Proposta CONSENS: Un CEUPF més descentralitzat i funcional i obert

Ponent(s): 

Adhesions:

(*) Bustia de la proposta: ceupf+reforma@upf.edu

Proposta revisada en relació amb els requeriments de l'assessoria jurídica respecte a la versió aprovada per Acords de l'Assamblea General Extraordinaria i de la Coordinadora General del CEUPF, previa consulta als Espais Oberts del CEUPF (Resolució d'aprovació definitiva de la reforma de Reglament, 23 de novembre de 2023). 

Aquesta nova versió s'aprova per consens de la Coordinadora General el 14 de febrer de 2023.

Resum de la proposta

A petició de l'Assamblea General Extraordinaria s'ha produït una versió de consens. S'ha modificat aquelles parts sol·licitades per l'Assesoria Jurídica seguint el mandat de l'Assamblea General i la Coordinadora General als ponents.

En aquesta proposta es cerca millorar la eficiència modificant aquelles estructures que eren ineficients en l’actual reglament i dotant de major autonomia a totes les parts.

Es modifica la Assemblea General Extraordinària que havia constituït un espai que només servia per indicar la no-unanimitat, i els espais oberts que mancaven de poder de convocatòria i legitimitat, renovant-los i fent-los factibles i útils. Es manté la possibilitat de convocar-los com espais de deliberació directe, a petició de parts, i s’incorpora la figura de referèndums i sufragi directe universal amb garanties.

El Secretariat Tècnic esdevé Secretariat Rector i comissió permanent i en pot decidir més àgilment, mentre que la Coordinadora General que en té ara la funció de “ple”. A més ara poden decidir de forma més autònoma agilitzant els tràmits.

Es creen les Juntes de Representants, com a eina de coordinació de la representació institucional i també com a sistema de control per part de l’alumnat.

S’afirma el paper de  les associacions i se les dota de una estructura clara i autònoma per tal de que hi participin en el CEUPF en defensa dels seus interessos. 

En data 07/02/2024 es reb de la Assesoría Jurídica un seguit de recomanacions i modificacions a realitzar (text disponible aquí). Seguint l'acord de l'Assamblea General Extraordinària, dels Espais Oberts  i de la Coordinadora General, aquesta modificació no requereix reaprovació per l'Assamblea General ni els Espais Oberts i s'ha delegat a la ponencia.

Control de versions

Proposta de Normativa

Part Expositiva

El Consell d'Estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (CEUPF) és l'òrgan de coordinació dels i les estudiants, d'acord amb el que estableix l'article 90 dels Estatuts de la Universitat Pompeu Fabra segons indica el seu reglament.

En la seva plena capacitat i llibertat, el CEUPF i diversos sectors de l'alumnat han expressat la necessitat de reformar d'emergència el present reglament, per tenir mancances importants pel desenvolupament de les seves funcions, ja que, tot i tenir per reglament "una clara voluntat democràtica" i indicar-se que "la seva estructura i funcionament es basa en els principis d'igualtat, transparència i llibertat d'expressió" diversos informes del mateix aprovats per la mateixa Coordinadora General manifesten el contrari.

En aquest sentit, cal destacar-ne els següents: Informe de la Junta de Delegats i Delegades de Biologia Humana i Medicina i petició de reforma de l'Espai Obert Mar de 23 de gener de 2018, Acord de la Coordinadora General de gener de 2018 per la reforma del Reglament de la UPF, Petició al Claustre de 2019 de la majoria d’alumnat representat per urgir la reforma del Reglament del CEUPF, Acord de la Coordinadora General de 02 de maig de 2022 que expressa la necessitat de reformar el reglament amb emergència l'any 2021-22 i finalment l'acord de la Coordinadora General de 17 de juny de 2023 que aprova la proposta de Reglament del CEUPF presentada per la comissió de reforma, donant un marge de temps per a una taula de negociació prèvia a ser elevada a Consell de Govern.

Fruit d’aquell procés es van fer diverses reflexions que conviden a un canvi de plantejament en vers un de més representatiu (sense perdre la seva obertura inicial) però alhora més eficient i que representi millor totes les diverses sensibilitats i necessitats. Per això cal dotar-lo de més eix institucional i una forma de gestió ràpida i eficient.

El Consell no ignora el procés de reforma estatutària de la UPF arran de la LOSU que pot esdevenir en una futura necessitat de reforma del reglament proposat, però l'actual ha esgotat tota vida útil donat el seu sistema enrevessat ineficient i lent, per aquest motiu es planteja aquest com una reforma transitòria envers aquell nou model (i que serveixi també d'inspiració d'aquell).

En aquesta proposta es modifiquen definitivament aquelles estructures que ara no han resultat eficients ni resolutives. L'Assemblea General Extraordinària que ha constituït un espai que només ha servit per indicar no hi ha unanimitat i cal votar, en un espai de representativitat limitada (màxim 30 persones assistents per un espai que volia representar tot l’alumnat). S’eliminen els espais oberts com a òrgan, en tant que generava confusió i feia tot el procés farragòs, alhora que es manté la necessitat de fer reunions d’aquest tipus o consultes o altres que en un temps posterior s’estableixi, si així ho requereix l’alumnat o la mateixa representació. S’elimina la votació en reunions massives en tant que han resultat inexistents i s’han enregistrat moviments absolutament antidemocràtics (supervisió del vot d’altres alumnes, convocatòria ineficient...) i s’opta pel sufragi directe per a l'elecció dels càrrecs, facilitant la participació i almenys garantint la participació lliure i amb garanties.

Per altra banda s'institueixen dos òrgans de creació existent, però que s'amplien i afirmen com a entitats pròpies dins del CEUPF. Per una banda, es crea el càrrec unipersonal denominat "Presidència del CEUPF" que dirigeix el CEUPF i cobriria una necessitat existent en tota representació estudiantil suprauniversitaria. Aquesta representació deixa d'ésser triada dins de la Coordinadora General i passa a ser fruit d'un procés d'elecció per sufragi directe de tot l'alumnat, dotant-lo de més garanties i legitimitat. Per altra banda es crea les juntes de representants, com a eina de coordinació de la representació institucional i també com a sistema de control de la Coordinadora General i el Secretariat Tècnic (aquí Consell Rector) per part de l'alumnat.

Addicionalment, es generen tres canvis substancials respecte al funcionament actual del CEUPF. El Secretariat Tècnic en constitueix ara una real Comissió permanent, anomenat "Consell Rector", tal com s'ha pensat que funcionava actualment per diversos sectors. En té funcions més àmplies i en pot decidir més àgilment. Amb tot no es perd el control de la Coordinadora General que en té ara la funció de "ple" i esdevé pròpiament el òrgan superior del CEUPF. Segon, es dota de major autonomia a tota l'estructura del CEUPF que perd la necessitat d'anar convocant espais oberts, encara que es mantenen eines de control per tal d'evitar l'ús personalista o no representatiu. Tercer, s'afirma el paper de les associacions i se les dota d'una estructura clara i autònoma per tal que hi participin en el CEUPF en defensa dels seus interessos.

