La Moleta

POBLAT IBER DE LA MOLETA - Monument historicoartístic des de 1979

Vista aèria del poblat iber de la Moleta del Remei sobre els fèrtils prats d'Alcanar. Al fons la punta de la Banya. 

A la Moleta del Remei, com es coneix popularment el turó que està a 550 metres de l'Ermita, es troba el jaciment d'un poblat ibèric dels segles VII a II aC. 

Des del seu cim es contempla una panoràmica d'extraordinària bellesa: a ponent s'albira Peníscola, Benicarló i Vinaròs amb l'exuberant vegetació de les seves hortes. Cap a llevant, les Cases d'Alcanar, xalets i casetes disseminades pels prats, el Delta de l'Ebre, les salines a la Punta de la Banya que separa la mar oberta de les calmoses aigües que formen la badia dels Alfacs. 

Recreació del poblat iber de la Moleta del Remei a partir de les excavacions. 

El majestuós Montsià, retallant el cel amb ondulacions capritxoses, va baixant suaument des de la Molacima, a 762 metres d'altitud, fins a morir a la mar, posant límit a l'estesa plana que va des de Les Cases d'Alcanar fins a Peníscola, on les darreres estribacions de la serra d'Irta també van a parar a la mar.

Gràcies a les excavacions que des de 1985 porta a terme en campanyes d'estiu el Departament de Prehistòria de la Universitat de Barcelona, d'acord amb la Subdirecció General d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya i amb les subvencions de la Diputació Provincial de Tarragona, s'ha pogut conèixer l'interès i la importància del jaciment. 

Els arqueòlegs que dirigeixen les excavacions, Ramon Pallarés, Glòria Munilla i Francesc Gràcia van publicar un treball, resultat de les campanyes 85/86.

Un dels edificis recuperats durant les campanyes d'excavació envoltat per la muralla restaurada. 

Pel seu enclavament geogràfic, de les mateixes característiques que el del Puig de Vinaròs i el Puig de la Nao de Benicarló, i per la seva proximitat al mar era un enllaç entre el comerç exterior amb grecs i fenicis i l'interior. 

Els tres edificis especials que s'han trobat, destinats a emmagatzemar cereals, ens parlen de la importància del poblat, tant pel que fa al nombre d'habitants, com al comerç que mantenia amb altres poblaments. 

Algunes de les troballes arqueològiques obtingudes a l'excavació. 

També cal destacar el sistema defensiu, de doble muralla i torre. Per les restes trobades dels animals que caçaven per al consum propi (cérvol, senglar, cabra hispànica) hem de pensar en un paisatge al voltant del poblat on hi havia abundància de boscos, sotabosc, llacunes i àrees pantanoses, hàbitats propis d'aquestes espècies. 

Bibliografia: "La Moleta del Remei, Alcanar - Montsià. Campañas 1985-1986" Publicacions de la Diputació de Tarragona. 1988. ISBN: 84-87123-01-5. 

VISITES AL POBLAT IBER

Des de la plaça de l'Ermita una sendera porta a l'entrada del recinte. Després d'una breu ascensió al turó trobarem l'oficina d'informació de l'Ajuntament d'Alcanar amb fulls explicatius i un guia per a la visita.

Per tota la zona ja excavada es poden trobar panells informatius amb la història dels ibers, reproduccions gràfiques dels habitatges i edificis, així com dels seus costums i forma de vida.

Al següent enllaç de l'Ajuntament d'Alcanar trobareu més informació sobre els horaris de visita.