Alles over Douwe Dabbert

en vertaalde uitgaven 

van Piet Wijn, Thom Roep

Bermudillo, Timpe Tampert, Daniel Dudek, Gammelpot, Dusty Dabbert, Teobald, Nicky Bommel, Danny Doodle, Bobo Pak Janggut ..... en Barbie, uitgegeven in Ver. Arab. Emiraten

This page needs to be filled out further. Please bear with me for a moment.


Thom Roep, (geb. 10 april 1952, Nederland) 


Thom Roep was veertig jaar lang (1973-2013) redacteur van het Nederlandse Disney-tijdschrift Donald Duck en was hoofdredacteur van 1984 tot 2013. Tijdens deze periode werd de lokale productie van stripverhalen uitgebreid en werden er verschillende spin-off tijdschriften gelanceerd. Thom was betrokken bij verschillende Disney-gerelateerde programma's op de Nederlandse televisie en trad op als officiële mediawoordvoerder van het tijdschrift. Hij was ook de scenarist van de populairste niet-Disney strips van het weekblad, 'Douwe Dabbert' (tekenwerk van Piet Wijn, 1975-2001) en 'Van Nul tot Nu' (tekenwerk van Co Loerakker, 1982-1994). 


Het is niet mijn bedoeling om in detail te treden op mijn website. Andere websites zoals https://www.lambiek.net/artists/w/wijn.htm  zijn daar veel beter in. Ik heb zelfs de nodige tekst van deze website geleend.

Ik wil me alleen richten op Thom's relatie met Douwe Dabbert.

 

Douwe Dabbert

 

Thom bleek ook in staat om strips te schrijven op basis van originele creaties, wat resulteerde in de succesvolle stripreeksen 'Douwe Dabbert' (1975-2001) en 'Van Nul Tot Nu' (1982-1994). Bij het doorspitten van oud illustratiewerk in de archieven van Oberons kleutertijdschrift Bobo viel zijn oog op werk van Piet Wijn. Deze tekeningen toonden een dwerg met een enorme witte baard. Omdat ze nooit gebruikt waren, raakten ze in de vergetelheid totdat Roep ze herontdekte. Vol inspiratie schreef Roep een one-shot stripverhaal over een verwende prinses met de dwerg, genaamd 'Douwe Dabbert', in een bijrol. Het verscheen in Donald Duck onder de titel 'De Verwende Prinses' in 1975 en werd goed ontvangen door de lezers. Al in hetzelfde jaar keerde Douwe terug in een nieuw verhaal genaamd 'Het Verborgen Dierenrijk'. Douwe Dabbert is een wijze kleine dwerg die een magische knapzak bezit. Zijn allitererende naam is gekozen om aan te sluiten bij de naam Donald Duck. Hoewel enigszins geworteld in oudere Nederlandse kabouterverhalen, zoals Dick Laan en Rein van Looy's 'Pinkeltje', Jean Dulieu's 'Paulus de Boskabouter' en Phiny Dick's 'Olle Kapoen'. De creatie van Thom en Piet was toch iets anders. De meeste avonturen ademen de sfeer van de 17e eeuw, tijdens de Gouden Eeuw van Nederland. Sommige verhalen zijn historisch realistisch, terwijl andere een meer fantastische insteek hebben, met heksen, antropomorfe dieren en boze tovenaars. Wijn bracht alles tot leven in zeer gedetailleerde en sfeervolle tekeningen die Douwe naar alle uithoeken van de aarde brengen.

De creatieve samenwerking tussen Piet en Thom was opmerkelijk, aangezien Thom toen pas 22 jaar oud was en Piet al 45. Ondanks hun leeftijdsverschil vonden ze gemakkelijk een overeenkomst. Ondanks hun leeftijdsverschil vonden ze gemakkelijk raakvlakken in hun liefde voor fantasie, geschiedenis en werken als 'Beer Rupert' van Mary Tourtel, romans van W.G. van de Hulst en kunstwerken van Carl von Spitzweg, Nicolas Dear en Wilhelm Hauff.

Douwe Dabbert' bleek populair bij de lezers en blijft, afgezien van de Disney-strips, de best herinnerde stripreeks over Donald Duck. Het slaagde er zelfs in om populair te worden in vertaling, nog een zeldzame prestatie voor een niet-Disney strip in een Disney magazine. 

Douwe Dabbert' zette zijn succesvolle reeks voort in de jaren 1990, totdat Wijn's gezondheidsproblemen hem dwongen te stoppen. Dick Matena voltooide het laatste 'Douwe Dabbert' album in 2001. 

In mei 1973 solliciteerde hij bij Oberon, de stripafdeling van uitgeverij VNU, voor een baan op de redactie van het weekblad Donald Duck. Na een proefopdracht (inclusief een scenario voor de Grote Boze Wolf) werd hij aangenomen. Dit allereerste verhaal werd getekend door Robert van der Kroft en gepubliceerd in Donald Duck 4 van 1975.