Es substitueix el sistema de consens previ, en la pràctica inexistent i que ha generat més polèmica en torn si cal unanimitat o no, per un procés de reflexió i control posteriors a fi que es pugui millorar en segona volta aquelles decisions inicials, convidant a un procés d’autocrítica constructiva i de debat i millora previ a la instauració final. Amb tot, es continua convidant a l'harmonia i el consens.

Tenint en compte el procés establert per la "Normativa Interna de Reforma del Reglament del Consell d'Estudiants de la Universitat Pompeu Fabra pel curs 2022-23," que va ser aprovada per la Coordinadora General del CEUPF després de la decisió dels Espais Oberts de Decisió Estudiantil el 30 de juny de 2023 (calendari modificat per força major segons la normativa i la voluntat dels Espais Oberts el 27 de juliol i el 10 d'octubre de 2023), i que desenvolupava el contingut del "Títol tercer: Reforma del reglament" del reglament del CEUPF (aprovat pel Consell de Govern de la UPF el 12 de març del 2014), es constata que aquest procés s'ha dut a terme amb garanties, ajustament a la normativa, i amb una clara voluntat de consens per part de l'alumnat de la UPF.

Respecte al procediment, el CEUPF destaca que el present reglament va ser publicitat amb més d'un mes d'antelació, el 2 de juny de 2022, i va ser finalment aprovat per consens durant l'Assemblea General Extraordinària el 10 de novembre, amb petits canvis per consensuar-lo amb una altra proposta presentada. Aquesta proposta modificada es va publicar el 13 de novembre de 2023. A més, es va delegar a la nova ponència conjunta les modificacions necessàries per a la seva aprovació, sense necessitat de passar per l'aprovació de la Coordinadora General o l'Assemblea General Extraordinària, amb l'objectiu d'agilitzar el procés. Posteriorment, durant els Espais Oberts del 13 al 15 de novembre de 2023, no es van presentar reclamacions, manifestacions contràries ni votacions negatives. Altrament, es van expressar opinions favorables a l'acord aprovat per consens a l'Assemblea General Extraordinària, al reglament publicat i a la delegació realitzada. En conseqüència, la Coordinadora General va elevar la proposta a la UPF per a la seva incorporació al cos reglamentari de la universitat mitjançant la resolució d'aprovació definitiva de la reforma del Reglament de 23 de novembre de 2023, rebent posteriorment un informe dels Serveis Jurídics instant a modificacions per la seva aprovació el 7 de febrer de 2024. Finalment, el citat document amb suggeriments per a una major adequació normativa dels Serveis Jurídics datat el 5 de febrer de 2024 ha estat respost i incorporat en la present versió per la ponència conjunta d'acord amb els acords prèviament mencionats i validat per la Sindicatura General en 12 de febrer de 2024, i la Coordinadora General de 14 de febrer de 2024.

Per tot això, la Coordinadora General, seguint el mandat dels Espais Oberts i de l’Assemblea General Extraordinària, acorda:

Únic.- Aprovar la nova versió de la Proposta de Reglament del Consell d'Estudiants de la Universitat Pompeu Fabra per tal que sigui aprovat finalment pel Consell de Govern de la UPF.

Part Dispositiva

Proposta de Reglament del Consell d'Estudiants de la Universitat Pompeu Fabra

Capítol I. Naturalesa, fins, competències i principis d’actuació

Article 1. Naturalesa

1. El Consell d’Estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (CEUPF) és l'estructura orgànica col·legiada institucional superior de representació i coordinació de tot l’alumnat de la universitat i es regula segons ho estableixen els estatuts de la Universitat i la norma universitària aplicable, estant-hi tota la representació institucional estudiantil fonamentalment vinculada i coordinada.

2. El Consell d’Estudiants es regeix fonamentalment pels principis democràtics, d’igualtat i equitat, de transparència i de llibertat d’expressió.

3. El Consell d’Estudiants deleja, com a fi últim de la seva existència, la unió de l’alumnat en defensa dels seus drets i interessos, cap on totes les seves accions han d’encaminar-se.

4. El Consell d’Estudiants és activament present a tots els àmbits universitaris amb afectació a la comunitat estudiantil i, de la mateixa manera, regeix i coordina al màxim nivell tota la representació estudiantil, estant-hi, tots els representants, fonamentalment vinculats i coordinats.

3. Tot estudiant de la UPF està representat al Consell d’Estudiants i té la comesa de participar-hi activament i/o a través dels seus representants, que alhora tenen el compromís fonamental d’incentivar-lo a prendre’n part.

Article 2. Fins

1. El Consell d’Estudiants deleja, com a fi últim de la seva existència, la unió de l’alumnat en defensa dels seus drets i interessos, així com els seus deures i responsabilitats, cap on totes les seves accions han d’encaminar-se.

2. Són fins del Consell d’Estudiants els següents:

1r.- Coordinar l’alumnat, informant-los de l’activitat del Consell, promovent les seves activitats i fomentant-ne la participació directa.

2n.- Gestionar i coordinar la representació estudiantil a tots els àmbits, coordinant-ne l’actuació i el funcionament, garantint-ne la màxima eficàcia i d’acord amb la naturalesa i fins del CEUPF.

3r.- Promoure i defensar fins al màxim nivell els drets i deures de tot l’alumnat, vetllant pels seus interessos i per la consecució dels seus objectius, dins l’àmbit universitari.

4t.- Promoure la millora del sistema educatiu i aquelles activitats d’extensió universitària i de formació permanent.

5è.- Donar suport a les iniciatives estudiantils, o activitats de cohesió, lúdiques, acadèmiques, formatives o altres, emanades a petició o participació directa o indirecta de l’alumnat, tot fomentant l'associacionisme estudiantil i la participació de l'alumnat a la vida universitària

6è.- Altres que li assignin els Estatuts de la universitat, la normativa universitària, o un acord d'un òrgan de govern de la universitat.

6è.- Protegir i promoure la cultura catalana dins de l’alumnat i en la seva activitat, en tant que opera dins d’una universitat catalana. En aquest sentit, tindrà especial pes la llengua catalana que gosarà d’un tracte prioritari.

7è.- Promoure l'acces universal a una universitat pública i de qualitat. 

3. Les accions que el Consell d’Estudiants dugui a terme hauran d’anar encaminades a l’assoliment d’aquestes finalitats. Per a fer-ho, podrà fomentar les relacions amb entitats internes i externes a la universitat lligades a la comunitat estudiantil i realitzar-hi activitats i actes conjunts.

