SERVEIS DE SUPORT

Gestió del programari als ordinadors del centre

Mecanismes de seguretat i manteniment (sistema i dades)

A fi d'evitar la pèrdua de dades, de mantenir les configuracions estables i restaurar configuracions de les màquines, es recomana dur a terme una sèrie d'actuacions mitjançant mecanismes de seguretat i manteniment. Alguns d'aquests es detallen a continuació:

Còpies de seguretat

Tots el equips han de tenir una còpia actualitzada de seguretat. Es recomana generar o disposar de la imatge del disc dur i punts de restauració del sistema.

Els equips dotats pel Departament disposen d'una imatge per restaurar l'equip, tal i com va arribar al centre.

Les imatges del disc dur es poden fer amb el Ghost o amb el Clonezilla i guardar-les a la partició D:\Copia.seg, en local, en el servidor o en un suport exterior (CD, DVD, disc dur portable).

A la web de l'XTEC en la secció Atenció a l'usuari/ària, hi ha un apartat de Restauració d'equips on hi ha informació detallada a fi de poder fer restauracions i copies de disc dels equips.

DEEP FREEZE

El Deep Freeze és un aplicació per Windows que ens permet mantenir invariable el contingut d'una o diverses unitats de disc (incloses les unitats connectades per USB).

TRIVIAL FREEZER

El Trivial Freezer permet als administradors del sistema gestionar els fitxers i configuracions per mantenir-los congelats entre sessions d'usuari.

Es troba inclòs a la col·lecció de paquets de programari de la Linkat. Això fa que la seva instal·lació sigui molt senzilla.

Disposa d'un mode bàsic amb dues opcions:

  • Congelar-ho tot (usuaris locals del sistema)

  • Descongelar-ho tot (els usuaris del sistema)

És important que el coordinador/a conegui totes aquestes eines o almenys les seves possibilitats, perquè es pot fer petició al SAU per a la instal·lació i les tasques rutinàries que impliquen la utilització d'aquests programes.

Incidències en els Serveis TIC

El nou model de gestió de les TIC de la Generalitat de Catalunya posa a disposició del Departament d'Ensenyament els Serveis TIC necessaris per al funcionament dels centres en relació als diferents llocs de treball del professorat, de la direcció i administració dels centres i de les aules.

Aquest serveis s’agrupen en els àmbits de Lloc de treball, Gestió de Xarxa, Connectivitat, Telefonia i Atenció a l’usuari i incorporen tot el necessari per a que un lloc de treball estigui en funcionament: maquinari, programari, configuració, instal•lació, administració i suport.

Servei d'Atenció Unificat del Departament d'Ensenyament i tipus de manteniment (SAU)

El SAU dóna resposta i és l'entrada de les incidències, consultes, peticions o queixes relacionades amb els serveis TIC.

A través del Portal de Centre Portal de centre | Equipaments i serveis de suport o a través del Portal XTEC XTEC | Atenció a l’Usuari/ària | Serveis i SAU trobareu els accessos al SAU.

Espai de suport TIC o Portal d'Autoservei//Avaries de maquinari GEPSE/SACE

Com fer una incidència

Consultes i peticions dels Serveis TIC

Els centres, a més d'ordinadors i altre maquinari utilitzen altres serveis TIC, i de vegades calen canvis, millores o altres gestions.

EL SAU, a través del Portal d'Autoservei https://pautic.gencat.cat posa a disposició una sèrie d'opcions per les necessitats més habituals.

Per demanar informació sobre algun servei que s'utilitza al centre o es voldria disposar d'ell podem fer una consulta. Per a això accedirem a la categoria Necessito saber.

En canvi si hem de fer una petició accedirem a la categoria Necessito demanar, tal com s'explica a la presentació.

Com fer una petició

Suport Preventiu Planificat

Aquest servei està adreçat a la coordinació TIC. Comporta el manteniment de maquinari i programari i assessorament mitjançant les visites programades d'un tècnic al centre. Té per objectius:

  • Ajudar i assessorar a la coordinació TIC en l’ús adequat de les infraestructures, l’equipament i el programari informàtic.

  • Revisar i adequar les infraestructures per adaptar-les als estàndards indicats pel Departament, tant pel que fa a la instal·lació física com lògica.

No s'ha d'utilitzaru el servei preventiu planificat de proximitat per a la resolució d’incidències, ja que l’objectiu d’aquest servei és dur a terme actuacions encaminades a optimitzar la utilització i minimitzar les incidències de les infraestructures i equipaments disponibles.

La gestió i seguiment del servei de visites de suport tècnic als centres i serveis educatius es realitza mitjançant l’eina Planificador, que permet:

  • Veure les visites planificades.

  • Indicar les tasques que ha de realitzar el tècnic.

  • Validar la realització d’una visita, qualificant-la de satisfactòria o insatisfactòria.

  • Sol·licitar, excepcionalment, la replanificació d’una visita.

També podem canviar el dia de la visita, sempre donant dos dies laborables de marge.

Manual del Planificador

Podem trobar el document PDF del “Manual d'usuari del Planificador” al Portal de centre en el menú | Equipaments i serveis de suport | Servei preventiu planificat de proximitat.

També el podem consultar des del Portal XTEC en el menú | Atenció a l'usuari | Suport preventiu | .

Suport remot i específic

El Departament d'Ensenyament posa a l'abast dels centres i serveis educatius l'assistència de suport tècnic en remot per tal d'ajudar als seus responsables TIC en les tasques de manteniment i gestió de l'equipament informàtic. Aquesta prestació es concreta en tasques realitzades remotament.

L'objecte d'aquest servei és dur a terme remotament tasques de diagnòstic i resolució d'incidències, així com d'instal·lació, actualització i configuració de programari.

Els serveis que poden sol·licitar-se que es realitzin per gestió remota es pot consultar a Gestió remota.

Els serveis de gestió remota tenen l'avantatge que no precisen el desplaçament d'un tècnic al centre, i poden prestar-se de forma més ràpida i efectiva. El servei es presta atenent una sol·licitud feta pel centre, o per iniciativa del SAU per resoldre una incidència comunicada pel centre.

Amb el servei de gestió remota s'evita haver d'esperar a la propera visita del tècnic de suport presencial per dur a terme una actuació determinada.

Per solicitar el servei, el coordinador TIC del centre ha d'accedir a l'Espai de suport TIC, i fer una petició mitjançant l'opció adient dins la categoria Necessito demanar tot proporcionant les dades requerides. Naturalment també es pot fer mitjançant correu-e o per telèfon. El SAU es posarà en comunicació amb vosaltres per dur a terme el servei demanat seguint les instruccions que haureu inclòs en la petició.

Altres peticions

Addicionalment el coordinador/a del centre pot demanar al SAU serveis específics que necessiten la presència d'un tècnic doncs no es possible fer-ho remotament.

  • Actualització del sistema operatiu

  • Administració d’elements compartits

  • Configuració adequada de la connectivitat, estacions i perifèrics

  • Instal·lació i actualització de programari

  • Instal·lació i configuració d’impressores

  • Neteja lògica d’equips

  • Revisió i optimització de les funcions del servidor

  • Clonació d'ordinadors

  • Restauració de tot el programari

Per a això cal enviar un correu-e a sau.tic@gencat.cat on es concreti i detalli al màxim la petició i el nombre exacte d'actuacions a fer.

A sota podem veure un exemple de petició que cal adaptar al què vulguem demanar:

MANUAL ACTUALITZAT

CISE_manual_Incidències_Peticions.pdf