Muzeul mineritului
Muzeul Mineritului din cadrul fostei Întreprinderi Miniere de Stat de la Roșia Montană a fost fondat de către Exploatarea Minieră Roşia Montană, sub coordonarea ing. şef Aurel Sântimbrean. Cuprinde o reţea subterană de galerii săpate în perioada ocupaţiei romane din Dacia, instalaţii de măcinare a minereului, un lapidarium care exemplifică prin colecția de vestigii litice o gamă variată de monumente funerare și votive, precum și o expoziție de fotografii ce ilustrează tehnici şi tehnologii de extragere şi prelucrare a aurului în zona Roşia Montană.
Galeria mineră Orlea este monument istoric clasat, însă restul ansmablului se află încă în proces de clasare.
Galeria romană din Masivul Orlea.
Secțiunea vizitabilă de subteran prezintă o rețea de galerii miniere realizate în adâncul masivul Orlea, cu dalta și ciocanul, în perioada ocupației romane în Dacia.
Se coboară 157 de trepte în subteran și se vizitează cca. 200 metri de galerii antice, însoțiți de ghidul muzeului.
Galeria Orlea este monument istoric clasat.
Instalaţii de măcinare a minereului.
Secțiunea de utilaje a Muzeului Mineritului de la Roșia Montană este compusă din mașini tradiționale și industriale de măcinat, expuse în aer liber pe platoul amenajat în incinta Expoatării Miniere, la intrarea în Galeria minieră Orlea. Se pot vedea șteampuri de lemn, tradiționale, așa cum se regăseau cu sutele înainte de naționalizare, precum și ”un șteamp californian” de la începutul secolului trecut, vagoneți de lemn și de metal, precum și utilaje mai recente (benzi transportoare, moară cu bile etc.)
Lapidarium-ul Muzeului Mineritului.
Lapidarium-ul grupează o colecție importantă, formată din 45 de piese antice romane, stele funerare, altare de cult, fragmente arhitecturale diverse.