Article 3. Competències

1. Per tal de poder assolir les finalitats indicades la universitat atorgà al CEUPF les següents competències.

a) Coordinació de la representació institucional estudiantil. Se li confereix la capacitat de contactar, convocar, reunir, coordinar, i col·laborar amb tot i tota estudiant de la universitat amb càrrec institucional.

b) Vetlla del compliment i el respecte dels seus drets i deures. El CEUPF en tots els seus nivells podrà requerir informació, informes o altres, així com suggerir propostes i elevar instàncies a les diferents estructures universitàries a fi de poder garantir el compliment i respecte de l'esmentat.

c) Defensa els interessos de l'alumnat davant els òrgans de govern, amb el rectorat o els responsables de la universitat que se li delegui les actuacions en matèria d’estudiants, havent de ser sentits en tot tema relatiu aquesta temàtica i podent ser activament partícips.

d) Realització propostes als òrgans de govern en matèries relacionades amb les seves competències, podent demanar la seva inclusió a l'ordre del dia. En aquest cas, se li confereix la capacitat de demanar la presència (en qualitat de convidat amb dret a veu) d'una representació del CEUPF per aquest afer.

e) Autonomia i independència de decisions. El CEUPF tindrà autonomia per a la gestió de la seva activitat i independència per a establir els seus posicionaments (amb criteri de representativitat) sens perjudici de la subjecció que les lleis o normativa aplicable prevegin, i té plena llibertat per a regir-se, organitzar-se i executar les seves funcions, conforme a aquest reglament.

f) Recursos i mitjans. La universitat ha de dotar el CEUPF dels mitjans i recursos que siguin necessaris per a exercir les seves tasques. L’òrgan del CEUPF en qüestió comunicarà a l’òrgan competent de la universitat els recursos i mitjans que necessitin i que sigui necessari que se li atorguin o subministrin per a exercir les seves funcions. Entre aquests recursos constarà la capacitat de comunicació directa amb l’alumnat, vetllant, tanmateix, pel compliment de les lleis de protecció de dates i relatives que s’apliquin.

g) Capacitat d'elaborar normes de funcionament intern. El CEUPF podrà elaborar normes de funcionament internament de forma lliure sempre que no afecti cap normativa universitària. Aquestes hauran d'ésser comunicades a la universitat pel seu coneixement. En cas d'observar-se competència amb altra normativa universitària o cap inadequació legal, la universitat podrà incidir per tal que s’ajusti al que és normativament exigible.

h) Capacitat de convocatòria de processos electorals, referèndums i de sufragi de l’alumnat. El CEUPF té dret a convocar i gestionar els processos electorals, referèndums i de sufragi que requereixin per a les seves funcions, sens perjudici d’encomanar-ho a un òrgan de la universitat quan així ho decideixi el Consell d’Estudiants i ho permeti la normativa de la UPF. La universitat facilitarà eines perquè es puguin desenvolupar amb les garanties requerides segons correspongui.

i) Qualsevol altres funcions i competències que li assignin els Estatuts de la universitat, la normativa universitària, o un acord d'un òrgan de govern de la universitat.

Article 4. Principis d’actuació

Per tal de poder assolir les finalitats indicades el CEUPF seguirà els següents principis d’actuació on es compromet a:

a) Incentivar la participació. El Consell d’Estudiants té el deure d’aconseguir una activa participació de tots els seus membres a les diferents institucions de representació tant pròpies com de la universitat. Per a fer-ho, prendrà les mesures necessàries que permetin assolir un increment de la participació estudiantil en els diferents òrgans del CEUPF, incloent-hi la realització de referèndums i sistemes de sufragi directe.

b) Vetllar pels drets, deures i interessos dels estudiants. El Consell d’Estudiants té el deure de tractar i gestionar tots aquells temes que afectin els drets, deures i interessos dels estudiants, escoltant-los i fent-los partícips, i prendre les mesures necessàries per a assegurar el seu respecte i assoliment.

c) Col·laboració amb la universitat. Per a l’assoliment dels fins i obligacions del Consell d’Estudiants, aquest es reunirà amb els òrgans i càrrecs que siguin necessaris i hi col·laborarà i treballarà activament i plena de forma continuada.

d) No-centralitat. Aquelles qüestions que afectin només un sector determinat de l’alumnat o que pugui tractar-se a escala sectorial o local, es delegarà i tractarà de forma autònoma pel sector corresponent, podent rebre suport, assessorament o comentaris dels altres membres o orgues del CEUPF, però respectant l'autonomia pertinent que no podrà ser mai violada.

Capítol II. Organització i estructura internes. Generalitats

Article 5. Relació entre el CEUPF i l'alumnat de la UPF

1. Són membres de l'estructura del CEUPF tota la representació de l'alumnat de la Universitat Pompeu Fabra aquí establerta. Tot l'alumnat de la UPF en podrà formar part seguint els procediments indicats en el present reglament. 

2. Tot l'alumnat de la UPF té el dret de participar-ne en el CEUPF de forma activa i directa (o indirecta mitjançant la seva representació institucional) i de rebre comunicats o emetre vot en sistemes presencials o telemàtics de forma directa sense necessitat de cap intermediari. 

3. A fi de mantenir una fluida comunicació entre representants i representats, s'establiran sistemes de comunicació virtuals i presencials efectius i vàlids i que a més puguin comptar amb mecanismes que permetin la realització d’enquestes i de processos de votació vàlids.

4. Es considera alumne en aquest reglament tot alumne que cursi estudis en els centres propis (incloent l'escola de doctorat) de la UPF

Article 6. Estructura

1. El Consell d’estudiants segueix un sistema no centralitzat que té com a punt de cohesió el Consell Rector i la Coordinadora General. El Consell d’Estudiants es descentralitza en els seus nivells inferiors, en els àmbits de campus i centres que formen part de la universitat.

2. El Consell Estudiants en ple rep el nom de "Coordinadora General" i és en si l'òrgan col·legiat superior de representació, deliberació i decisió del Consell d’Estudiants, amb una representació amplia de tots els centres, una representació de les associacions i la Presidència del CEUPF, que n’exerceix la presidència.

3. El CEUPF a més el componen els següents òrgans:

a) La Presidència del Consell d’Estudiants: Òrgan unipersonal i màxima autoritat del CEUPF, que té la responsabilitat de garantir l'activitat del CEUPF, el dirigeix, el presideix i el representa. ____

b) El Consell Rector del Consell d’Estudiants: Òrgan rector del Consell d’estudiants. És triat dins de la Coordinadora General i es compon per una persona representant de cada campus, una de l’escola de doctorat, una de les associacions i la Presidència del CEUPF, que n’exerceix la presidència.

c) Les Juntes de Representants de Centre: Conformada per tota la representació institucional de cada centre. Són els màxims òrgans de representació estudiantil als centres i un pilar fonamental de l’estructura orgànica del CEUPF.

d) La Comissió d’Associacions de la UPF: Conformada per totes les associacions o moviments estudiantils reconeguts per la UPF.

e) La Comissió de Suplències: Comissió que s'encarrega d'ocupar tota vacant que esdevingui necessària cobrir fins que es finalitzi el procés d’elecció.

f) Altres comissions o òrgans que es creïn en el marc del CEUPF per la Coordinadora General o el Consell Rector.

Article 7. Suplències i garantia de representació

1. Durant el procés de candidatures, tota representació unipersonal o col·legiada contemplada en aquest estatut pot presentar-se amb una suplència, que haurà de pertànyer al mateix grup o sector electoral i que ocuparà el seu lloc en cas de dimissió o altres causes que facin cessar al principal de les seves funcions, i que podrà substituir-lo puntualment quan no pugui assistir a les reunions per causa justificada.

2. En aquelles places on hi hagi menys candidatures presentades que vacants disponibles, les candidatures esdevindran electes directament per tal de garantir la cobertura d'aquestes, llevat dels casos en què aquest reglament o una norma interna aprovada per la Coordinadora General ho establís altrament.

