Regenwaterrecuperatie

Regenwaterrecuperatie: de volgende stap naar energiezuinig wonen


Mensen zijn steeds meer op zoek naar manieren om duurzamer en goedkoper te leven. regenwaterrecuperatie is één van de beste manieren om dat te doen. Wetende dat de gemiddelde Belg 110 liter water per dag verbruikt, loont het de moeite om alternatieven te overwegen.


Wat is regenwaterrecuperatie?


Regenwaterrecuperatie is het hergebruik van gewoon regenwater voor huishoudelijke toepassingen. Deze maatregel is niet alleen goed voor het milieu, maar biedt u ook de kans om te besparen op uw waterkosten. Bovendien heeft u geen last van kalk in het water en is het systeem uiterst eenvoudig.

regenwaterrecuperatie
regenwaterrecuperatie
regenwaterrecuperatie

Het hergebruik van regenwater (of regenwater)


Dankzij een systeem voor regenwaterrecuperatie kunt u regenwater gebruiken voor verschillende toepassingen binnen en buiten. Regenwater wordt opgeslagen en gebruikt voor dingen waar je normaal leidingwater voor zou gebruiken. Steeds meer mensen kiezen voor zo'n systeem. Hoewel de meeste mensen een hekel hebben aan regen, kan het ook een zegen zijn om uw waterfactuur te verlagen. We beschouwen het gebruik van leidingwater of stadswater als vanzelfsprekend, maar de vraag naar systemen voor regenwaterrecuperatie neemt elk jaar meer en meer toe.


Wat betekent regenwaterrecuperatie?


Regenwaterrecuperatie betekent wat het zegt: de opslag en het hergebruik van regenwater. Voordat huizen waterleidingen hadden, was het gebruik van regenwater eigenlijk de norm voor de watervoorziening. Regenwaterterugwinning kan op verschillende manieren, van eenvoudig tot iets ingewikkelder, van klein tot groot. Denk aan een gewone emmer of regenton om water op te vangen, maar vooral aan innovatieve terugwinsystemen. Tegenwoordig zijn er geavanceerde systemen om water op te slaan, te filteren en vervolgens naar de afvoerpunten te leiden. Zij zorgen voor een betrouwbare aanvoer van regenwater.

De voordelen van regenwaterrecuperatie


Enkele van de voordelen van regenwaterrecuperatie zijn


  • Het is milieuvriendelijk: hergebruik van water is zeer milieuvriendelijk en is dus een uiterst duurzame investering.

  • Regenwater is kalkvrij: hoewel leidingwater altijd goed gefilterd wordt, is het vaak rijk aan kalk. Omdat kalk in het water niet schadelijk is voor de gezondheid, filteren de meeste waterbedrijven het niet uit het water. Kalk is echter wel schadelijk voor apparaten en leidingen. Regenwater is van nature zacht en bevat weinig kalk.

  • Financieel voordelig: het hergebruik van regenwater leidt ook tot een lagere waterfactuur (net zoals dat bijvoorbeeld mogelijk is met zonnepanelen). Een gezin van 4 kan tot 500 euro per jaar besparen.


Het enige nadeel van een systeem om regenwater op te vangen is de kostprijs. Een goede installatie vergt een zekere investering. Die investering kunt u echter in relatief korte tijd terugverdienen. Dit mag dus geen reden zijn om er van af te zien.


voordelen van regenwaterrecuperatie
voordelen van regenwaterrecuperatie
voordelen van regenwaterrecuperatie

Waar kan ik regenwater voor gebruiken?


Regenwater kent tal van toepassingen voor huishoudelijk gebruik. Hier volgen enkele voorbeelden:


1. Als toiletspoelwater


Het doorspoelen van het toilet kan gemakkelijk 9 tot 12 liter water verbruiken, wat op het einde van de dag voor een gemiddeld gezin een serieus aantal liters kan betekenen. Stelt u zich eens voor hoeveel water u jaarlijks kunt besparen als dit wordt gedaan door


2. Bij het schoonmaken


Schoonmaken kan ook perfect met regenwater. U hoeft er geen kostbaar leidingwater voor te verspillen. Het feit dat regenwater van nature zacht is, is een extra bonus. Het water is kalkvrij en laat geen sporen na op het sanitair of andere zaken in huis.


3. In de wasmachine en vaatwasser


Mits goed gefilterd, kan regenwater ook gebruikt worden om uw kleren te wassen. Bovendien is het beter voor je kleren omdat het water zacht en dus kalkvrij is. Zo zal uw kleding er minder dof uitzien en langer meegaan. Het is ook een logische toepassing voor de vaatwasser.

Regenwater is niet drinkbaar


Water wordt als drinkbaar beschouwd als de schadelijke bacteriën eruit zijn. De kwaliteit van regenwater wordt echter niet getest na filtering, in tegenstelling tot stadswater. Daarom wordt het drinken ervan sterk afgeraden. Verwisselbare kranen, die afwisselend regenwater en stadswater gebruiken, zijn in België dan ook absoluut verboden. Het risico op besmetting is te groot.


Regenwater opvangen in een tank of reservoir


De meest efficiënte manier om regenwater op te vangen en te filteren is de installatie van een volledig recuperatiesysteem. Het begint allemaal met een tank of reservoir waarin het water kan worden opgevangen. Deze zijn meestal gemaakt van kunststof of beton en kunnen zowel boven- als ondergronds worden geplaatst. Ondergronds is het meest gebruikelijk omdat de tank dan beschermd is tegen vorst en zonlicht. Met behulp van een waterpomp wordt het water omhoog gepompt en door de waterleidingen geduwd.


Aan de tank zijn ook verschillende filters bevestigd.


Deze verwijderen grof vuil zoals bladeren en steengruis, en filteren schadelijke chemicaliën en bacteriën uit het water, zodat het klaar is voor consumptie.

regenwater
regenwater
regenwater
regenwater

Leveranciers van regenwaterrecuperatie


Heel wat bedrijven kunnen u systemen voor regenwaterrecuperatie aanbieden, en ook de installatie ervan verzorgen. Het is belangrijk dat u goed geïnformeerd bent, zodat u een goede, betrouwbare leverancier kunt kiezen. Hoewel een dergelijk systeem een zekere investering vergt, kan het u op lange termijn veel meer opleveren dan de kostprijs ervan. Daarbij zal het alleen maar bijdragen aan uw wooncomfort en kalkvrij water in uw huis. Wat het doel ook is, het gebruik van regenwater is goed voor het milieu, de waterrekening en uw huishouden. Reden genoeg om aan regenwaterrecuperatie te doen.