Continguts fase I. IDEACIÓ

CREAR / ACTIVAR EQUIP

Explicació de la figura de l’emprenedor, les seves qualitats, destacant la passió, la il·lusió i el talent. També es parlar de la figura de l’emprenedor social. ( Marc Teòric)


      1. (DIN 1) ACTIVITAT SELFEMPRENEDOR

Ens proposem conèixer el nostre entorn, mitjançant un petita entrevista. S’anomena Selfie Emprenedor, són els seus autors professores de FOL com Isabel González, Paz Fernández i Elena Rodríguez.. Es pot accedir a la dinàmica en el següent link: http://selfieemprendedor.blogspot.com.es/

Desprès cal avaluar als alumnes a través d’una app. Així aconseguim conèixer-nos millor i tenir informació objectiva.

Els demanarem que facin dues infografies resum de les conclusions que han obtingut d’aquesta activitat:

1.Perfil de l’emprenedor de Manresa:

2.Quin és el perfil de l’emprenedor en la comarca del Bages. Serà les conclusions de la dinàmica Selfie Emprenedor.

2.(DIN 2) ACTIVITAT DISC

Els alumnes ja no es coneixen perquè cursen primer curs. Dedicarem aquest temps a crear els equips amb el model DISC. Ells es reparteixen els rols en base als establerts per nosaltres (-moderador, -secretari/TIC, -portaveu, -encarregat del material i de relació amb altres equips).

La dinàmica és la següent:

Es mostra al grup la fitxa en la qual tenim adjectius que es corresponen amb els diferents colors (vermell, groc, blau i verd).

  • Després de verificar que entenen el significat de les paraules, els convidem al fet que escullin aquell color que més s'ajusti (en la seva opinió) a ells per a això tenim prèviament targetes de colors en la taula.
  • Els demanem que cadascun en la seva targeta escrigui el seu nom i, per si de cas, un segon color (aquell que els identifica més després del primer).
  • Recollim totes les targetes i ens prenem un temps per realitzar els equips tenint en compte els següents criteris:
  • Intentem que en cada equip estiguin representats tots els colors.
  • Si amb els colors de les targetes no ho aconseguim, ens fixem en el segon color que han triat els alumnes o les alumnes, a fi de compensar els perfils i personalitats en els equip
  • Comuniquem els equips als alumnes.

(font Mètode Ethazi)

EL REPTE

Som una empresa pime relacionada amb la impressió 3D comercialitzem amb productes innovadors Últimament la clientela ha baixat volem trobar noves activitats que aportin un valor social i que, al mateix temps ens diferenciïn de la competència per tal d’augmentar la nostra quota de mercat. Ens és igual la zona geogràfica i estem disposats a invertir si la idea val la pena i compleix les nostres expectatives.

3.- PLANTEJAR EL REPTE

Utilitzarem una presentació : Repte-1r dia visual i potent per tal d’impactar als alumnes i que vegin el repte com una oportunitat. Parlarem de la sistemàtica de treball, què és un repte i la tecnologia 3D

3.1 Identificar i connectar amb el repte

      1. EINA 1,2,4

Es lliura el format repte a l’equip.

Es planteja el repte un altre cop i utilitzem l’eina 1,2,4 :

  • (1) L’alumne fa la seva proposta de forma individual.
  • (2) En parelles posen la seva proposta en comú.
  • (4) Posada en comú de la proposta a l’equip.

(font Mètode Ethazi)

      1. PORFOLI PERSONAL

S’informa als alumnes que durant el procés hauran d’anar construint un portfoli personal, per tal de conèixer tot el procés seguit, tant a nivell individual com el treball realitzat en grup. La seva estructura serà:

  • Les seves habilitats i capacitats ( Autoanàlisi personal)
  • Et consideres una persona emprenedora?
  • Què creu que ha aportat al grup durant el repte.
  • El treball realitzat personal i en grup.
  • Estratègies i eines utilitzades.
  • Allò que més li ha costat.
  • Allò que més li ha agradat.
  • Allò que canviaria.

En base a la informació del Portfoli, l’alumne, a títol personal, realitzarà una presentació del repte, del procés de treball i del resultat, cal que utilitzi una ppt dinàmica.

S’informa del material i eines que tenen a disposició per treballar el repte.