3. En tot moment es caracteritzarà la participació de totes les parts implicades en les reunions que siguin convocades. En conseqüència, les reunions podran ser sincròniques o asíncrones, presencial, telemàtiques, i/o amb el format que esdevingui més convenient per tal fi i les convocatòries seran comunicades per mitjà oficial i alhora publicades de forma pública i accessible per l'alumnat representat. 

Article 8. Normativa administrativa i transparència

1. El CEUPF es regirà per la normativa administrativa de la UPF en tot allò que li sigui aplicable, i es regularà per la normativa electoral aplicable.

2. Tota la representació de l’alumnat electe dins o pel CEUPF en tots els seus nivells serà pública, indicant com a mínim el nom, grup i càrrec en un portal. El mateix serà aplicable per a les candidatures durant els processos electorals. 

3. Tota acta de reunió serà pública i publicable (com a mínim a l'alumnat representat) amb les respectives salvaguardes que s’estableixin per garantir el dret a la intimitat o a la privacitat de terceres persones, segons correspongui.

4. El CEUPF podrà ampliar, adaptar i desenvolupar per normativa interna l’establert en aquest article.

Article 9. Temps naturals

1. Tots els terminis i temps establerts pel en aquest reglament CEUPF s'entendrà natural, ampliables en període d’exàmens o vacances, llevat dels casos en què aquest reglament o una norma interna ho establís altrament.

2. En cas que el termini establert termini en dia no laboral, cap de setmana, o un dia reconegut com d'especial significança per l'alumnat (acadèmic, religiós, polític, cultural...) aquest s'ampliarà al següent dia vàlid. Aquest punt es podrà desenvolupar i adequar per normativa interna o per acord de l'òrgan implicat o convocant (segons correspongui).

Capítol III. Coordinadora General (o ple del CEUPF)

Article 10.  La Coordinadora General i els seus membres

1. La Coordinadora General és el ple del CEUPF i és en si l'òrgan col·legiat superior de representació, deliberació i decisió del Consell d’Estudiants.

2. La Coordinadora General, o ple del CEUPF, està formada i agrupada en sectors de la següent forma:

a) La Presidència del CEUPF, que exerceix la presidència i el convoca.

b) la representació dins de la Coordinadora General de cada centre, agrupada en sectors segons els campus universitaris als quals pertanyen

c) la representació dins de la Coordinadora General de l’Escola de doctorat, agrupada en el sector de l'Escola de doctorat

d) La representació de les associacions, triada per i dins la Comissió d’associacions,

3. Els membres que conformen el ple del CEUPF es denominen coordinadors generals i són elegits en un procés de sufragi universal pels estudiants de cada centre (incloent-hi l'escola de doctorat), llevat del representant de les Associacions i la Presidència del CEUPF, que segueixen l'establert en els seus respectius articles a aquest reglament. El seu mandat és bianual natural, encara que no cessa fins que no es constitueixi la següent Coordinadora General responsable.

4. A cada centre corresponen cinc coordinadors generals: quatre seran de grau, un de màster. On només es desenvolupi o grau o màster, sense estar-hi els dos presents, s’ocuparen les cinc places assignades sense fer aquesta distinció.

5. Per tal de garantir la participació de la representació institucional al ple del CEUPF es realitzarà una reserva de la següent forma:

a) Dels quatre (o cinc, segons correspongui) llocs de coordinador general de grau o de doctorat, tres es reservaran a estudiants amb càrrecs de representació a la universitat elegits directament pels estudiants —delegats, representants a les juntes de centre, representants als consells de departament, representants claustrals, coordinadors generals, representació suprauniversitària sectorial &c.

b) En els llocs de coordinador general de màster, prevaldran les candidatures que tinguin un càrrec de representació del tipus que es menciona a l’apartat anterior sobre els qui no el tinguin. Si el nombre de candidatures amb càrrec superen o igualen en nombre les disponibles, la resta restaran no elegibles.

c) En cas de quedar vacants en aquestes reserves podran ser ocupats per aquells o aquelles estudiants sense càrrec.

d) Per tal d'executar-ne aquesta reserva es validarà si es pot establir directament seguint l'establert per article 7.2. En cas que requereixi votació, es votaran conjuntament amb les altres candidatures, posteriorment se seleccionarà la reserva, i finalment es cobrirà la resta de vacants entre totes les candidatures restants (incloent-hi les de la reserva no electes anteriorment). El reglament intern podrà desenvolupar i adaptar el procediment aquí indicat.

Article 11. Competències de la Coordinadora General

1. Són competències de la Coordinadora General:

a) Debatre i prendre acords sobre tots aquells temes que afectin la comunitat estudiantil universitària.

b) Aprovar els reglaments orgànics dels òrgans del CEUPF.

c) Elaborar i aprovar la distribució dels pressupostos assignats al CEUPF.

d) Ratificar l’informe anual de despeses o manar-ne la repetició, si escaigués.

e) Convocar les reunions que consideri necessàries per a les seves funcions.

f) Convocar els referèndums consultius o vinculants a escala de tota la universitat.

g) Totes aquelles altres competències que aquest reglament no atorgui directament a altres òrgans, que no s’entengui que siguin competències implícites d’aquests altres òrgans per a exercir la resta de les que aquest reglament els designa i que no siguin de l’àmbit individual dels centres.

2. La coordinadora general, i per extensió, aquelles persones que la componen podran dur a terme reunions assembleàries, consultes vinculants o altres, presencial o virtuals, amb el sector de l’alumnat que representen a petició pròpia. Els membres de la Coordinadora General també l’hauran d’executar a petició de la Junta de Representants del seu sector, o a petició d'un 20% de l’alumnat representat.

Article 12. Convocatòria de la Coordinadora General

1. La Coordinadora General es convocarà en els casos següents:

a) Per indicació de la Presidència del CEUPF

b) Quan la Coordinadora General així ho hagi acordat en una reunió prèvia.

c) Després de les eleccions a coordinadors generals.

d) Per acord del Consell Rector del CEUPF.

e) Incoada per un 20% dels membres de la coordinadora general

2. Es reunirà amb periodicitat ordinària com a mínim una vegada per trimestre. A principi d’any s’establirà el calendari de reunions ordinàries previstes.

Article 13. Quòrum de la Coordinadora General

El quòrum de la Coordinadora General s’estableix per centres i no individualment. Per tal que la Coordinadora General es constitueixi amb capacitat de presa de decisions cal un mínim d’un membre de cada secció de la Coordinadora General i la meitat més u dels centres representats en primera sessió i amb només el primer en segona sessió.

Article 14. Decisions i període de reflexió

1. Les decisions primerament s’ha d'intentar consensuar, en cas de no ser possible, es procedirà a votació on s’aprovarà per majoria simple, excepte on despongui aquest reglament o la normativa que apliqui en cada cas.

2. Posterior a les reunions de la Coordinadora General s’estendrà acta immediatament i comunicarà a tots els membres de la Coordinadora General i les Juntes de Representants mitjançant un acord d'aprovació inicial i es donarà un termini de 5 dies naturals (que s’ampliarà en període d’exàmens o vacances), per tal que qualsevol membre de la Coordinadora General, o les Juntes de Representants del CEUPF (com a òrgans col·legiats) pugui presentar al·legacions o suggeriments i es pugui debatre i resoldre de forma asíncrona o sincrònica (segons convingui). Posterior a aquest termini, totes les decisions es consideraran conegudes i fermes (aprovació definitiva).

