Digitala Nationella Prov

Denna sida presenterar information om kommande Digitala Nationella Prov, även förkortat DNP. 

Införandet av digitala nationella prov kommer att ske successivt med start år 2024 och berör tusentals skolor och hundratusentals elever. Alla skolor behöver ha nödvändig teknik och digital kompetens för att kunna genomföra proven digitalt. Även verksamheter inom kommunal vuxenutbildning berörs av digitala nationella prov – digitalisering av sfi-proven ingår dock inte i Skolverkets uppdrag.

Hela provgenomförandet inklusive bedömningen kommer att genomföras i en webbaserad provtjänst som Skolverket tillhandahåller. Skolorna kommer som en del av förberedelserna i förväg få möjlighet att testa och bekanta sig med den nya digitala provtjänsten.

Nuläge - Stenungsund

2024-01-11

Länk där lärare (eller personer som berörs av DNP) kan ta del av Skolverkets webbutbildningar för kommande DNP har delats. Prata med rektor på skolan eller nyckelperson digitalisering för att få ta del av länken. 

https://www.skolverket.se/skolutveckling/digitala-nationella-prov/webbutbildning-om-skolverkets-provplattform 

2024-02-16

Demoprov för årskurs 6 tillgängliga på Skolverkets hemsida. Inloggning behövs ej. 

Skolverket har även publicerat en manual för hur du som lärare hanterar provtjänsten. 

2024-04-25

Förberedelser för att kunna skicka uppgifter till Skolverket pågår. 

Så förändras proven i olika ämnen: https://www.skolverket.se/skolutveckling/digitala-nationella-prov/sa-forandras-proven-i-olika-amnen 

2024-05-27

Uppgifter från en grundskoleklass skickat till Skolverket. Eleverna har kunnat logga in i Skolverkets provplattform. Lärare har också kunnat logga in i provplattformen. Inget övningsprov eller bedömningsstöd har dock genomförts än. 

Roller i provplattformen

Roller i provplattformen

I provplattformen finns det åtta olika roller.

Rektor, Skoladministratör och Provadministratör

Rektor och Skoladministratör har samma behörigheter, det vill säga alla behörigheter i provplattformen som övriga roller har. De kan även ge personal ytterligare behörighet genom att tilldela dem fler roller.

Provadministratören har samma behörigheter som Rektor och Skoladministratör, förutom att kunna tilldela rollen Provadministratör.

Exempel på behörigheter är att tilldela roller till personal, tilldela prov till elever, göra individuella anpassningar och förbereda och följa upp bedömning. Dessa roller kan även se och exportera resultat för alla elever.

Bedömningsledare

Bedömningsledare förbereder och följer upp bedömning i provplattformen. Om Rektor, Skoladministratör eller Provadministratör utför detta administrativa arbete behöver inte skolan utse någon Bedömningsledare.

Exempel på behörigheter är att fördela provuppgifter till bedömare och säkerställa att inga elevlösningar saknar bedömning.

Provledare

Varje elevgrupp som genomför ett nationellt prov har minst en person med rollen Provledare närvarande i rummet. Provledarens uppgift i provplattformen är att övervaka provgenomförandet och vid behov ändra elevers status. Provledaren är inte knuten till någon specifik elevgrupp utan kan provleda alla elever inom skolenheten.

Här följer några exempel på uppgifter som provledaren hanterar i provplattformen. Provledaren anger om elever är frånvarande, släpper provet till eleverna och ser till så eleverna har skickat in provet.

Bedömare

Bedömare bedömer de elevlösningar som de har tilldelats av Bedömningsledaren. Bedömare är inte knutna till någon specifik elevgrupp utan bedömer de elevlösningar som hen har blivit tilldelad oavsett elevgrupp.

Lärare

Rollen Lärare kan se resultat för sina undervisningsgrupper. De har även behörighet att övervaka provgenomförandet och bedöma elevlösningar i provplattformen. Rollen Lärare innefattar alltså automatiskt även rollerna Provledare och Bedömare.

Övrig skolpersonal

Den personal som huvudmannen överför till provplattformen som inte är Rektor, Skoladministratör eller Lärare får automatiskt rollen Övrig skolpersonal. De får inga behörigheter men kan manuellt tilldelas andra roller av skolan och får då behörigheter.

Hantera resultat

När bedömningen är klar finns provresultaten tillgängliga i provplattformen. Rektor och personal som har rollerna Skoladministratör eller Provadministratör kan ta del av resultatet på skolenhetsnivå. Lärare som är kopplade till en undervisningsgrupp får tillgång till sina elevers resultat på individ- och gruppnivå. 

Elevresultat och provbetyg - exempel på rapport från provplattformen.pdf.xlsx

Resultat i provplattformen

När bedömningen är klar finns provresultaten tillgängliga i provplattformen. Bara de lärare, rektorer och annan skolpersonal som har behörighet i provplattformen kan se resultaten. Lärare får tillgång till sina elevers resultat på individ- och gruppnivå. Rektorer och annan skolpersonal med tilldelad behörighet kan ta del av resultat på skolenhetsnivå.

Rapporter i olika format (pdf och Excel) kommer kunna exporteras per elev, undervisningsgrupp och prov beroende på behörighet. Om skolor vill föra över provresultat från provplattformen till sina egna system kommer de att kunna använda rapporter som exporteras från provplattformen.

Checklista_for_provledare_240402.pdf

Checklista för provledare

Den här checklistan syftar till att ge en överblick av vad du som provledare behöver göra i Skolverkets provplattform vid provtillfället. Du kommer att arbeta i provledarvyn (Manager) där du ser din elevgrupp, administrerar och övervakar elevernas provgenomförande.