Plantegem als alumnes que visualitzin quin pot ser el resultat final del repte i com dur-lo a terme:

  • Característiques del resultat que considerin més extraordinari del repte. Raonar la resposta.
  • Característiques del resultat que considerin dolent del repte. Raonar la resposta.
  • Com arribar al resultat extraordinari.
      1. LLAPIS AL CENTRE

Per fer això proposem la dinàmica de “ Llapis al centre” que consisteix en treballar l'escolta activa

Desenvolupament:

a.- El/la professor/a dóna a cada equip una fulla amb tantes preguntes o exercicis, sobre el tema que treballen a la classe, com a membres té l'equip de base (generalment quatre). Cada estudiant ha de fer-se càrrec d'una pregunta o exercici.

b.- Es determina l'ordre dels exercicis. Quan un/a estudiant llegeix en veu alta “la seva” pregunta o exercici i entre tots/as parlen de com es fa i decideixen quin és la resposta correcta, els llapis de tots/as estan al centre de la taula per indicar que, en aquests moments, només es pot parlar i escoltar i no es pot escriure. El/l'estudiant ha d'assegurar-se que tots/as els seus companys/as aporten informació i expressen la seva opinió, i comprovar que tots/as saben i entenen la resposta consensuada.

c.-Quan tots/as tenen clar el que cal fer o respondre en aquell exercici, cadascun/a agafa el seu llapis i escriu o fa en el seu quadern l'exercici en qüestió. En aquest moment no es pot parlar, només escriure.

d.-A continuació, es tornen a posar els llapis al centre de la taula, i es procedeix de la mateixa manera amb una altra pregunta o qüestió, aquesta vegada dirigida per un altre/a alumne/a.

(font Mètode Ethazi)

      1. FOLI GIRATORI PER PARELLES

i “ foli giratori per parelles” , consisteix amb:

a.- Dins d'un equip, per parelles, inicien l'activitat en un “foli giratori” (una redacció que l'altra parella haurà de continuar, pensar un problema o plantejar una pregunta que l'altra parella haurà de resoldre o respondre…).

b.- Després d'un temps determinat, les dues parelles s'intercanvien el “foli giratori” i cadascuna ha de continuar l'activitat (seguir la redacció, resoldre el problema o respondre la pregunta…) després de corregir formalment (ortografia, sintaxi…) la part del foli escrita per l'altra parella. I així successivament el foli va “girant” d'una parella a una altra dins d'un mateix equip. Les parelles es van alternant a l'hora d'escriure en el “foli giratori”, i mentre un/a escriu el/la un altre/a està atent/a a com ho fa per assegurar-se que ho fa correctament.

Posada en comú del resultat de cada equip

(font Mètode Ethazi)

      1. REPTE DEL 5 EUROS

Prova de foc: “Repte dels 5 euros”

Adaptarem el repte del 5 dólars de Tina Seelig, de la universitat d’Stanford, que consisteix en:

https://www.youtube.com/watch?v=VVgIX0s1wY8

Aquest dinámica posa en situación als alumnes i deixar clar l’objectiu del curs. Es tracta de trasladar els aprenentages en 48 hores intensives. Comencen a ser conscients del què poden fer, es preparem per començar a treballar i es convertiran en experts en aquest àmbit. Consisteix en:

  1. Els alumnes poden planificar prèviament les activitats, però que han executar en 2 hores.
  2. Desprès, els alumnes han de presentar en 3 minuts a la resta de clase com ho han fet, mostrant evidències de la seva acció ( caldrà donar-li difusió a les Xarxes Social amb el #RepteESPURNA .
  3. Guanyarà aquel grup d’alumnes que obté la máxima rentabilitat.

Procediment:

  1. Cal elaborar un document i penjar-lo al Moodle, amb la següent estructura:
    1. Dues idees, per ordre de preferencia. Si no funciones la primera opció podeu pivotar a la segona en la fase de execusió.
    2. Cada idea, heu d’indicar segons la metodología Lean StartUp: La hipòtesi que la vostra idea, el problema que soluciona i com la solución o activitat resolt el problema.
    3. Recordar que una vega temporalitzem la fase executiva i feta l’activitat, cal grabar i fer fotos poder donar evidencia. També cal fer servir la xarxes social amb #repteESPURNA #EscolaJoviat per fer un resum d’aquesta proposta.

