Riktigere bruk av psykofarmaka og opioider i Telemark  


                                                                                                                                                   Foto: Håkon Nordby   

Telemarks innbyggere har gjennom mange år ligget godt over landsgjennomsnitt i bruk av psykofarmaka og også moderat over i bruk av opioider.  Det er derfor startet en bred  satsing  for særlig å øke Telemarklegers kunnskap om bruk av psykofarmaka og opioider, inklusive bevisstheten om fordeler og ulemper ved bruken. Vi ønsker også å påvirke innbyggernes holdninger til bruk av disse medikamentene.

Pga forsinkelser av levering av data fra Reseptregisteret, valgt vi i 2022 og 2023 å se på legemiddellistene til beboere med fast plass på sykehjem i Telemark. De 842 beboerne som er inkludert får i gjennomsnitt 7,7 faste legemidler (spredning fra 0 til 23) og 5,1 legemidler ved behov (spredning fra 0 til 17. 34 % av beboerne får et opioid (N02A) fast, 21 % får et antipsykotikum (N05A) fast, 24 % får et anxiolytikum (N05B) fast, 36 % får et hypnotikum (N05C) fast og 30 % får et antidepressivum (N06A) fast. Ved flere av sykehjemmene har de nå fokus på riktigere legemiddelbruk og utfordringene ved polyfarmasi. Ved tre sykehjem er det gjort ny kartlegging noen måneder etter at resultatene fra første kartlegging ble presentert og diskutert, og ved de tre sykehjemmene har det kommet en betydelig reduksjon av legemiddelbruken. 

I september 2023 fikk vi data 2021 og 2022 fra det nye Legemiddelregisteret. 

Til denne satsingen har vi mottatt prosjektmidler fra Fylkesmannen i Vestfold og Telemark, og samhandlingsmidler fra Sykehuset Telemark HF og nå i 2023 fra Helse Sør-Øst RHF. 

Vi takker kommuneoverlege Cato Innerdal som har latt oss få bruke materiale fra deres arbeid for riktig rekvirering av vanedannende legemidler i Molde.