Capítol IV. Consell Rector del CEUPF

Article 15. Consell Rector del CEUPF

1. El Consell Rector és l’òrgan rector del CEUPF i col·labora en la representació del CEUPF i fa la tasca de comissió permanent.

2. El Consell Rector es composa per cadascun dels sectors de la Coordinadora General (article 10.2):

a) La Presidència del CEUPF, que exerceix la presidència i el convoca.

b) una persona representant de cada campus, triada per i entre la representació a la Coordinadora general dels de cada campus

c) una de l’escola de doctorat, triada per i entre la representació a la Coordinadora general de doctorat

d) La representació de les associacions, triada per i dins la Comissió d’associacions,

3. Cada membre del Consell Rector té el deute de representar i coordinar-se amb el sector que l’ha triat. Els membres del Consell Rector podran decidir amb llibertat sobre els termes que es requereixin, però han de donar comptes al sector de la Coordinadora General corresponent i a tota la Coordinadora General de forma global.

Article 16. Competències del Consell Rector del CEUPF

Són competències del Consell Rector del CEUPF les següents:

a) Executar i assegurar l’execució de tots els acords del CEUPF que gestionin de forma directa, així com d’aquells que els ho encomanessin quan no tinguessin capacitat per a fer-ho per si mateixos i els seus òrgans i mitjans propis.

b) Actuar com a comissió permanent de la Coordinadora General, realitzant les seves funcions de forma delegada quan no sigui requerit una actuació o debat més ampli.

c) Fer el paper de mesa de la Coordinadora General, i executar les funcions de secretari i moderador (que podrà ser rotatiu, insaculat o altre, segons es disposi per aquest òrgan).

d) Convocar la Coordinadora General o altres orgues del CEUPF o reunions segons es requereixi.

e) Realitzar els informes administratius pertinents per al rendiment de comptes anual (o segons correspongui per reglament intern) davant de la Coordinadora General i l’alumnat en general.

f) Altres funcions, tasques i competències que la Coordinadora General, per majoria absoluta, delegui al Consell Rector sempre que aquest reglament no les assignés a cap òrgan del CEUPF.

Article 17. Convocatòria del Consell Rector del CEUPF

1. El Consell Rector del CEUPF es convocarà en els casos següents:

a) A indicació de la Presidència del CEUPF.

b) Quan així ho hagi acordat en una reunió prèvia o després de la seva elecció.

c) Incoada per un 20% dels membres de la Coordinadora General, un 30% del Consell Rector o per una autoritat de la Universitat.

2. Es reunirà com a mínim un cop al trimestre, preferiblement abans de la Coordinadora General.

Article 18. Quòrum del Consell Rector del CEUPF

El quòrum del Consell Rector del CEUPF s’estableix el 100% en primera sessió i en la meitat més u en segona.

Article 19. Decisions i període de reflexió

1. Les decisions primerament s’ha d'intentar consensuar, en cas de no ser possible, es procedirà a votació on s’aprovarà per majoria simple, excepte on despongui aquest reglament o la normativa que apliqui en cada cas.

2. Posterior a les reunions del Consell Rector s’estendrà acta immediatament i comunicarà a tots els membres de la Coordinadora General i les Juntes de Representants mitjançant un acord d'aprovació inicial i es donarà un termini de 7-10 dies naturals (que s’ampliarà en període d’exàmens o vacances), per tal que qualsevol membre de la Coordinadora General, o de les Juntes de Representants (com a òrgans col·legiats) del CEUPF pugui presentar al·legacions o suggeriments i es pugui debatre i resoldre de forma asíncrona o sincrònica (segons convingui).

3. La Coordinadora General podrà demanar que un tema es tracti en ple en un termini de 7-10 dies naturals (que s’ampliarà en període d’exàmens o vacances), per un mínim d'un terç dels seus membres o la totalitat d’un sector representat. En aquest cas, en podrà ratificar, modificar o derogar la decisió presa anteriorment, amb efecte retroactiu si escau.

4. Posterior a aquests terminis, totes les decisions es consideraran conegudes i fermes (aprovació definitiva).

Capítol V. La Presidència del CEUPF

Article 20. La Presidència del CEUPF

1. El President o la Presidenta del CEUPF és l’òrgan unipersonal amb la màxima responsabilitat de garantir l'activitat del CEUPF, sent la màxima autoritat del CEUPF i n’exerceix la representació. 

2. És triada per sufragi universal entre tot l’alumnat del CEUPF de forma directe. El seu mandat és bianual natural, intercalant-se amb el de la Coordinadora General, encara que no cessa fins que no és triada la següent persona responsable.

3. Tanmateix, és la màxima responsable que la representació delegada del CEUPF treballi correctament i serà la persona responsable que s’ocupi tota vacant que esdevingui necessària cobrir fins que es finalitzi el procés d’elecció, aquesta funció la realitzarà mitjançant una comissió establerta dins de la Coordinadora General destinada a aquest fi (“Comissió de suplències”) per tal de garantir una pluralitat, que presidirà, i serà composta per altres 4 membres i triats per i entre els membres de la Coordinadora General.

Article 21. Funcions de la Presidència del CEUPF

Corresponen a la Presidència del CEUPF les següents funcions:

a) Exercir la direcció i desenvolupar les línies d’actuació aprovades pels òrgans col·legiats del CEUPF, adoptant resolucions i altres disposicions d’organització i funcionament.

b) Fer executar els acords del Consell Rector, la Coordinadora General i dels altres òrgans amb potestats decisòries del CEUPF conjuntament amb els òrgans responsables.

c) Representar el Consell d’Estudiants de la UPF davant dels òrgans de la universitat i els externs a la universitat, llevat dels casos en què aquest reglament ho establís altrament o quan una norma aprovada conjuntament amb la Coordinadora General altrament ho disposés, o quan ad hoc decidís conjuntament amb la Coordinadora General constituir una comissió o delegació diferent. Per a l’exercici d’aquesta representació pot atorgar mandat. En cas que es requereixi o desitgi una representació més àmplia de tots els sectors del CEUPF, en principi, aquesta es funció compartirà amb el Consell Rector o la Coordinadora General, en aquest ordre de prioritat.

d) Presidir els actes del CEUPF que assisteixi, podent delegar-lo en cas que ho consideri.

e) Convocar i presidir el Consell Rector, la Coordinadora General i aquells òrgans que se li hagi atorgat la presidència.

f) Exercir el dret de vot decisori en cas d’empat dins del Consell Rector o de la Coordinadora General del CEUPF.

g) Vetllar que se supleixi tota vacant que esdevingui necessària cobrir pel CEUPF fins que es finalitzi el procés d’elecció respectiu i garantir que el procés d’elecció es gestioni correctament.

h) Exercir totes les altres funcions que es derivin del seu càrrec, que se li atribueixi o que se li deleguin.

Article 22. Presidència del CEUPF no coberta

1. En cas que durant l'elecció de la Presidència del CEUPF cap persona resultés candidata o electa, s'ampliarà el període de presentació en 15 dies naturals.