4.- ESTABLIR PARÀMETRES

Establir dues qüestions:

  1. Coneixements previs. Què sap

Tornem a plantejar l’eina 1-2-4

  1. Què sap o coneix per tal de resoldre el problema.
  2. Es reuneixen en parelles per tal de compartir el que saben
  3. Ho comparteixen amb l’equip

2. Noves necessitats:

  • - Coneixements
  • - Processos: recerca d’informació, compartir-la i treball en equip.
  • -Tècniques
  • - Materials: folis, documents, llibres, ordinador
  • - Locals; aula, taller, etc

(font Mètode Ethazi)

5.-OBTENIR I ORGANITZAR LA INFORMACIÓ

      1. MÈTODE SCRUM

Cada equip planifica el treball a realitzar a través del mètode SCRUM per donar resposta a les necessitats descobertes: què, qui, com i quan en un plafó dissenyat per tal de facilitar el treball en grup. Si en el treball es descobreixen més necessitats les van afegint.

El professorat aportarà enllaços per tal de facilitar la informació. Alguns dels documents estaran en anglès.

S’utilitzarà Google per a la recerca d’informació a nivell avançat.

S’organitzarà la informació obtinguda a través d’un mapa mental.

El professorat anirà demanant a cada membre de l’equip que exposi parts de la informació a la resta dels equips. Aquests podran anar completant la seva informació amb les exposicions.


6.-GENERAR ALTERNATIVES

Un cop tenen tota la informació necessària, utilitzem el pensament divergent per generar alternatives a la solució del repte plantejat. Per tal de potenciar la creativitat de l’alumnat s’utilitza l’eina brain writing (s’explica als alumnes el funcionament de l’eina).

Inicialment se’ls facilitarà un dossier (pdf) anomenat LearnStartUp Educació Idear 1a part, per poder conceptualitzar i donar algunes indicacions sobre el procés d’ideació de les propostes de solució davant el repte plantejat

( font LeanStartUp de Pablo Peñalver)

      1. BRAIN WRITING

Tècnica 6-3-5

6-3-5 Brainwriting és un mètode alternatiu ideat pel psicòleg Bernd Rohrbach en 1968 per facilitar la creativitat en un equip de treball.

El mètode consisteix en agrupar 6 membres d’un grup y cadascú aporta 3 idees de solucions sobre el repte principal y fer que cada membre del grup aporti 3 idees cada 5 minuts durant 30 minuts en total, llavors s’aconsegueixen unes 108 idees per sessió

( font LeanStartUp de Pablo Peñalver)

      1. CARDSORTING

Es necessari fer una neteja per donar vida a les idees. Cal seleccionar una quantitat manejable sota certs requeriments de selecció.

Durant el procés de selecció no cal preocupar-se per aspectes com: la viabilitat, grau d’innovació, cal quedar-se amb les idees que el grup les trobi més significatives, interessants i seductores.

Podem establir diverses tècniques:

Votació de post-it: cada membre del grup disposa de 3 vots per tres idees que consideri correctes.

Mètode de les quatre categoria: cal classificar una o dos idees segon unes categories pactada como: la més atractiva, la més simple, la més complexa i l amés racional.

Mètode de selecció: igual que l’anterior aquest mètode està dissenyat per mantenir el potencial d’innovació dins del grup. S’han d’escollir pensant en construir alguns prototips com: prototip físic,, virtual i un d’experiències.

( font LeanStartUp de Pablo Peñalver)

7.- PRESENTAR LES PROPOSTES ( Fase de Maduració)

DEFINICIÓ: Cal cercar información que estigui relacionada amb les idees que ha passat el filtre de cardsorting. En funció de la información aconseguida pot valorar-se el punts forts i febles, per ajudar-nos a decidir.

FINALITAT: L’objectiu es iniciar un procés de cerca que completa els coneixements previs de l’alumnat i ajuda a la seva decisió final.

ESPAI: Aquesta activitat es pot fer dins o fora de l’aula.

RECURSOS: Cal aula d’informàtica i un ús correcte de Google. Cal sortir de l’aula i utilizar les funcionalitat del Smartphone per aconseguir evidències de les propostes.

Cada equip presenta a la resta del grup les idees generades per tal d’enriquir les seves alternatives o plantejar-se noves possibilitats.

8.- SELECCIONAR LA PROPOSTA DEFINITIVA (Idea de negoci)

      1. MINDMAP I SIX&SIX

Treballem el pensament convergent per seleccionar la millor proposta. Proposem als alumnes l’eina del Mindmap. Cada equip dibuixa el seu mindmap VT(Mapa mental) en base a les alternatives plantejades. Per tal que ho puguin fer, proporcionem un espai o material per realitzar l’esquema i que vegin totes les alternatives amb els seus pros i contres, de manera que els ajudi a decidir valorant les millors opcions. Per tal que puguin plasmar els pros i contres de cada alternativa, els proporcionem l’eina del six&six (com, on, què, perquè, qui i quan).

