Normativa

Com funciona el procès de reforma del Reglament del CEUPF?

Normativa aplicable

La reforma del reglament del CEUPF està amparat en el "Títol tercer: Reforma del reglament" de l'actual reglament (a data de juny 2023)

S'estableix que laniciativa de reforma del Reglament (art 24) i la proposta de reforma correspon a la Coordinadora general (art 25.1).

A més indica que el text s'ha de publicitar com a mínim un mes d'anticipació i posteriorment, s'ha de realitzar una assemblea general extraordinària per que es valori (art 25.1).

L'assamblea general extraordinària podrá aprovar-lo per consens (art 23), cas contrari, cal que es voti a la Coordinadora General. 

En aquest últim cas (votació), s'ha de votar-se pels diferents Espais Oberts de Decisió Estudiantil del CEUPF previament per tal que aquests puguin votar a la Coordinadora General (art 7.1 - f ultima oració- i art 25.2).

Un cop la votació s'ha realitzat aquest document ha de pasar a Consell de Govern a fi que es produeixi la aprovació final. (Estatuts UPF, Article 42.b)

Normativa interna

A fi que es compleixi tots els requeriments ementats, i a fi que es faci un procès definitiu  que finalitzi aquest reglament, la Coordinadora General (previa consulta als Espais Oberts) va aprovar el següent reglament i calendari. (S'aprova en virtut de l'article 8.c) com annexe al reglament organic de la Coordinadora General)

Normativa Interna de Reforma del Reglament del Consell d'Estudiants de la Universitat Pompeu Fabra pel curs 2022-23

Aprovat per la Coordinadora General del CEUPF, posterior a la decisió dels Espais Oberts de Decisió Estudiantil, el 30 de juny del 2023. Calendari modificat per força major, en aplicació de la pròpia normativa i de la voluntat dels Espais Oberts a la Coordinadora General en 27 de juliol de 2023 i 10 d'octubre de 2023.

El Consell d'Estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (CEUPF) és l'òrgan de coordinació dels i les estudiants, d'acord amb el que estableix l'article 90 dels Estatuts de la Universitat Pompeu Fabra segons indica el seu reglament.

En la seva plena capacitat i llibertat, el CEUPF i diversos sectors de l'alumnat han expressat la necessitat de reformar d'emergència el present reglament, per tenir mancances importants pel desenvolupament de les seves funcions, ja que, tot i tenir per reglament "una clara voluntat democràtica" i indicar-se que "la seva estructura i funcionament es basa en els principis d'igualtat, transparència i llibertat d'expressió" diversos informes del mateix aprovats per la mateixa Coordinadora General manifesten el contrari.

En aquest sentit, cal destacar-ne els següents: Informe de la Junta de Delegats i Delegades de Biologia Humana i Medicina i petició de reforma de l'Espai Obert Mar de 23 de gener de 2018, Acord de la Coordinadora General de gener de 2018 per la reforma del Reglament de la UPF, Petició al Claustre de 2019 de la majoria d’alumnat representat per urgir la reforma del Reglament del CEUPF, Acord de la Coordinadora General de 02 de maig de 2022 que expressa la necessitat de reformar el reglament amb emergència l'any 2021-22 i finalment l'acord de la Coordinadora General de 17 de juny de 2023 que aprova la proposta de Reglament del CEUPF presentada per la comissió de reforma, donant un marge de temps per a una taula de negociació prèvia a ser elevada a Consell de Govern.

Durant aquest període s'han creat 5 comissions de reglament, 4 propostes de reglament i una única proposta de reglament finalment aprovada. Malgrat això, els serveis jurídics de la UPF en analitzar-ho en fan diverses observacions que la fan incapaç de seguir el seu tràmit i es recrea la necessitat de fer un nou reglament perquè sigui finalment aprovat pel Consell de Govern de la UPF.

