Återkoppling

Återkoppling är en viktig del i lärandet och något vi ger och får genom både utbildning och arbetsliv. Våra erfarenheter om dålig återkoppling är dessvärre ofta fler än de goda och det kan vara komplext och svårt att få till ett bra samtal för lärande. Lägger vi sedan till att i den kliniska vardagen har vi allt som händer runtom som inte bara kan "störa" men även fortgår vilket försvårar för oss. Vi vill därför ägna månadens PMI fall till att diskutera återkoppling, vad vi gör, vilka utmaningar vi har och vilka hjälpmedel som finns.

Läs igenom fallet nedan. Det tar ca 3-4 minuter.

Introduktion på glid?

PMI-fall skrivet av Carina Surell och Veronica Ramirez Johansson, utbildningsledare FoU, PMI Karolinska Solna

Hillevi går in på operationssalen. Hon har precis fått veta att hon ska handleda en av de nyanställda anestesisjuksköterskorna idag, Josiah från USA. Hon har träffat Josiah i lunchrummet vid ett par tillfällen, men har inte arbetat med honom trots att han har varit här i fyra veckor. Hon går in på operationssalen för att förbereda för dagens första patient. Då hon kliver in ser hon att Josiah redan är på plats och han vänder sig om och hälsar med en nickning när han hör att hon kommer.

Hillevi noterar att han redan har funktionskontrollerat ventilatorn. På kommoden ligger ett flertal uppdragna läkemedelssprutor och tre sprutpumpar är förberedda med läkemedel i. Hillevi blir fundersam och undrar om de har fått en annan operation än vad som var planerat. De skulle ju ha en hemithyroidectomi enligt planeringen i Orbit. Det var ovanligt mycket läkemedel uppdragna för denna typ av operation, tänker hon.

Hon hinner inte fundera så länge då Josiah tittar på henne och frågar om de inte ska hämta patienten. Hillevi tittar förvånat upp och ser samtidigt att operationssjuksköterskan Sara står lite längre bort och iordningsställer de sterila instrumenten tillsammans med undersköterskan Jessica.

- Har ni kört första gula delen av checklistan redan? frågar Hillevi.

- Nej, vi har inte kommit så långt ännu, svarar Sara och fortsätter arbeta.

Hillevi vänder sig till Josiah och frågar om de inte ska gå igenom vad han har förberett innan de hämtar patienten. Hillevi är osäker på om han har haft en hemithyroidectomi tidigare, så hon frågar om han har någon tidigare vana av dessa operationer. Josiah svarar att han har haft flera thyroideaoperationer av olika slag de senaste två veckorna, så han tycker att han har en god vana av dessa ingrepp.

Hillevi sneglar mot kommoden igen och ber att de ska gå igenom läkemedlen ihop. Hon ursäktar sig och bortförklarar hennes kontrollbehov med att det är första gången som hon handleder honom. Josiah vrider lite besvärat på sig och svarar att det är fritt fram att dubbelkolla läkemedlen för hans del. Han sätter sig ner på stolen med korsade armar och ben och studerar Hillevi när hon börjar kontrollera hans förberedelser.

Hillevi ser att Josiah har dragit upp fel muskelrelaxantia. Vid dessa sövningar används Mivacron och inte Esmeron som han har dragit upp. Han har dessutom inte dragit upp Betapred som borde vara uppdraget till denna patient. Endotrachealtuben är framplockad, men inte laryngoskopet. I infusionspumparna är det förberett med Remifentanyl, Propofol och Noradrenalin. Hillevi blir lite fundersam och frågar varför han har dragit upp Noradrenalin. Hon får ett kort svar att det är väl alltid bra att ha, ifall att patienten sjunker i blodtryck.

Josiah trummar med fingrarna på ena knät. Han ser otålig ut och reser sig samtidigt som han säger att ”- Nu är det dags att hämta patienten”.

Hillevi känner att hon börjar bli irriterad. Hon ser också att Sara och Jessica inte är helt klara med sina förberedelser för att genomföra checklistan.

- Vi måste se till att hela teamet är redo innan vi hämtar patienten, förklarar hon för Josiah och frågar Sara hur lång tid de har kvar på sina förberedelser innan de kan samlas.

Sara svarar att de behöver fem minuter till innan de är redo. Hillevi vänder sig till Josiah och säger att de brukar dra upp Mivacron till dessa patienter då man använder sig av en speciell tub, en så kallad NIM-tub. För att den ska fungera behöver man ge ett kortverkande muskelrelaxantia. Josiah rycker nonchalant på axlarna och vänder sig mot kommoden och tar fram Mivacronet. Hillevi tar själv fram laryngoskopet och funktionstestar det innan hon lägger det på plats på kommoden. Hon upplever att Josiah verkar stött och väntar därför med att kommentera Noradrenalinet.

********

Operationen börjar närma sig sitt slut och Hillevi funderar över hur hon ska återkoppla Josiah. Hillevi har under operationen uppmärksammat flera saker som hade kunnat bli fel om han hade varit ensam anestesisjuksköterska på operationssalen. Hon tycker att han har dålig kommunikation med operationspersonalen, och han ville exempelvis hämta patienten innan första delen av checklistan var genomförd. Han hade dragit upp väldigt mycket läkemedel i onödan och verkade dessutom tro att Noradrenalin var förstahandsvalet för att höja blodtrycket. När hon upplyste honom om att patienten måste ha en artärnål för kontinuerlig blodtrycksmätning då man ger Noradrenalin hade han sett mycket förvånad ut.

Hillevi känner sig bekymrad över att Josiah verkar vilja framstå som mer kunnig än vad han är. Hon har vid flera tillfällen under operationen uppmanat honom att fråga om det var något som han undrar över, men han frågade ingenting. Vid två tillfällen har hon också hindrat honom från att utföra felaktiga saker som han tänkt göra. Josiah verkar inte medveten om att han behöver fortsatt handledning och visar brist på självinsikt. Hillevi har inte fått någon information av de andra kollegorna om att han skulle ha betett sig så här under sin introduktion.

På väg tillbaka från postop. vänder sig Josiah till Hillevi och säger;

- Tack för idag då. Det har ju gått väldigt bra, tycker jag. Det känns som att jag kan de här operationerna nu. Eller vad tycker du?

Josiah väntar inte in Hillevis svar utan vänder sig om och pratar med en annan kollega som han möter i korridoren på väg mot fikarummet. Hillevi känner att hon måste ge Josiah återkoppling på dagen, och hon ropar efter honom och frågar om de kan summera dagen efter att de har fikat.

Diskussionsfrågor

I vår diskussion för denna gång väljer vi att fokusera på återkoppling, erfarenhet, timing och sätt att göra det.

  1. Finns det något ni känner igen i fallet ovan?
  2. Vad är utmaningarna i att ge återkoppling?
  3. Vad har ni för strategier för att lyckas?