Legemiddelstatistikk

Diagrammene er laget på grunnlag av data levert av Reseptregisteret. Bare resepter som er tatt ut fra apotek er med i datagrunnlaget. Det vil si at medikamenter brukt på sykehjem og sykehus ikke er med.

Psykofarmaka

Det er 25 % flere innbyggere i Telemark enn landsgjennomsnittet (flest av alle fylker i Norge) som i 2020 har hentet ut minst en resept på antipsykotikum, angstdempende eller sovemiddel/ beroligende. Det er stor variasjon mellom kommunene med Kragerø på topp (45 % over landsgjennomsnittet) og Nissedal nederst (22 % under landsgjennomsnittet)
I 2022 var det 25 % flere som brukte et antipsykotikum i Telemark enn gjennomsnittlig i landet (2019 var det 36 % flere!). Spesielt mange brukte slike medikamenter i Nome (68 % flere enn landsgjennomsnittet - 95 % flere i 2019).
Diagrammet viser gjennomsnittlig antall DDD (definerte døgndoser) av antipsykotika hos dem som har tatt ut minst en resept på et slikt medikament i løpet av året. I de fleste Telemarkskommuner er det flere brukere enn landsgjennomsnittet, men i lavere dose enn gjennomsnittet.
Diagrammet viser at mange eldre bruker antipsykotika og det er de som tåler denne typen medikamenter dårligst. I dette diagrammet er bruk hos sykehjemsbeboere ikke regnet med.
I 2020 var det størst «overforbruk» i Vestfold og Telemark i forhold til landsgjennomsnitt av Stemetil og Nozinan. Fra annen statistikk vet vi at overforbruket av disse medikamentene er spesielt stort i kommuner i Telemarksområdet. Quetiapin/Seroquel er det aller mest brukte antipsykotikum både i Norge og i Vestfold og Telemark. 
Generelt har det vært avtakende antall brukere av anxiolytika fra 2008 og fram til 2020. Det er 30 % flere innbyggere i Telemark enn landsgjennomsnittet som i 2022 har hentet ut minst en resept på et anxiolytikum. I Telemarkskommunene er det flest brukere i Kragerø og Notodden. I begge kommuner har det vært en vesentlig nedgang i antall brukere de siste årene.
Det har vært en halvering av antall brukere av diazepam fra 2004 til 2020. Brukere av oksazepam (Sobril) har vært stabil i perioden. Det er omtrent dobbelt så mange kvinner enn menn som tar ut resept på disse medikamentene.
Det er økende bruk av oxazepam med økende alder i Telemark. Det er spesielt mye brukt av personer over 80 år. Reelt er bruken enda høyere i de høyeste aldersgrupper fordi i denne statistikken er ikke medikamentbruken til personer som bor i sykehjem med. Det er urovekkende at det blant den delen av befolkningen som tåler denne typen medisin er flest brukere!
I motsetning til anxiolytika har det vært en økning av antall brukere av hypnotika de siste årene, noe større økning i Telemark enn gjennoimsnittlig i Norge fram til 2021. Det er 21 % flere innbyggere i Telemark enn landsgjennomsnittet som i 2022 har hentet ut minst en resept på hypnotika eller sedativa. I Telemark er det flest brukere av disse medikamentene i Kragerø og Skien. Melatonin er inkludert i disse dataene.

Det har vært en moderat nedgang i bruk av vanedannende sovemidler siden ca 2010. Det var 32 % flere innbyggere i Telemark enn landsgjennomsnittet som i 2022 hentet ut minst en resept på hypnotika eller sedativa, melatonin unntatt. Det var flest bruker i Kragerø, Skien og Siljan.

Det er 9 % flere innbyggere i Telemark enn landsgjennomsnittet som i 2022 har hentet ut minst en resept på et antidepressivum. Som med de andre medikamentgruppene er det stor variasjon mellom kommune, fra Tinn (30 % over landsgjennomsnittet) til Nissedal (27 % under landsgjennomsnittet).
Det er 17 % færre personer i Telemark i alderen 6-17 år som har tatt ut minst en resept på ADHD-medisin i 2022 enn landsgjennomsnittet. Det har vært større økning i bruken de siste årene nasjonalt enn i Telemark.

Opioider

Det er 3 % flere innbyggere i Telemark enn landsgjennomsnittet som i 2022 har hentet ut minst en resept på et opioid. Flest brukere i Nome i 2022. Det har vært spesielt stor nedgang i brukere siste året i Kragerø.
Det er 16 % færre personer i Telemark som tok ut en resept på Paralgin forte eller Pinex forte i 2023 enn landsgjennomsnittet! Men det er stor variasjon kommunene i mellom. Flest brukere i Kragerø og Tinn.
I hele landet har Tramadol-bruken økt i perioden fra 2004 til 2017 og med en nedgang etter det. Det er flere som har tatt ut minst en resept på Tramadol i alle Telemarkkommunene unntatt Vinje og Drangedal enn landsgjennomsnittet i 20202 

I 2022  var det 24 % flere i Telemark som tok ut minst en resept på oksykodon enn landsgjennomsnittet. I Telemark var det en betydelig økning i bruken fram til 2019; etter det har bruken stabilisert seg mens det har vært en gradvis økning gjennomsnittlig i Norge. Eneste Telemarkskommune under landsgjennomsnittet var Fyresdal.

Legemiddelbruk ved sykehjem i Telemark

Fra april 2022 til mai 2023 har vi analysert legemiddellister fra alle med fast plass på sykehjem i 10 Telemarkskommuner. Bare legemidler som har ATC-kode og som står i Felleskatalogen er telt med. F.eks. er næringsdrikker, C-vitamin og multivitamin ikke med mens f.eks. øyedråper er med. For at dataene ikke skal være for gjennomsiktige er tallene for noen av sykehjemsavdelingene slått sammen (benevnt som «sykehjemsenheter».

I diagrammene er sykehjemsenhetene kodet.


Diagrammet viser en oversikt over gjennomsnittlig antall faste og behovslegemidler hos beboere med fast plass ved sykehjemmene i ti Telemarkskommuner. Gjennomsnittlig antall faste legemidler er noe høyere i Telemark enn funnet ved andre sykehjem i Norge (de fleste mellom 7 og 7,5 legemidler). Det er betydelig variasjon mellom sykehjemsenhetene.