Atès que (a) el sistema de fer-ne comissions de reglament s’ha demostrat incapaç de generar-ne un reglament acceptable per l'alumnat i la UPF, (b) la capacitat limitada dels coordinadors generals per a votar-ne esmenes i propostes, en necessitar prèviament l'informe dels seus espais oberts segons ho estableix el principi marcat per l'article 7.1, paràgraf 2n ("Per altra banda, el que votin aquests representants ha de ser el que s'hagi decidit a l'Espai que els hagi escollit"), (c) que el sistema actual afavoreix el boicot de millores de les propostes de reglaments entre la representació de diferents espais, (d) que seguint un principi democràtic (si s’escau) es podria deixar aquesta última elecció als i a les estudiants dels espais oberts com es va fer a l'anterior any i (e) que es manté la urgència de fer-ne una reforma del reglament enguany; cal proposar-ne un sistema diferent obert, participatiu, i de llibertat d'expressió i igualtat que desemboqui en una reforma real del reglament.

Amb aquesta normativa es pretén dotar de llibertat a tots els membres de la coordinadora general a fer-ne una proposta pròpia, adherir-se amb altres per millorar-la, a comentar entre tots punts de millora sobre totes les possibles propostes i finalment obtenir-ne les millors candidates per a una reforma real i bona del Reglament del Consell d'Estudiants de la Universitat Pompeu Fabra.

Article 1. Objecte

La present normativa té per objecte la reforma final del Consell d'Estudiants en el curs 2022-23 amb un marc que permetí la col·laboració, la transparència i el diàleg.

Article 2. Calendari

Amb la fi que el Reglament del Consell d'Estudiants de la UPF sigui finalment reformat, el procés de reforma seguirà el següent calendari:

·        Inici de presentació de propostes de reglament: 30 de juny de 2023

·        Reunió de la Coordinadora General (vigent o “en funcions”) per intercanvi (no vinculant) sobre propostes de Reglament: 28 de setembre de 2023

·        Termini per a publicació provisional de propostes de reglament: fins al 1 de octubre

·      Termini per a modificar propostes de reglament ja publicades (pels mateixos ponents): fins al 2 d’octubre de 2023 a les 12.00h (migdia)

·        Publicació provisional final de propostes de reglament: 2 de octubre de 2023

·        Publicació definitiva de propostes de reglament: 4 de octubre de 2023

·     Convocatòria de l'Assemblea General Extraordinària (AGE) del CEUPF i aprovació i publicació del reglament electe (si escau):  10 de novembre de 2023 a les 12h (abans, 4 de novembre de 2023 - canviat per força major al no ser lectiu el 10 de octubre de 2023)

·        Convocatòria d'Espais Obert per a votació, si no s'arriba a consens a l'AGE: 13-15 de novembre de 2023

·        Aprovació provisional de la Coordinadora General del Reglament del CEUPF triat: 20 de novembre de 2023

·        Termini per presentar recurs davant la Coordinadora General: 22 de novembre de 2023

·        Aprovació i publicació final del reglament electe: 23 de novembre de 2023.

Article 3. Ponència de la proposta de Reglament

1. Tot membre de la Coordinadora General (vigent o “en funcions”) triat per Espais Oberts en pot presentar UNA (1) proposta de reglament i en té la llibertat de fer-ne els canvis sobre la seva pròpia proposta o retirar-la durant els terminis establerts.

2. Dos o més membres poden presentar conjuntament una mateixa proposta o fusionar-les per tal de treballar-les conjuntament. En aquest cas en poden compartir la ponència de forma conjunta i mancomunada.

3. Cap membre en podrà forçar modificacions sobre una proposta que no en sigui ponent, tot i que, es podran fer suggeriments de millora i crítiques per tal d'afavorir un text més útil pel conjunt de l'alumnat.

4. El CEUPF delegarà de forma personalíssima la tramitació del proposta de reglament que en resulti escollida a la ponència, en la seva totalitat, que l’hagi proposat durant la publicació definitiva de propostes. Aquesta no perdrà la seva funció en cas de pèrdua de condició de membre de la coordinadora general i mantindrà com suport el Secretariat Tècnic.

Article 4. La proposta de Reglament

1. Les propostes de reglament que es presentin hauran d'estar escrites en format final, no val presentar-ne idees o esborranys sense finalitzar, que amb tot, es podran modificar durant el període especificat.