Un bon recurs : Mindomo.

Prèviament caldrà explicar-los què és un mapa mental, posar alguns exemples (marc teòric). També cal explicar l’eina Six&Six, posar exemples i proposar algun cas pràctic.

https://www.slideshare.net/ales_mascu/sixsix

El més difícil per poder afrontar un repte es trobar les preguntes adequades que ens pugui guiar en la solució d’aquest. Una pregunta incorrecte pot portar a una solució parcial o incorrecte.

Les 6W´S posa en el centre d’atenció a la persona, ens preguntem per 6 interrogants:

1. Què?: Tema

2. Per què?: Propòsit

3. On?: Ubicació/Context

4. Quan?: Seqüència

5. Qui?: Persones

6. Cóm?: Mètode

( font LeanStartUp de Pablo Peñalver)

9.- PLANIFICAR LES ACCIONS

Cada equip realitza un cronograma del treball a realitzar, qui/ns el realitzen, quan, com, així com el material, eina i espai a utilitzar si es necessari.

La planificació ha de ser aprovada pel professorat.

Caldrà reproduir-la en el taulell SCRUM

10.- EXECUTAR ACCIONS

Cada grup treballa la seva proposta. Durant el procés el professor/rs controlen i donen feedback dels punts a millorar. Els alumnes hauran de realitzar la llista de les tasques que van fent indicant qui, què, com, quan i la durada de la tasca. Aquest document quedarà en el portfoli de l’alumne.

En l’última hora d’aquesta fase es dedicaran a preparar la presentació del repte utilitzant qualsevol eina tic (Ppt, Vídeo, Prezi, Emaze o Haiku Deck,….). Les presentacions s’hauran de fer en català i castellà

11. EXPOSAR RESULTATS

      1. STORYTELLING

Es necessari tenir en compte una sèrie d’aspectes abans de crear una història, podem comprovar que estan molt relacionada amb les preguntes de l’apartat anterior, es pot resumir en 5 punts:

• Tema. Cal tenir molt clar el tema de la història amb la qual es pretén connectar amb els usuaris. Les vivències personals són una bona eina per connectar amb el públic: com va sorgir la idea, com és el dia a dia i altres qüestions similars, permetran oferir una visió interna als destinataris de la història. També es pot explicar històries actuals que estiguin vinculades amb la idea que vols transmetre.

• Fi. Cada història s'ha pensat per complir un fi. Caldrà buscar quines són les millors formar de complir la fi i així l'empremta generada en els usuaris serà més gran.

• Protagonistes. Una cosa és explicar una història anònima i una altra, molt diferent i millor, posar-li nom i cognoms als seus protagonistes. Això permetrà que determinats usuaris s'identifiquin més ràpidament i es vegin reflectits en ells.

• Destinataris. És clau determinar teu públic objectiu perquè no tots ens comportem igual o busquem el mateix. Es fa necessari estudiar com es comporten els teus potencials clients tant en la vida real com en la virtual.

• Procés. És clau que la història tingui un fil conductor. Una història hauria de tenir una sèrie de passos lògics, com ara:

- Introducció, en la qual es presenta el context del problema,

- Desenvolupament:

• Problema, on s'aborda el problema que serveix de base per a la història, la veritable qüestió a resoldre,

• Solució: després del problema, es presenten els arguments per justificar la nostra solució

• Desenllaç: on es mostra què passa després de resoldre el problema. Un ejemple molt gràfic: LEGO. http://www.soyunamarca.com/2012/08/la-historia-de-legoy-el-poder-del-storytelling/

Els membres de l’equip exposen a la resta del grup les presentacions de les idees desenvolupades.

El professor decideix en quin moment de la presentació intervé cada un dels membres de l’equip. Qualsevol alumne pot ser cridat per començar, continuar o finalitzar en l’idioma que correspongui.

Cal digitalitzar la història. Quan parlem de prototip d’una idea, ens està referint a una presentació, un vídeo, un mural,, una línia de temps, es a dir, qualsevol eina visual que posi en manifest tots els components del nostre problema i on es visualitzi la nostre idea.

