Septembrie 2022
Descarcă raportul complet aici.
Septembrie a fost o lună roșie pentru majoritatea indicilor bursieri. Sentimentul negativ a fost alimentat de inflația ridicată, politica monetară restrictivă și tensiunile geopolitice.
În SUA, S&P 500 și DJIA au scăzut cu 9,34% și, respectiv, 8,82%. Publicarea datelor privind inflația, care au indicat o creștere a prețurilor peste așteptări, a declanșat un trend descendent puternic.
În piețele dezvoltate din Europa, randamentele negative au fost generalizate. Temerile privind perspectivele recesioniste s-au accentuat.
În zona euro, randamentul în dolari al Stoxx600 a scăzut cu 8,97%, iar în euro cu 6,3%. Milano și Frankfurt au scăzut cu 6,68% și, respectiv, 8,04%, iar Dublin și Lisabona cu peste 10%.
Londra a scăzut cu 9,12%. Planul de relaxare fiscală al noului cabinet a generat tensiuni în piața financiară, diminuate de intervenția băncii centrale.
În piețele emergente din Europa, randamentele negative au fost ample. Istanbul a scăzut marginal, Sofia și Praga cu 7%, iar Budapesta, București, și Moscova cu peste 15%.
București a scăzut cu 15,83%. BVB a crescut cu 8,03%, iar Transgaz a scăzut marginal. BRD, TeraPlast și Electrica au scăzut cu peste 15%.
În Asia-Pacific, randamentele negative de două cifre au dominat.
Bursa de la Tokio a scăzut cu 11,36% în dolari și cu circa 8% în yeni, urmând trendul global.
Taiwan și Seul, piețe cu economii dependente de comerțul global, au scăzut accentuat.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței acțiunilor.
Prețul obligațiunilor suverane a scăzut. Accentuarea narativului de uliu al băncilor centrale, perspectivele recesioniste și instabilitatea din Europa au afectat piața.
În SUA, randamentul obligațiunilor suverane a crescut cu 64 de puncte de bază. Creșterea de 232 de puncte de bază, față de începutul anului, este cea mai mare din 1960.
Creșterea randamentelor a fost continuă pe tot parcursul lunii. Inflația peste așteptări și ajustarea în sus a prognozei Fed privind dobânzile au contribuit la acest trend
În țările dezvoltate din Europa, randamentele au crescut. Tensiunea din piața obligațiunilor suverane din Marea Britanie a atins un maxim.
În zona euro, diferențele de randament dintre periferie și nucleul dur au fost marginale.
În Marea Britanie, randamentul a crescut accentuat.
Planul fiscal al guvernului, care prevedea reduceri de taxe și o creștere a împrumuturilor, a fost primit negativ de piețe. Pentru a calma piața, Banca Angliei a intervenit, achiziționând obligațiuni suverane
În centrul și estul Europei randamentele au urmat tendința de pe piețele dezvoltate.
În România, randamentul a crescut cu 83 de puncte de bază, în condițiile menținerii presiunilor inflaționiste.
În Asia-Pacific randamentele au crescut generalizat, sub impactul înăspririi condițiilor monetare la nivel global.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței obligațiunilor suverane.
Septembrie a fost o lună marcată de evenimente pentru băncile centrale, care au continuat ciclul de înăsprire a condițiilor monetare.
Fed a majorat dobânda cu 75 de puncte de bază și a ajustat în sus prognoza de dobândă. Președintele Fed a declarat că banca centrală s-a angajat ferm să controleze inflația.
ECB a majorat, pentru prima dată, ratele cheie ale dobânzii cu 75 de puncte de bază și a semnalat că va continua să își normalizeze politica monetară, deoarece inflația rămâne prea ridicată.
Banca Angliei a avut o lună septembrie tumultoasă.
În prima parte a lunii, a continuat ciclul de înăsprire a condițiilor monetare.
La finalul lunii, a cumpărat obligațiuni suverane și anunțat că va continua să cumpere de orice valoare va fi necesar pentru a tempera creșterea randamentului.
Banca Angliei va deveni împrumutător de ultimă instanță pentru firmele din domeniul energetic.
Banca Națională a Elveției a decis să readucă rata cheie pe un teritoriu pozitiv.
În centrul și estul Europei, băncile centrale din Polonia și Ungaria au majorat dobânda.
Pentru prima dată din 1998, pentru a limita deprecierea yenului, BoJ a realizat intervenții pe piața valutară în valoare de 20 de miliarde de dolari.
Băncile centrale din India și Australia au continuat ciclul de majorare a dobânzii de referință cu 50 de puncte de bază.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată băncilor centrale.