2. En cas que encara així no s'estableixi noves candidatures, el procés d’elecció es farà per i entre els membres de la coordinadora General en un període de 7-10 dies naturals.

3. En cas que cap persona es presentés candidata durant el termini anterior, la Presidència del CEUPF serà triada per insaculació entre els membres de la Coordinadora General.

4. El mateix s’aplicarà per la composició de la “Comissió de suplències” en cas de no cobrir-se, que en tot cas, vetllarà per la pluralitat de perfils necessaris.

Capítol VI. Comissió d’Associacions

Article 23. La Comissió d’Associacions

1. La Comissió d’Associacions en coordina i defensa l'activitat de totes les associacions i moviments estudiantils degudament registrades a la universitat (considerats també associacions en aquest capítol) de la UPF sense permetre cap mena de discriminació interna, sigui política o d’altre tipus.

2. La formen els interlocutors amb la UPF de cadascuna de les associacions amb un vot per associació, i addicionalment, en participaran amb dret a veu, però sense vot els membres del Consell Rector que no pertanyin al grup d’interlocutors esmentat.

3. L’àmbit d’actuació és centra a gestionar temes de l’àmbit temàtic directe d’afectació de les associacions com a entitats reconegudes i per a exercir les funcions que se li haguessin delegat, no podent emetre cap classe de decisió o pronunciament aliena a aquesta.

4. Es convocarà amb una setmana d’antelació com a mínim per la seva representació i per mitjà oficial reconegut (correu institucional...) a cadascuna de les entitats reconegudes. Aquesta, excepcionalment, podrà ser parcial en vers a un sector determinat de l'alumnat (campus, centre o estudi) quan es requereixi tractar una cosa que només apliqui a un sector. La convocatòria haurà de garantir el dret de participació de totes les associacions i moviments convocades. L'ordenament intern de la Comissió podrà desenvolupar aquest punt.

5. En primera sessió anual, la Comissió d’Associacions en triarà la persona encarregada de la seva representació dins del CEUPF que esdevindrà membre de la Coordinadora General i del Consell Rector, conforme a aquest reglament i podrà tenir dret a veu i votar únicament en temàtica d’afectació associativa, conforme els apartats 1 i 3 d’aquest article. Aquest representant alhora haurà de rendir comptes davant aquesta comissió.

Article 24. Competències de la Comissió d’Associacions

Són competències de la Comissió d’Associacions:

a) Debatre i prendre acords sobre tots aquells temes que afectin la comunitat estudiantil universitària en temàtica d’associacions.

b) Escollir la persona representant d’associacions dins el CEUPF, conforme a aquest reglament.

c) Aprovar la utilització del pressupost assignat i de les activitats que li siguin encomanades per la Coordinadora General.

d) Incentivar la participació estudiantil en temàtica d’associacionisme duent a terme activitats i altres, que es considerin, per a tal afer.

e) Proposar modificacions al seu propi ordenament intern que haurà de ser rectificat pel Consell Rector o en ple per la Coordinadora General, mantenint els principis de no-centralitat i altres que siguin aplicables.

Article 25. Quòrum

1. El quòrum de la Comissió d’Associacions s’estableix el 50% de les associacions membres en primera convocatòria i en el 20% més u en segona. En la primera reunió de l’any es podrà desenvolupar la reunió en segona convocatòria encara sense arribar a aquest límit.

2. Aquests valors podran modificar-se per acord de la Coordinadora General com a reglament intern, a petició de la mateixa Comissió o de la seva representació. Amb tot, han de garantir que aquest límit sigui factible, però alhora no permeti una convocatòria no representativa de la comissió.

Article 26. Decisions i període de reflexió

1. Les decisions primerament s’ha d'intentar consensuar, en cas de no ser possible, es procedirà a votació on s’aprovarà per majoria simple, excepte on despongui aquest reglament o la normativa que apliqui en cada cas.

2. Posterior a les reunions de la Comissió d’Associacions s’estendrà acta immediatament i comunicarà a tots els membres de la mateixa comissió, de la Coordinadora General i les Juntes de Representants mitjançant un acord d'aprovació inicial i es donarà un termini de 5 dies naturals (que s’ampliarà en període d’exàmens o vacances), per tal que qualsevol pugui presentar al·legacions (membres de la Comissió d’Associacions) o suggeriments (tots) i es pugui debatre i resoldre de forma asíncrona o sincrònica (segons convingui) per la mateixa comissió. Posterior a aquest termini, totes les decisions es consideraran conegudes i fermes (aprovació definitiva).

Capítol VII. Junta de representants de centre

Article 27. Les Juntes de representants de centre

1. Són els màxims òrgans de representació estudiantil a escala de centre i un pilar fonamental de l’estructura orgànica del CEUPF i està composta per tota la representació institucional que hi participaran amb dret a veu i a vot segons s’indica en aquest reglament.

2. Són membres amb dret de vot tots els delegats de grup dels graus i dels màsters. En cas dels estudis de doctorat, aquella unitat mínima de representació anàloga que estableixi l'Escola de Doctorat, en aquest capítol considerat centre. Se seguirà el següent:

a) Aquests membres representen els seus respectius grups, i actuen a la Junta de Representants com a tals representants, amb el que implica

b) S’estableix el vot i el quòrum per grup representat i no per persona assistent, per tal de garantir igualtat entre tots els grups.

c) En cas que un grup no tingui representació la normativa interna o orgànica podrà desenvolupar estratègies per tal de garantir la seva representació.

3. Són membres amb veu i sense vot tota la representació d'estudiants institucional, que no s’enquadrin en l’article anterior, de la facultat o centre en qüestió.

4. Són portaveus de la Junta de Representants els representants dels estudiants a les Juntes de Centre conjuntament i solidàriament, en tant que són membres representants al màxim òrgan de govern del centre. Excepcionalment, les Juntes de Representants podran establir per reglament intern que altres persones o càrrecs en siguin portaveus.

Article 28. Competències

Són competències de les Juntes de Representants les següents:

a) Exercir la màxima representació estudiantil i del CEUPF a escala de centre, en allò que els afecti directament com a centre.

b) Convocar votacions a través dels delegats per a marcar el sentit dels vots i d’actuació dels representants dels estudiants, conforme a aquest reglament, a través de la Junta de Representants.

c) Convocar referèndums a escala de centre.

d) Exercir la potestat representativa suprauniversitària sectorial, si s’esdevé, podent-la delegar o co-gestionar amb altra entitat del mateix centre o amb vinculació amb aquest.

e) Altres que siguin inherents a les anteriors i les que la Coordinadora General o el Consell Rector els assigni quan aquest reglament no les contempli.

f) Proposar la modificació del seu reglament intern que haurà de ser aprovada per votació directa o representada de tot l’alumnat que representa, comunicada a l'òrgan de govern del centre que representa i ratificada per Consell Rector o Coordinadora General seguint el principi de no-centralitat (article 4.d), sense perjudici que en denegui la reforma en cas de violació del present reglament o de la normativa universitària aplicable.

