Aprilie 2023
Descarcă raportul complet aici.
În aprilie, majoritatea piețelor dezvoltate au crescut. Piețele emergente din Europa au crescut mai amplu, în timp ce în Asia, piețele emergente au scăzut.
S&P500 și DJIA au crescut cu 1,44% și 2,86%, în condițiile unor date economice mixte.
Datele privind piața muncii, rata inflației și activitatea economică au fost influențat variația indicilor.
Acțiunile de valoare (+1,4%) au performat față de cele de creștere (+0,9%). Acțiunile companiilor cu valoare de piață scăzută au subperformat (-2,6%).
53% dintre companiile S&P500 au raportat rezultatele pentru T1: 79% au raportat un profit pe acțiune mai mare decât estimările, iar 74% au raportat venituri mai mari decât estimările.
În zona euro, Lisabona (+4,27%), Paris (++3,86%) și Frankfurt (+3,46%) au performat, iar Madrid (+1,73%) și Milano (+1,51%) au crescut marginal.
Atenuarea tensiunilor în sistemul bancar, creșterea economică marginală, evitarea recesiunii și rezultatele financiare peste așteptări au susținut optimismul.
Semnalele de uliu ale comunicatorilor ECB au temperat creșterea.
Varșovia (+10,18%) și Budapesta (+8,76%) au performat, Sofia (+0,57%) a crescut marginal, iar Istanbul (-5,80%) a subperformat. Temperarea inflației și diminuarea incertitudinilor politice au ajutat piețele din CEE.
În Asia-Pacific, randamentele au fost mixte. Sidney și Tokio au crescut marginal, iar Hong-Kong și Shanghai au scăzut.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței acțiunilor.
Pe piața obligațiunilor suverane, evoluțiile au fost mixte. În anumite țări, prețul obligațiunilor a crescut, iar în altele a scăzut.
În SUA, randamentul obligațiunilor suverane a scăzut cu 5 bps.
datele economice negative și o ofertă scăzută au dus la o scădere a randamentului.
Datele de inflație, care au confirmat așteptările privind un nou pas de creștere a dobânzii de către Fed, au susținut creșterea randamentului.
În majoritatea țărilor dezvoltate din Europa, randamentele suverane au crescut. În comparație cu SUA, obligațiunile au subperformat.
În zona euro, Grecia (-4 bps) a performat, iar Spania (+11 bps) și Italia (+14 bps) au subperformat. Germania (+8 bps) a fost la mijloc.
În țările din centrul și estul Europei, randamentele suverane au scăzut. Ungaria și Polonia au performat.
În România, randamentul a scăzut marginal (-8 bps), în condițiile unei cereri ridicate pentru obligațiunile cu scadența la 10 ani și a unei inflații în linie cu așteptările.
Pe piața internă, au fost lansate 10 emisiuni de titluri. Au fost atrase finanțări de circa 6,2 miliarde de lei, cu 36% mai puțin decât în martie 2023 și cu 167% mai mult decât în aprilie 2022.
În Asia-Pacific, randamentele au scăzut în China și India și au crescut în Australia, Japonia și Coreea de Sud.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței obligațiunilor suverane.
În aprilie, majoritatea băncilor centrale și-au menținut tonul de uliu.
Fed a transmis semnale că, în mai, va mai urma o creștere a dobânzii de referință.
Minutele Fed au arătat că membrii FOMC au avut dezbateri complexe privind majorarea dobânzii, pe fondul falimentelor din sistemul bancar regional.
În pofida temperării inflației, factorii de decizie ai ECB sunt îngrijorați de costurile ridicate la energie care s-au infiltrat în economia zonei euro, făcând inflația mai dificil de adus în țintă.
Președinta ECB a declarat că schimbările geopolitice fac ca economia globală să se fragmenteze în „blocuri concurente”, favorizând un mediu inflaționist și generând incertitudine.
Banca Națională a României a menținut dobânda neschimbată în ședința din aprilie.
Lichiditatea băncilor s-a menținut ridicată: facilitatea de creditare a băncii centrale nu a fost accesată, iar media zilnică a stocului facilității de depozit a fost de 30.686 de milioane de lei, la o dobândă medie de 6,00%.
Noul guvernator al BoJ a declarat că va întreprinde o revizuire amplă de perspectivă a politicii monetare, care va dura aproximativ 18 luni.
Banca Populară a Chinei a injectat în sistemul bancar 170 de miliarde de yuani prin intermediul facilității de creditare pe termen mediu, cea mai mică valoare din noiembrie 2022.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată băncilor centrale.