Alles over Douwe Dabbert

en vertaalde uitgaven 

van Piet Wijn, Thom Roep

Bermudillo, Timpe Tampert, Daniel Dudek, Gammelpot, Dusty Dabbert, Teobald, Nicky Bommel, Danny Doodle, Bobo Pak Janggut ..... en Barbie, uitgegeven in Ver. Arab. Emiraten

Algemene informatie over Piet Wijn.

Piet Wijn, (17 Mei 1929 - 6 Oktober 2010, Nederland)

 

Piet Wijn was een veelzijdige Nederlandse striptekenaar, bekend om zijn poëtische stijl. Zijn verhalen spelen zich af in historische tijdsperioden of in fantasiewerelden, maar in de meeste gevallen een combinatie van die twee. Hij is vooral bekend omdat hij samen met Thom Roep de magische dwerg 'Douwe Dabbert' (1975-2001) bedacht voor Donald Duck, maar drukte in de decennia daarvoor al zijn stempel met reeksen als 'Aram van de Eilanden' (1951-1960) en 'Puk en Poppedijn' (1964-1974). Jarenlang was hij een anonieme spookkunstenaar voor Marten Toonder met reeksen als 'Koning Hollewijn' (1959-1971), 'Panda' (1970-1986) en 'Tom Poes' (1971-1986).


Het is niet mijn bedoeling om op mijn website heel gedetailleerd in te gaan. Andere websites zoals https://www.lambiek.net/artists/w/wijn.htm  zijn daar veel beter in. Van deze website heb ik zelfs de nodige tekst geleend.

Ik wil alleen ingaan op Piet's relatie met Douwe Dabbert.

 

Douwe Dabbert

 

Zijn bekendste werk voor Donald Duck was echter een originele creatie. In 1974 werd hij benaderd door redacteur Thom Roep over enkele sprookjesachtige illustraties die hij ooit naar het kleutertijdschrift Bobo had gestuurd. De tekeningen waren nooit gebruikt, maar Thom zag wel iets in een witbebaard dwergfiguurtje dat Piet op die pagina's tekende. Piet en Thom maakten een eenmalig verhaal over De Verwende Prinses Pauline ('De Verwende Prinses', 1975), waarin deze dwerg een bijrol had. Het werd zo goed ontvangen dat 'Douwe Dabbert', zoals het personage werd genoemd, zijn eigen serie kreeg. 

Douwe Dabbert is een wijze dwerg die een magische knapzak bezit. Zijn allitererende naam werd gekozen om aan te sluiten bij de naam Donald Duck. Hoewel enigszins geworteld in oudere Nederlandse kabouterverhalen, zoals Dick Laan en Rein van Looy's 'Pinkeltje', Jean Dulieu's 'Paulus de Boskabouter' en Phiny Dick's 'Olle Kapoen', was de creatie van Roep en Wijn toch iets anders. De meeste avonturen ademen de sfeer van de 17e eeuw, tijdens de Gouden Eeuw van Nederland. Sommige verhalen zijn historisch realistisch, andere hebben een meer fantastische insteek, met heksen, antropomorfe dieren en boze tovenaars. Wijn bracht alles tot leven in zeer gedetailleerde en sfeervolle tekeningen die Douwe naar alle uithoeken van de aarde brengen. 

De creatieve samenwerking tussen Piet en Thom was opmerkelijk, aangezien Thom toen pas 22 jaar oud was, terwijl Piet al 45 was. Ondanks hun leeftijdsverschil vonden ze gemakkelijk raakvlakken in hun liefde voor fantasie, geschiedenis en werken als 'Beer Rupert' van Mary Tourtel, romans van W.G. van de Hulst en kunstwerken van Carl von Spitzweg, Nicolas Dear en Wilhelm Hauff. Douwe Dabbert' bleek populair bij de lezers en blijft de best herinnerde stripreeks over Donald Duck, afgezien van de Disney-strips natuurlijk. Het wist zelfs in vertaling aan populariteit te winnen, nog een zeldzame prestatie voor een niet-Disney strip in een Disney tijdschrift. 

Zoals eerder op deze website vermeld, werd 'Douwe Dabbert' in verschillende talen vertaald. 

Overzichtsboek over Piet Wijn - 1999

Foto 1 en 2: Uitgeverij Olivier Sterk, 1999. Oplage 40. Overzichtsboek over Piet Wijn, samengesteld en 1999 in eigen beheer uitgegeven door Olivier Sterk te Drachten. Met een voorwoord van Marten Toonder. Foto 2 toont de brief die werd verstuurd naar mensen die aangaven geïnteresseerd te zijn.

Foto 3 en 4: Uitgeverij Le Chat Mort, 2001. Oplage 270. ISBN 90-75013-40-X. Aantal pagina's 172. Afmetingen 21,7 x 30,3 cm. Bibliografie van het werk van Piet Wijn. Het boek bevat een schat aan informatie en bevat meer dan tweehonderd tekeningen in zwart-wit en kleur.