Wat is regenwaterrecuperatie

Regenwaterrecuperatie: wat is het?


Regenwateropvang is het hergebruik van regenwater voor verschillende doeleinden, zodat men minder leidingwater nodig heeft. In plaats van "regenwater" spreekt men vaak van "regenwater" omdat het opgevangen water ook afkomstig kan zijn van gesmolten sneeuw en hagel. Regenwater valt voor iedereen gratis uit de hemel.


Regenachtig weer is misschien niet aangenaam, maar de regen houdt uw regenwatertank gevuld. Het opvangen en hergebruiken van regenwater is een effectieve manier om te besparen op het kostbare drinkwater dat uit grondsystemen wordt gepompt. Bovendien worden het rioolstelsel en de waterzuiveringsinstallaties efficiënter gebruikt als men het regenwater zoveel mogelijk gescheiden afvoert.


Voor een duurzame samenleving is het noodzakelijk dat we met z'n allen zoveel mogelijk regenwater opslaan en hergebruiken. Er zijn tal van toepassingen waarvoor men regenwater veilig kan gebruiken, en dit volledig gratis! Regenwater opvangen is niet alleen goed voor uw portemonnee, het is ook goed voor het milieu. In dit artikel beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over regenwateropvang.

wat is regenwater
wat is regenwaterrecuperatie
Wat is regenwaterrecuperatie

Enkele veelgestelde vragen over regenwatergebruik


Hoeveel kan ik besparen op leidingwater als ik ook regenwater hergebruik?


Een gezin van vier personen verbruikt gemiddeld ongeveer 200000 liter water per jaar. Ongeveer de helft daarvan kan gratis worden verkregen door gebruik te maken van opgevangen regenwater.


Is regenwateropvang wettelijk verplicht?


In Vlaanderen is het plaatsen van een regenwaterreservoir verplicht voor nieuwbouwwoningen en voor woningen die grondig gerenoveerd worden. De eigenaar wordt verondersteld dit opgevangen en gefilterde regenwater zoveel mogelijk te gebruiken voor diverse toepassingen.

Bestaan er subsidies voor regenwateropvang?


Ja. Zowel in Vlaanderen als in Nederland geven verschillende gemeenten een subsidie aan bewoners die een regenwaterinstallatie laten plaatsen en die hun regenwater gescheiden afvoeren.


Waar kan ik regenwater voor gebruiken?


U kunt regenwater gebruiken voor toepassingen zoals:

  • Doorspoelen van het toilet

  • Wassen van kleding

  • Het wassen van de auto

  • Reinigen van vloeren, ramen, opritten en de rest van uw huis

  • Besproeien van het gazon en de rest van de tuin


Waar kan ik regenwater NIET voor gebruiken?


Regenwater is niet voor alle doeleinden geschikt. U mag het niet gebruiken om te drinken of om voedsel te bereiden. Ook voor persoonlijke hygiëne kunt u regenwater beter niet gebruiken, omdat het water micro-organismen kan bevatten. Sluit uw bad, douche of wastafel dus best niet aan op regenwater!

waarvoor mag ik regenwater gebruiken
waarvoor mag ik regenwater gebruiken

Bevat regenwater kalk?


Nee, of in ieder geval heel weinig. Dit is een groot voordeel ten opzichte van leidingwater, dat in sommige streken veel kalk kan bevatten. Regenwater zal uw leidingen dus niet verstoppen en zal geen strepen achterlaten op uw ramen of uw auto na het reinigen.


Waarom is regenwaterrecuperatie goed voor het milieu?


Daar zijn een aantal redenen voor:


  • Door regenwater te gebruiken is er minder leidingwater nodig, dus hoeft er ook minder water opgepompt en behandeld te worden door de waterbedrijven.

  • Regenwater bevat weinig of geen kalk. Als u regenwater gebruikt voor uw wasmachine, betekent dit dat u een kleinere hoeveelheid wasmiddel nodig heeft, wat goed is voor het milieu.

  • Het regenwater komt na een regenbui niet meteen in het riool terecht en belast dus de waterzuiveringsinstallaties minder. Bovendien kan het opvangen van regenwater in verspreide privé-waterreservoirs overstromingen helpen voorkomen.


En wat als het een tijdje niet regent?


Als u bijvoorbeeld uw wasmachine en uw toilet op een regenwaterput hebt aangesloten, moet u altijd over water kunnen beschikken. Als het een tijdje niet geregend heeft, moet u de regenput dus bijvullen met leidingwater. U hoeft niet de hele tank met leidingwater te vullen, alleen de hoeveelheid die u denkt nodig te hebben tot de volgende regenbui. Er bestaan systemen die de regenwatertank automatisch bijvullen.

Is regenwater zuur?


Inderdaad, regenwater is licht zuur. Daarom kan regenwater metalen leidingen aantasten. Het is belangrijk om kunststofbuizen en geschikte pompen te gebruiken om het opgevangen regenwater te verdelen.


Welke types regenwaterputten zijn er?


In het algemeen onderscheidt men drie types regenwaterputten:


  • Reservoirs die ter plaatse worden gegoten of in beton worden gegoten.

  • Betonnen regenputten die vooraf worden gemaakt en vervolgens ingegraven. Hun capaciteit kan variëren van 1500 liter tot 20000 liter.

  • Reservoirs van kunststof die worden ingegraven. De maximale capaciteit is ongeveer 9000 liter. Kunststofreservoirs bevatten meestal versterkende ribben.


Waaruit bestaat een compleet regenwater opvangsysteem?


Het systeem bestaat uit vier hoofdonderdelen: een opslagtank, een elektrische pomp met zuigleiding en terugslagklep, een of meer filters en leidingen naar de verbruikspunten.


Kan er een verbinding zijn tussen het leidingwaternet en het regenwatersysteem? In geen geval! Dit is strikt verboden door de wet. Omdat regenwater micro-organismen kan bevatten en niet geschikt is als drinkwater, mag het nooit in contact komen met leidingwater. Zelfs een tijdelijke aansluiting is niet toegestaan.


Moet een regenwaterinstallatie gekeurd worden?


In Vlaanderen moet een regenwaterinstallatie gekeurd worden. De installatie van een regenwaterinstallatie wordt beschouwd als een grondige wijziging van het waterleidingnet in uw woning, en daarvoor is volgens de Vlaamse wetgeving een keuring vereist.

Het belang van een goede regenwaterinstallatie

regenwaterrecuperatie
regenwaterrecuperatie
regenwaterrecuperatie

Wilt u ook gebruik maken van het gratis regenwater en het hoge bedrag van uw waterfactuur drastisch zien dalen? Neem dan contact op met een professionele installateur van regenwatersystemen en laat u informeren over de mogelijkheden. De installateur kan voor u berekenen hoeveel jaar u uw regenwaterinstallatie heeft terugverdiend, rekening houdend met uw waterverbruik. Informeer ook bij uw gemeente naar eventuele subsidies.


Als u de installatie laat uitvoeren door ervaren vakmensen, bent u er zeker van dat het opgevangen regenwater optimaal wordt gefilterd en naar de verschillende verbruikspunten wordt gepompt. Bovendien bent u er zeker van dat uw systeem voldoet aan alle wettelijke eisen. Werk mee aan een duurzame samenleving. Bespaar niet alleen geld door regenwater te hergebruiken, maar draag bovenal bij aan een betere leefomgeving!