Article 29. Convocatòria

1. La Junta de Representants és convocada pel següent:

a) Acord dels portaveus de la mateixa Junta de Representants.

b) Acord de la Junta de Representants previ.

c) Petició d’un terç dels grups mitjançant els seus delegats o representants

d) Petició dels Coordinadors Generals del mateix espai

e) Petició de la Coordinadora General, el Consell Rector o la Presidència del CEUPF.

2. Les Juntes de Representants es convocaran amb un mínim de tres dies lectius d’antelació —o una setmana natural en cas de no coincidir amb cap de lectiu. Aquest llindar es podrà reduir de forma puntual i per extrema urgència a un període inferior en cas que s’aprovés per unanimitat menys u de totes les representacions dels grups.

Article 30. Quòrum i sessions

1. El quòrum de les Juntes de Representants s’estableix el 70% dels grups representats, podent aquests delegar-ne en altre membre o anticipar el sentit de la seva participació i sent així també inclosos en el quòrum.

2. Les reunions de les Juntes de Representants es distribuiran en tantes sessions com fos necessari per a garantir la màxima assistència de tots els grups, acumulant-se la participació en el quòrum. En aquest sentit, hauria de fer oferir-se un mínim de dues sessions per reunió i un màxim de tres, sens perjudici de poder fer-ne una quantitat diferent si fos menester: La primera, en l’horari més favorable; la segona, a un horari alternatiu; i la tercera, per als qui haguessin faltat a les anteriors, si fes falta per a garantir la màxima assistència. 

3. A aquests efectes sempre haurà d’haver-hi a la sessió posterior un portaveu dels que hagués estat en aquella d’anterior, per a assegurar la correcta transmissió del tractat en elles.

4. En cas que es vulgui fer votacions durant les sessions, s’acumularan els vots dels grups emesos durant cadascuna d’aquestes.

5. Quan s’haguessin acabat totes les sessions d’una reunió, es donaran 24 hores, ampliables a 72h naturals, per a realitzar telemàticament debat general entre tots els membres sobre tot el tractat a les sessions de la reunió (afegint-se també al quòrum en cas de participació activa, si s’escaigués) —havent els portaveus, o encarregats en sa absència, de posar en coneixement de totes les propostes i esmenes, i altres, que s’hi haguessin duts a terme. Això, si reglament intern de la Junta de Representants en qüestió no ho disposessin altrament, es faria a manera d’aprovació per assentiment, motiu pel qual si hi hagués una objecció, es podria produir un debat i s’hauria de fer votació a part sobre l'objectat.

6. A efectes d’aplicació de l’apartat anterior, per a l’aprovació per assentiment sempre haurà de tenir-se en compte el següent:

a) Que tot el que es proposés i rebés assentiment restaria aprovat.

b) Que a efectes de l'anterior, en les esmenes que versin sobre text coincident en tot o part, prevaldran les esmenes posteriors sobre les anteriors.

c) Quan no hi hagués assentiment es procedirà a votació, aquest procediment es realitzarà seguint el procediment establert per reglament intern o orgànic.

7. Els reglaments orgànic i intern podran establir altres funcionaments alternatius als d’aquest article sempre que tinguin una provada eficàcia igual o superior.

8. Totes les sessions constaran a la mateixa acta de reunió en la mesura del possible, inclosa la telemàtica que es preveu a l’apartat 5 d’aquest article.

Article 31. Decisions i període de reflexió

1. Les decisions primerament s’ha d'intentar consensuar, en cas de no ser possible, es procedirà a votació on s’aprovarà per majoria simple, excepte on despongui aquest reglament o la normativa que apliqui en cada cas.

2. Posterior a cada reunió (amb totes les seves sessions inclosa la telemàtica) s’estendrà acta immediatament i comunicarà a tots els membres del mateix òrgan (acord inicial), l’alumnat representat i es donarà un termini de 72h (que s’ampliarà en període d’exàmens o vacances), per tal que qualsevol pugui presentar al·legacions o suggeriments i es pugui debatre i resoldre de forma asíncrona o sincrònica (segons convingui) pel mateix òrgan. Posterior a aquest termini, totes les decisions es consideraran conegudes i fermes (aprovació definitiva).

Capítol VIII. Referèndums i Espais de deliberació directa

Article 32. Referèndums o Consultes directes

1. Els Referèndums o Consultes directes són els mecanismes de votació directa establert pel CEUPF destinats a aquelles temàtiques que per la seva rellevància, cost d'implementació o tramitació, u altra consideració es considera necessari un coneixement directe de l'opinió de l'alumnat. Tenen caràcter predominant vinculant, encara que en limitades ocasions aquestes podrien ser consultes no tancades.

2. Es convocaran segons l'establert a aquest reglament, i serà realitzat i conduït per l'òrgan convocant, podent rebre la col·laboració d'altres orgues del CEUPF o de la UPF.

3. Es farà servir, en principi, el mitjà establert per la UPF per a la comunicació entre l'alumnat i la representació i la realització d'aquestes consultes i referèndums.

4. Els resultats publicats seran globals sense indicar el detall individual dels vots, tot i que es podran fer desglossaments per sectors de campus, centre, estudi o grup segons s'estableixi per l'òrgan convocant.

5. La normativa interna podrà desenvolupar aquest o altres mecanismes vàlids per fer consultes directes i referèndums, així com aprofundir-ne en el format, o altres aspectes relatius.

Article 33. Els Espais Oberts

1. Els Espais Oberts són reunions del CEUPF convocades per tractar temes a escala de centre. En tant que són deliberatius i consultius, no disposen de cap requisit d’assistència ni quòrum. 

2. Els espais Oberts es convocaran amb una setmana d’antelació com a mínim, podent-se reduir en cas d’extrema urgència per aprovació conjunta de la representació de l’espai i de la seva Junta de Representants, per tal que tot l’alumnat que hi desitgi tingui temps per organitzar-se per assistir-hi, i per incentivar el debat in situ.

3. La incoació i convocatòria per la realització d’aquests Espais Oberts es podrà realitzar segons estableix l’‎article 11.‎2.

4. En cas que es generi una votació aquesta caldrà que sigui disponible per tot l’alumnat del centre, i no únicament per les persones assistents. 

Article 34. L’Assemblea General Extraordinària

1. L'Assemblea General Extraordinària és una reunió del CEUPF convocada per tractar aquelles qüestions que per la seva rellevància, es desitja fer una deliberació directa i participativa de tot l’alumnat de la universitat. És un espai per a la deliberació i la cerca de consens a l'hora d'analitzar i actuar. 

2. Serà convocada des de la Coordinadora General per una majoria tres quarts més u, i anunciada amb una antelació suficient perquè el contingut sigui de coneixement de tot l’alumnat convocat.

3. L'Assemblea General Extraordinària d'acord amb la seva naturalesa està pensada per ser un espai fonamentalment informatiu, deliberatiu, divulgatiu i consultiu. El seu funcionament d'acord amb aquesta naturalesa es fonamentarà en la informació, el diàleg, la contraposició de posicions i la cerca de consens. Si cal prendre decisions caldrà que generin consens unànime. En el cas que no sigui així, la votació a realitzar s'haurà de portar a la Coordinadora General.

