Arduino Dersleri | Arduino IDE Kurulumu | Arduino Programlama Dersleri
Arduino’da karşılaştığımız hata mesajlarının birçok sebebi olabilir. Bu sorunlar genellikle Arduino ile bilgisayar arasındaki haberleşme sorunlarından, klon Arduino’ların sürücülerinin yüklü olmamasından, Arduino’nun veya bilgisayardaki USB portlarının arızalı olmasından kaynaklanabilir. Bunların haricinde derleme ve programlama öncesinde kullanıcının gerekli ayarları yapmaması da bazen hata mesajı gelmesine yol açmaktadır. Örneğin programlamak için bilgisayarınıza Arduino Nano bağladınız fakat Arduino IDE’de Arduino Uno programlayacağınızı belirttiniz. Bunun sonucunda bir hata mesajı almanız kaçınılmazdır.
Bu Yazının İçeriği; gizle
1. Arduino Karta Yüklenirken Sorun Oluştu veya Taslak Yüklenirken Bir Hata Oluştu
1.1. Yanlış COM Portu veya Yanlış Arduino Kartı Seçilmiş Olabilir
1.2. Gerekli Sürücüler Yüklenmemiş Olabilir
1.3. DETAY: Arduino’nun 0.pininde (RX) Bir Bağlantı Var mı?
2. Arduino Derleme Sırasında Bir Hata Oluştu (Exit status 1, Error compiling for board Arduino/Genuino Uno)
2.1. Gerekli kütüphanelerin bulunmaması
3. “Syntax” Hatası (Yazım Yanlışı)
Arduino IDE’de tüm kurulum ayarlarını doğru yaptınız, Arduino’nuz da bilgisayarınız ile haberleşmede sorun yaşamıyor fakat IDE’de belli bir satır belirtilerek hata mesajı alıyorsunuz… Bu, çözümü en kolay sorun. IDE’de gösterilen satırda bir yazım hatası yapmışsınız demektir. Yanlış yere parantez koyma, satır sonuna ‘;‘ koymama gibi hatalardan dolayı böyle bir geri bildirim alırsınız. Fakat yazım yanlışlarının çözülmesi veya kodlamada herhangi bir yazım yanlışı yapılmaması, programın tamamen sizin istediğiniz gibi çalışacağı anlamına gelmez. Bunun için kurduğunuz algoritmanın doğru olması gerekir.
avrdude: ser_open(): can't open device "\.\COM1: Access is denied.
avrdude stk500_recv() programmer is not responding
avrdude stk500_getsync() attempt 1 of 10 not in sync resp=0x01
avrdude stk500_recv() programmer is not responding
avrdude stk500_getsync() attempt 2 of 10 not in sync resp=0x01
...
Bu sorunla karşılaştıysanız, muhtemel sebeplerini ve çözümlerini inceleyebilirsiniz. Böylece port sorununu, driver hatalarını aşmış, kartınızı kontrol etmiş olursunuz. Ayrıca bazen bu çeşit bir hatayı “taslak yüklenirken bir hata oluştu” şeklinde de alabilirsiniz, aynı çözüm yollarını denemenizi tavsiye ederim.
Arduino’nuzu bilgisayarın bir portuna bağlayın. IDE’de Araçlar>Kart kısmından bağlı olan Arduino modelini seçin. Sonrasında Arduino Araçlar>Port kısmına gelip bağlı olan portu işaretleyin (Örnek: COM3). COM portu doğru belirlenmişse Arduino’yu bilgisayarınızın farklı bir portuna takarak tekrar deneyin.
Arduino kartları bazen sürücü yüklemesi sebebiyle hata verebilmektedir. Gerekli sürücüler bilgisayarınızda yüklü değil ise bu sayfamızda yer alan, Arduino Uno’yu örnek göstererek anlattığımız yazımızı okuyarak bu sorunu çözebilirsiniz.
Bu her zaman için geçerli bir kural olmasa da bazen Arduino’nun 0. pininde bir bağlantı olduğunda bu sorunla karşılaşabiliyorsunuz. Programlama esnasında bu pinde herhangi bir bağlantı olmadığından emin olun.
Bu hata ile karşılaşıyorsanız Arduino IDE’de yazdığınız program derlenirken, yani henüz daha program karta atılmadan önce hazırlanırken bir sorun olmuş demektir. Genellikle bu sorunun birkaç sebebi vardır.
Yazdığınız programda kullandığınız elektronik ekipmana göre farklı kütüphanelere ihtiyacınız olabilir. Her kütüphane Arduino IDE’de hazır olarak bulunmaz. Bu yüzden ihtiyacınız olan kütüphaneleri belirleyip indirmeniz gerekir. İndirdiğiniz kütüphaneyi bilgisayarınızda C:\ArduinoKuruluOlduguKonum\Library dosyasına aktardığınızda başarıyla bu kütüphaneyi elde edebiliyorsunuz. Sonrasında ise yazdığınız programın ilk satırına #include <kutuphane.h> yazarak kütüphanenizi programınızda kullanabilirsiniz.
Belki de karşılaştığınız sorun çok daha basit bir şey olabilir. Örneğin syntax hatası, yani yanlış sözdizimi… Açılan her parantez, köşeli parantez ve süslü parantezin kapatılması, komut sonlarına ‘;‘ konması, büyük/küçük harf uyumu gibi temel kurallara uyulmadığı takdirde yazılan program derlenmez. Bu sebeple programı yazarken yazım yanlışı yapmamaya dikkat etmek gerekir. Böyle bir durumda Arduino IDE hangi satırda hata yaptığınızı karşınıza çıkartabiliyor, bir diğer yandan da aşağıda çıkan hata raporunda belirtiyor.