2. Cada proposta en tindrà una part expositiva i el mateix reglament. Aquest reglament haurà d'estar escrit en articles, podent-se agrupar en capítols o títols si s'escau. En aquest sentit, haurà de seguir les Directrius de tècnica normativa (Acord del Consell de Ministres, de 22 de juliol de 2005) per tal que finalment s'obtingui el vistiplau dels serveis jurídics.

3. La proposta haurà d'anar acompanyada d'un resum breu (menys de 100-200 paraules) on s'expliquin les fortaleses i el més rellevant de la proposta. Es podrà fer servir llistes si es calgués per ser més aclaridor.

4. Tanmateix, podrà proposar-ne un nom a títol de "marca" per tal de facilitar-ne la identificació, cas contrari la proposta esdevindrà amb nom de les persones proposants. Aquest nom no en podrà contenir menció de cap espai (tret que hi participin conjuntament tota la representació d'aquest) ni de cap associació o moviment estudiantil.

5. La manca de qualsevol d’aquestes característiques es podran esmenar per la ponència responsable de la proposta abans de la publicació final definitiva.

6. Quan la proposta de reglament resulti escollida al final del procés resultarà ferma i no podrà ésser derogada ni aturada ni per canvi de composició de la Coordinadora General, a no ser que uns posteriors espais oberts de forma majoritària o per consens així ho demanin.

Article 5. Publicitat de les propostes.

1. Les propostes seran públiques en pàgina adreçada a aquest fi a la web del CEUPF amb (a) l'última versió, (b) la descripció breu indicada a la proposta, (c) el nom o títol identificatiu de la proposta, (d) l'historial de versions (que en fa menció al punt 7), (e) els informes que la ponència vulgui fer acompanyant de suport de la seva proposta i (f) un contacte per rebre comunicacions, dubtes, suggeriments o crítiques relacionades.

2. Durant el període de campanya els ponents podran realitzar vídeos, pancartes o altres amb la col·laboració dels recursos que en faciliti la universitat. La coordinadora general i el Secretariat Tècnic en regularan que totes les opcions en puguin disposar de la mateixa quantitat de recursos a aquest afer.

3. Els proposants podran assistir a una reunió d'associacions per a defensar la seva proposta davant les mateixes durant el període de modificació i finalment una altra durant el període de campanya. Idealment, totes les propostes apareixeran en els mateixos dies o ordres de reunió.

Article 6. Registre de versions

1. Cada canvi major (que impliqui modificacions substancials) caldrà indicar-ho en un registre de versions per tal que la gent que ja hagi vist el document en sàpiga. Els canvis s'indicaran de forma breu en el possible amb un resum explicant la motivació dels mateixos (si escau).

2. El Secretariat Tècnic es responsable de que aquest registre sigui veraç.

3. Un cop a la setmana (si es cau) el Secretariat Tècnic farà un correu a tota la Coordinadora Generals amb un resum de l'estat de modificacions realitzades per a coneixement d'aquests.

4. Quan la proposta de reglament resulti escollida al final del procés resultarà ferma i no podrà ésser derogada ni aturada ni per canvi de composició de la Coordinadora General, a no ser que uns posteriors espais oberts de forma majoritària o per consens així ho demanin.

Article 7. El debat

1. S'insta a tot membre de la Coordinadora General que ho desitgi a presentar-ne una proposta abans de la reunió no vinculant de la Coordinadora General per tal que es pugui generar debat respecte a les propostes i fer un intercanvi per tal de millorar-ne més cadascuna.

2. La persona ponent haurà d'acceptar també rebre comunicacions sobre la seva proposta i respondre-les dins de les seves capacitats amb format públic.

3. S'insta a tot i tota ponent que d'existir-hi propostes similars en proposin una fusió d'aquestes per evitar-ne un excés de propostes.