Capítol IX. Pèrdua de la condició de representació en el CEUPF

Article 35. Pèrdua de la condició de representant dins del CEUPF

1. Tot membre amb càrrec dins del CEUPF pot perdre la seva condició de representant pels següents motius:

a) Per renúncia pròpia envers l'òrgan que l'agrupa i que representa. Aquesta no serà immediata i tindrà un període de reflexió i transició de 15 dies.

b) Per incoació motivada i aprovada de 3/4 del grup de control corresponent, conforme el punt següent.

c) Per pèrdua de la condició d’alumne dins del col·legi electoral on va ser triat inicialment.

d) Per imposició establerta per exigència normativa o procediments legals aplicables.

e) Per renovació de càrrecs en els processos normatius habituals.

2. Els grups de control podran incoar una remoció de la representació de la següent forma:

a) Les Juntes de Representants podran promoure la remoció i noves eleccions del representant respectiu al seu centre dins de la Coordinadora General

b) Les persones que conformen un sector de la Coordinadora General podran revocar el seu representant al Consell Rector i elegir un nou representant amb efectes immediats. Aquesta revocació no anul·la el seu paper com a membre de la Coordinadora General.

c) La Coordinadora General en ple podrà incoar la remoció i noves eleccions de la Presidència del CEUPF.

d) Altres càrrecs o membres de comissions triats pel CEUPF o els seus òrgans tindran també mecanismes de controls que seran regulats per reglament intern i aprovats pel Consell Rector o la Coordinadora General.

3. Els procediments incoats seran motivats i hauran de ser acreditables. En tot cas, se’ls donarà a les persones implicades el dret de poder respondre les mocions de remoció i hauran de ser sentits previ a la realització de la seva remoció final.

4. La Presidència del CEUPF no perdrà la seva condició fins a l'elecció de la següent persona representant.

5. En el cas que finalitzat el mandat no s’hagi finalitzat el procés de renovació, els anteriors es mantindran en funcions fins que l’assoliment de la seva substitució.

Capítol X. Iniciativa de reforma del reglament

Article 36. Modificacions correctives

1. Per consens o unanimitat menys dos de la Coordinadora General, es podrà modificar el reglament del CEUPF de manera puntual i que en cap cas pot ser invasiva o modificar l’estructura orgànica del CEUPF, per a adaptar mínimament les disposicions d’aquest reglament a les realitats de la seva aplicació o situació actual.

2. En cas que una norma superior afecti l'estructura orgànica o la normativa del CEUPF i obligui a la seva modificació, la iniciativa correspondrà a la Presidència del CEUPF i requerirà l'acreditació d'aquesta situació per la UPF. Aquesta modificació serà merament adaptativa i podrà seguir excepcionalment el procediment indicat en aquest article. En aquest cas la majoria requerida per la seva aprovació serà de 2/3 de la Coordinadora General.

3. En ambdós cassos la modificació en la seva proposta final, ha de ser coneguda mitjançant acord inicial per les Juntes de Representants de centre que durant un període de 7 dies lectius podran presentar al·legacions o suggeriments. Passat aquest termini la proposta de reforma esdevindrà coneguda i ferma (acord definitiu) i es procediria segons la normativa universitària per a la seva aprovació definitiva i entrada en vigor.

Article 37. Procediment ordinari

1. Correspon la iniciativa de reforma del Reglament del Consell d’Estudiants de la UPF a la Presidència del CEUPF (per resolució motivada), al Consell Rector o a la Coordinadora General.

2. Després de seguir-se els procediments que la Coordinadora General disposés per a realitzar la reforma, el text final es votaria a la Coordinadora General on hauria d’obtenir majoria absoluta.

3. Un cop aprovat el text d’acord amb l’anterior, es faria públic el document en un període de dos dies lectius o quatre de naturals, i es convocaria un referèndum vinculant en 20-40 dies lectius a tota la comunitat estudiantil de la universitat per a aprovar la iniciativa.

4. Es contempla que durant aquest procés es pugui obrir un espai de debat (sincrònic o asincrònic) obert a tota la comunitat estudiantil per tal de tractar-lo.

5. Un cop aprovat el reglament en referèndum, es procediria segons la normativa universitària per a la seva aprovació definitiva i entrada en vigor.

Disposicions addicionals 

Disposició addicional primera. Transició de la composició del CEUPF

A fi de no repetir eleccions durant el curs acadèmic vigent i facilitar-ne la transició es farà el següent:

a) La Coordinadora General vigent amb la seva composició podrà continuar com a màxim fins al final de dos cursos següents a l'aprovació d'aquest Reglament.

b) La Sindicatura General del CEUPF esdevindrà Presidència del CEUPF, i podrà continuar com a màxim fins al final de dos cursos següents a l'aprovació d'aquest Reglament

c) El Secretariat Tècnic esdevindrà Consell Rector, i es complementarà les vacants mancants segons l'establert al vigent reglament, i podrà continuar fins al final del curs següent a l'aprovació d'aquest Reglament.

d) La Comissió de Suplències interna vigent esdevindrà la Comissió de Suplències reglamentària aquí esmentada.

e) La Comissió d'Associacions interna vigent esdevindrà la Comissió d'Associacions reglamentària aquí esmentada.

f) La Junta de Delegats i Delegades de Biologia Humana i Medicina, reconeguda pel Consell d’Estudiants per acte del Secretariat Tècnic de 5 de setembre de 2018, esdevindrà la Junta de Representants de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida, essent-ne la successora i assumint-ne totes les funcions, continuant la seva tasca en conformitat amb aquest reglament. El mateix aplica a La Junta de Delegats de Dret que esdevindrà Junta de Representants de la Facultat de Dret.

Disposició addicional segona. Desenvolupament normatiu del CEUPF

El CEUPF disposarà de 6 mesos per al desenvolupament inicial de la seva normativa interna. Cadascuna de les comissions esmentades anteriorment tindran el deure d'adaptar-se i presentar una normativa ajustada al reglament aquí esmentat en el termini indicat davant la Coordinadora General i la persona responsable d'estudiants al Rectorat; i al centre, on escaigui. En aquells casos on no hi hagi una comissió creada, la responsabilitat recau en la Presidència del CEUPF, que podrà rebre col·laboració del Consell Rector, la Coordinadora General o d'altra comissió o persona comissionada ad-hoc que estableixi.

Disposició addicional segona. Calendari electoral de la nova composició del CEUPF

El CEUPF vigent s'encarregarà de desenvolupar el calendari electoral del nou CEUPF que haurà de haver iniciat com a màxim durant el següent curs lectiu i finalitzat en el següent. Entre la renovació de la Presidència del CEUPF i la de la resta de membres de Coordinadora General podrà haver-hi un intercalat desitjat i volgut. El calendari electoral acordat serà comunicat a la Universitat per a garantir el seu compliment.

Disposicions derogatòries

Disposició derogatòria única. Derogació del reglament del CEUPF anterior

Quedarà derogat el Reglament del CEUPF aprovat per l’Acord del Consell de Govern de 12 de març de 2014.

Documentació annexa

Resolució d'aprovació de la revisió proposta del reglament CEUPF

15 de Febrer de 2024

20240215 - Resol·lució de Revisió de la Proposta de Reglament SIGNAT.pdf