leerlingenaantallen, tevredenheid van ouders en leerlingen en het schoolplan.

Naar scholenopdekaart.nl >

Vraag niet beantwoord?

Mogelijk vindt u het antwoord op uw vraag wel via de zoekfunctie rechts bovenin het scherm. Als u het antwoord op uw vraag niet kunt vinden, kunt u contact met ons opnemen.