Article 8. Còpia d'idees i similars

Durant el procés de creació i modificació es poden produir inspiracions creuades en les propostes d'altres membres de la Coordinadora General. Aquesta actuació no serà punible ni perseguida perquè s'ha de considerar com un element de cohesió o fusió d'idees que es considerin bones per a la fi millorar el text final de la proposta a Reglament de tot el CEUPF. Amb tot és recomanable fer menció en el registre de versions d'aquestes "fonts d'inspiració".

Article 9. Convocatòria d'espais oberts consultius

Durant el període de modificacions es podran obrir Espais Oberts a petició dels ponents per tal de consultar-ne sobre idees directament a l'alumnat. Les decisions d'aquests espais no són vinculants per cap dels ponents amb excepció del que en sigui propi (en tant que el representa). En aquest cas, el mateix espai en decidirà el procediment a fer per a resoldre qualsevol modificació necessària.

Article 10. Excés de propostes

1. En cas que hi hagi un excés evident de propostes durant la reunió per a la publicació provisional final de propostes es procedirà a reduir-ne amb el següent procediment:

a) Aquelles propostes que només en tinguin una persona com ponent i en siguin rebutjades per consens excepte per aquella que n'era proponent en seran finalment rebutjades.

b) Aquelles propostes que en siguin semblants o tinguin afinitat se'ls atorgarà l'oportunitat de fusionar-se.

c) Si amb tot, no és possible la reducció a un nombre de propostes acceptable, els Espais oberts els hi cedeixen als membres de la Coordinadora general que no en siguin ponents de cap proposta la llibertat per votar-ne a criteri propi personal la proposta que en considerin millor. Les 4 propostes més votades en resultaran publicables i les restants rebutjades.

2. Les propostes amb una ponència que inclogui una persona mínim de cadascun dels 3 campus en resultaran protegides i no es podrà forçar el seu rebuig en aquest procés. A aquest fet, l'espai obert de doctorat no es considerarà vinculat a cap campus.

Article 11. Col·laboració i acreditació de la resta de la UPF

1. La universitat facilitarà la comunicació de les propostes i la seva difusió entre l'alumnat, especialment durant el període de campanya. El secretariat tècnic serà l'encarregat de vetllar per aquest afer.

2. Tanmateix, aquelles persones que en necessitin assistència en la seva redacció o comunicació amb certes persones o òrgans de la universitat per tal de millorar les seves propostes, en podran vehicular la petició via Secretariat Tècnic durant el període de modificacions, per tal que en rebin col·laboració pertinent.

3. Es molt recomanable que la ponència de les propostes consideri demanar informe de les seves propostes a diversos espais de la Universitat, com professors de dret sobre el format reglamentari, la unitat d’igualtat, unitat d’inclusió entre altres. El CEUPF amb el SACU en facilitarà aquestes col·laboracions en tant que es demanin previ a la publicació final definitiva.

4. A petició de la Coordinadora General, es podrà demanar la col·laboració de la UPF perquè acrediti la transparència del procés de reforma. En aquest afer hi podran també col·laborar altres estudiants que hi desitgin col·laborar, en especial els delegats i els càrrecs de representació institucional estudiantil electes.

Article 12. Reforma d'aquesta normativa

1. La reforma d'aquesta normativa només podrà ser demanada com a mínim per 2/3 dels membres de la coordinadora general després de la seva aprovació.

2. La modificació de calendari per força major, podrà ser decidida per la Coordinadora General sense necessitat d'espais oberts.

3. La modificació de calendari per altra causa requerirà consens dels membres de la Coordinadora General o aprovació prèvia pels espais oberts. En aquest últim cas, el calendari continuarà vigent i no motiva pausa per a la realització d’espais oberts.

Disposició derogativa.- Finalització de la Comissió de Reforma del Reglament.

Es deroga l'acord de la Coordinadora General de 2021 de creació de la Comissió de Reforma del Reglament i la normativa que el va regentar i en posa fi a la seva continuïtat.

Disposició final.- Entrada en vigor i durada

Aquesta normativa entra en vigor el moment de la seva aprovació per la Coordinadora General i en té aplicació durant el curs 2022-2023, i durant el temps que es requereixi per al assoliment de l’acord derivat d’aquest procés.