( font LeanStartUp de Pablo Peñalver)

      1. PROTOTIPAR

DEFINICIÓ: Amb aquesta activitat donem forma als elements bàsics de qualsevol idea de negoci, entesa com la solució a un problema. Així veurem que cal definir i entendre molt bé el problema de fons (què), les causes que el motiven (per què), el lloc on es desenvolupa (on), el moment del temps (quan), a qui afecta o quines són els agents implicats (qui) i el procés que ha portat des que es genera fins al moment actual (com). A partir d'aquí haurem de pensar en com donar forma al nostre treball, i ho farem amb un prototip. Quan parlem de prototip d'una idea, ens estem referint a una presentació, un vídeo, un mural, una línia del temps, és a dir, una eina visual que ens posi de manifest tots els condicionants del nostre problema, i on es besllum la nostra possible idea. Esta activitat es porta a terme conjuntament amb la dinàmica anterior, el storytelling. Història i prototip van de la mà, i van a anar evolucionant al llarg del projecte.

META: El objectiu d'aquesta activitat és conèixer i tenir molt clars tots els elements bàsics de qualsevol aspecte que vulguem estudiar o investigar. A partir d'aquí, es podrà aprofundir en el coneixement a través de diferents tècniques.

ESPAI: Aquesta activitat se desenvolupa a l'aula. Bàsicament es treuen els post-its de les activitats anteriors, i amb el paper continuo net, de van llançant les preguntes, i es van anotant en post-its tots els aspectes que sorgeixin. No cal portar un ordre concret, simplement anar anotant les idees i enganxar-les sobre el nostre llenç. A partir d'aquí, comprovarem com tenim material per confeccionar un prototip senzill que consisteixi en una presentació, mural o línia del temps, on s'exposi l'origen del problema, la seva justificació i com resoldre’l .

RECURSOS: per treballar aquesta activitat, utilitzem l'aula polivalent amb els nostres llenços i postits. Posteriorment es farà servir l'aula d'informàtica per fer el prototip, recorrent generalment a una eina informàtica de l'ampli ventall que de forma gratuïta tenim al mercat. Es pot utilitzar des del clàssic Power Point, fins Prezi, Haiku Deck o altres eines per fer presentacions. En el següent enllaç es pot accedir a un menú del meu bloc, on hi ha enllaços amb diferents eines per fer de forma senzilla, i amb molt pocs coneixements infografies, mapes mentals, línies del temps, núvols de paraules, presentacions i taulers o murals virtuals.

AVALUACIÓ: en aquesta activitat anem a comprovar com s'inicia el procés d'investigació de la nostra idea, i com anem asseient les bases. Alhora, li donarem formes amb un prototip senzill, però que pot tenir una gran acabat com a producció final de l'alumnat.

( font LeanStartUp de Pablo Peñalver)

12.- AVALUACIÓ DELS RESULTATS

      1. FEEDBACK I RETOC 1

Fem una prova prèvia a l'aula per tal d'aprendre un aspecte clau: aprendre de l'error. En aquest sentit s'exposa o es representa la idea sobre la base d'una història, i amb l'ús del prototip. A continuació es realitza un debat, on la resta de la classe actua com a possible client. Amb el feedback rebut, reconstruïm la història i el prototip, i estem en condicions de sortir fora de l'aula a validar la idea.

( font LeanStartUp de Pablo Peñalver)

      1. ENTREVISTA I RETOC 2

Entrevista per empatitzar. El pas següent és la preparació d'una entrevista per empatitzar amb el client. La idea bàsica consisteix a validar una hipòtesi: existeix realment el problema? Després de preparar l'entrevista, la posem a prova, i després refinar, vam sortir de l'aula. Estem davant d'una entrevista breu, però que ens permetrà validar si realmente existe el problema, hi ha més, començarem a conèixer al nostre client, tots dos aspectes clave.

Després validar la idea, retoquem la història i prototip i estem en condicions de donar el següent pas. Si realment no hi ha el problema, tot i que nosaltres penséssim que era així, passarem a repetir el procés de validació amb la segona idea del rànquing d'idees de negoci establert en el punt 4.

( font LeanStartUp de Pablo Peñalver)

      1. MAPA D’EMPATIA AMB EL CLIENT

Una clau a l'hora d'analitzar al nostre client és fer-ho sota el seu propi punt de vista. L’empatia és clau per saber el que sent, el que pensa, qui l'afecta i amb qui es relaciona. En aquest sentit, el mapa d'empatia esdevé una fantàstica eina que deixa la típica i freda descripció del client, i ens s'acosta al seu entorn i tot el que li influeix. Treballar el mapa d'empatia ens permetrà entendre al client, el seu problema i el seu grau de complexitat. Una activitat prèvia que dóna molt bons fruits és "un dia a la vida del client", on acompanyem durant una jornada al nostre client i observem tot el que fa, i no només el que ens diu.

( font LeanStartUp de Pablo Peñalver)