Regenwaterrecuperatiesysteem

Systeem voor regenwaterrecuperatie


Regenwaterrecuperatiesysteem: de beste keuze voor uw huis en het milieu


U merkt het nog niet echt in uw portemonnee, maar de prijs van leidingwater wordt steeds hoger. Gelukkig is er nu de mogelijkheid om regenwater te gebruiken voor verschillende toepassingen. Het doorspoelen van het toilet, het besproeien van de tuin, het vullen van uw cv-installatie, het kan allemaal met regenwater, mits u beschikt over een regenwaterrecuperatiesysteem.


Systemen voor regenwaterrecuperatie worden steeds noodzakelijker


Een doorsnee gezin gebruikt gemiddeld 125 liter leidingwater per persoon per dag. Door de bevolkingstoename, het gebruik van niet-hernieuwbare watervoorraden, de toenemende vervuiling van grond- en oppervlaktewater en de stijgende kosten voor drinkwaterzuivering, wordt drinkwater steeds schaarser. Het is dan ook niet verwonderlijk dat systemen om regenwater op te vangen steeds nuttiger voor ons kunnen worden.


De manier waarop wij vandaag drinkbaar water behandelen, legt een hypotheek op de toekomst. Door een regenwaterrecuperatiesysteem te installeren, bent u in ieder geval voorbereid op mogelijke watertekorten. De aankoop van een regenwater opvangsysteem biedt u ook de kans om aanzienlijk te besparen op uw maandelijkse wateruitgaven. Een goed werkend regenwaterrecuperatiesysteem kan uw waterrekening halveren. Een bijdrage aan een beter milieu is ook een bonus bovenop al deze voordelen.

De keuze van de tank in regenwater opvangsystemen


Er zijn verschillende soorten regenwatertanks. Kies in de eerste plaats een tank met een lange levensduur. Een goede tank is waterdicht en gemakkelijk te onderhouden. De tank moet goed afsluitbaar zijn tegen ongedierte en vuil, maar hij moet wel open kunnen. Immers, als er geen voorfiltratie is, moet de tank jaarlijks worden schoongemaakt. De tank hoeft niet van beton te zijn. Vanwege het hoge gewicht van dergelijke tanks is het zelfs aan te raden om voor kunststof te kiezen.


U hoeft immers geen grote kraan te huren om uw regenwaterrecuperatiesysteem te installeren en bespaart zo op extra kosten. De kunststof tank heeft ook een grote stijfheid en de beperkte vervorming, hij gaat een leven lang mee. In tegenstelling tot beton ondergaat kunststof geen slijtage door externe, ondergrondse invloeden. Uw regenwatersysteem behoudt dus gedurende tientallen jaren de efficiëntie die het onmiddellijk na de installatie vertoonde. Hergebruik van regenwater is dus perfect mogelijk met een kunststof ondergrondse tank!


Systemen voor regenwatergebruik leveren zuiver water


Door de geïntegreerde filter op de tank levert een regenwaterrecuperatiesysteem relatief zuiver water. Goed, het kan niet gebruikt worden om te drinken, maar bij het doorspoelen van uw toilet, het wassen van uw ramen of het wassen van uw kleren zult u geen verontreiniging aantreffen.


Het gebruik van regenwater wordt zelfs aanbevolen voor deze toepassingen, omdat regenwater minder kalk bevat en, zoals eerder vermeld, gratis is. U doet er dus uw leidingen, uw toestellen, uw portemonnee en het milieu een groot plezier mee. U kunt eenvoudig berekenen welk regenwaterrecuperatiesysteem het beste bij uw situatie past.


Bepalende factoren zijn: de oppervlakte van het dak van uw huis, het aantal tappunten voor water, de plaats daarvan in het huis en het aantal bewoners in uw huis. De meeste leveranciers van regenwater terugwinsystemen zijn online te vinden en u kunt direct overgaan tot een bestelling nadat u heeft besloten een regenwater terugwinsysteem te laten installeren.

Info: Leadgeneratie: meer leads genereren voor je bedrijf

regenwaterrecuperatiesystemen in nieuwbouw vaak verplicht


Tegenwoordig wordt de aanwezigheid van een regenwaterrecuperatiesysteem door de overheid verplicht gesteld bij de oplevering van een nieuwbouwwoning. In oudere woningen zal echter een regenwaterrecuperatiesysteem moeten worden geïnstalleerd, wat geen al te grote belemmering hoeft te zijn. Met de huidige tanks, die relatief vlak zijn, hoeft u niet te diep te graven in uw tuin of erf. U rekent met de diepte van de tank, plus de filter die er bovenop zit. Gebruikt u het opgevangen regenwater puur voor het besproeien van uw tuin, dan volstaat het om een dompelpomp in de tank te laten zakken. Heeft u een ruimere toepassing voor ogen, dan zal het pompsysteem ook meer gesofisticeerd moeten zijn. Dit regenwaterrecuperatiesysteem, waarmee u kunt profiteren van het regenwater dat u binnenshuis hebt opgeslagen, moet een geavanceerd waterbeheerprogramma hebben. Dit houdt in dat als de tank onverhoopt leeg is, automatisch wordt overgeschakeld op leidingwater. De bijbehorende pomp zuigt het regenwater uit de tank. Dankzij een vlotter in de tank kan de pomp, als de tank leeg is, overschakelen naar een reservoir dat continu wordt bijgevuld met drinkbaar water, zodat alle aftappunten altijd van water worden voorzien.


Eenvoudig zelf een regenwaterrecuperatiesysteem installeren


De wetgeving kan van jaar tot jaar verschillen, maar het is niet ondenkbaar dat u bij de overheid een subsidie kunt aanvragen voor het installeren van een regenwaterrecuperatiesysteem. De hoogte van de subsidie is ook afhankelijk van het aantal aftappunten waarop het systeem wordt aangesloten. Het kan in ieder geval geen kwaad om bij uw gemeente te informeren of de informatie van de overheid te lezen. En als de subsidie dit jaar niet beschikbaar is, is er nog een andere manier om de kosten te drukken. De pompen van regenwaterterugwinsystemen zijn vaak eenvoudig zelf te installeren. Een aantal handige filmpjes op internet laat u stap voor stap zien hoe u te werk moet gaan. Ook het vervangen van de filters en het schoonmaken van de opslagtank zijn niet moeilijk en in een handomdraai te doen.

regenwaterrecuperatie
regenwaterrecuperatie
regenwaterrecuperatie

Een regenwaterrecuperatiesysteem voor u?


Tot slot alle voordelen van het gebruik van een regenwaterrecuperatiesysteem op een rijtje: het bespaart kosten, beschermt het milieu, bevat minder kalk, is eenvoudig zelf te installeren en de pomp schakelt automatisch over op leidingwater als de tank leeg is. Lijkt het u, na het lezen van al deze voordelen, geen goed idee om regenwater te gebruiken voor het wassen van uw auto en alle andere hierboven genoemde toepassingen? Bereken dan welk systeem het beste bij uw situatie past en neem uw beslissing.