/padel strokes TRANSLATE  >>Inhoudsopgave >>> <<<


1. Naar het net

De belangrijkste tactiek bij Padel is naar het net gaan. Hier worden de meeste punten gewonnen. Het team dat het gevecht om de net posities wint, wint vaak het hoogste percentage punten. Wat wel belangrijk is, is dat samen het veld goed afgeschermd wordt. Beweeg ten opzichte van elkaar en zorg dat je altijd mee beweegt. Wanneer je een volley krijgt zijn er eigenlijk twee opties: Ga voor een winner als je zeker weet dat de tegenstander de bal niet meer raakt of ga voor een bal richting de voeten van de tegenstander. De tweede optie is een erg lastige bal voor tegenstanders, waardoor ze veel gedwongen fouten zullen maken.

2. Serve & Volley

Na het serveren is het een goede aanvallende tactiek om door te lopen naar het net. Hiermee vergroot je je scoringskans. Het is immers makkelijker om bij het net te scoren dan van achteruit. Daarnaast leg je de druk bij de tegenstanders. Let er wel op dat je samen met je partner beweegt als een blok. Beweeg mee met de bal mee om het veld zo goed mogelijk te beschermen.

3. Korte smash

Krijg je een smash, dan kan het een goede optie zijn om een korte smash te slaan. Er zijn verschillende soorten smash, waarbij verschillende technieken naar voren komen. Een overzicht van alle slagen vind je hier. Zeker wanneer beide tegenstanders richting het net lopen. Dit is het teken dat ze een harde smash verwachten die via de muur terug komt. Een korte smash is een padel tactiek die tegenstanders verrast. Probeer de bal zo neer te leggen dat hij twee keer stuitert voor de achterwand. Zorg er wel voor dat de voorbereiding eruit ziet als een echte smash.


VOOR EN ACHTER

De Service

Het spel begint altijd met een service. Je kan veel voordeel halen uit een goede service. Wanneer de service niet makkelijk is om te retourneren, kun je zelf de aanval inzetten. Bij een zwakkere service zal de tegenstander mogelijk de aanval inzetten.

Bij wedstrijd Padel wordt eigenlijk maar een service gebruikt. Dat is de slice service. Doordat je met slice serveert, krijgt de bal een backspin waardoor de bal na de stuit doorschiet en daardoor vaak lager blijft dan het net. Hierdoor is deze service lastiger te retourneren.



La Chiquita


De Lob

Van alle soorten slagen bij Padel is de lob een van de belangrijkste. Zoals we net verteld hebben wordt bij Padel vaak opgelopen na de service. Dit zorgt ervoor dat je twee tegenstanders bij het net hebt staan, waar ze gevaarlijk zijn. Als je op zo’n moment een goede lob kan slaan, kan dit het punt volledig veranderen. Dit zorgt ervoor dat de tegenstanders naar achteren moeten en geeft dit jou en je maatje de kans om naar het net te gaan. Het inzetten van een Lob geldt dan ook als een defensieve tactiek. Meer weten over tactieken? Bekijk dan dit artikel.

Je kan hierbij ook weer kiezen of je de lob slaat met de forehand of de backhand.

Bij de lob is het van belang dat je door je knieën gaat wanneer de bal op je afkomt. Ga met je racket van laag naar hoog. Op het moment dat je de bal slaat, kom je met je bovenlichaam omhoog en verplaats je je lichaam voorwaarts. De meeste kracht achter de bal komt vanuit de benen.




ZIJWAARTSE BEWEGING

De Volley

Wat eigenlijk het belangrijkste is bij Padel is dat je goed kan volleren. Padel wordt veelal aan het net gespeeld. Na een service wordt er direct opgelopen naar het net. Dit legt druk op de tegenstanders maar zorgt er wel voor dat je veel ballen snel op je af zal krijgen. Wanneer je dus goed kan volleren heb je de belangrijkste soorten slagen bij Padel onder de knie.

Aan het net heb je de forehand volley en de backhand volley. Omdat je aan het net staat, sta je dichterbij de tegenstanders. Hierdoor zullen de ballen sneller op je afkomen. Dit maakt het netspel vaak lastig. Het belangrijkste bij de volley is de lichaamshouding. Wanneer de bal op je afkomt, ga je direct met je racket naar achter. Je draait met je schouders in en je stapt met je andere voet naar voren. De bal raak je iets voor je lichaam. Je houdt je onderarm en pols strak en stabiel, waardoor je de bal als het ware blokt. Je gebruikt hierbij de snelheid met welke de tegenstanders de bal naar je toeslaat. Dit geldt voor zowel de forehand als de backhand volley.



De Dropshot

Een goede dropshot in Padel is lastig. Dit komt doordat het veld een stuk kleiner is en de tegenstanders makkelijker bij de ballen kunnen komen. Om een winnende dropshot te slaan moet je zelf al bij het net staan. De tegenstanders moeten beide ver van de bal verwijdert zijn. Probeer dan ook geen dropshot te slaan wanneer je achterin het veld staat of zelfs wanneer je halverwege het veld staat. Wanneer de bal aankomt ga je door je knieën. Je zorgt ervoor dat je stabiel staat. Vaak wordt gekozen om de bal een backspin te geven waardoor de bal minder omhoog komt na de stuit. Het ideale raakvlak is tussen borst en kniehoogte.

There you have it! Alle soorten slagen bij Padel. Welke slag is jou favoriet?



The Vibora    the different contacts you can have for the vibora!

rent contact

Bajada

De Bajada is een aanvallende bal vanuit het achterveld. Wanneer een bal stuiterd, vervolgens het glas aan jouw kant raakt en omhoog opstuit kun je de bal aanvallend naar beneden staan. Deze slag noemen we de Bajada of La Chuchilla. Je zult dit het vaakst kunnen doen nadat de tegenstander een lob heeft geslagen. Hoe hoger de bal komt, hoe meer je de bal naar beneden kan slaan. Soms kan dit in de vorm van een soort smash, soms is het veel meer een aanvallende forehand of backhand.



De Smash

Bij Padel zie je vaak dat een punt eindigt met een smash. Het liefste gaat de smash na het stuiteren de baan uit.

Bij de smash in Padel kan je kiezen uit een platte smash, een topspin smash of een slice smash ook de Bandeja genoemd.

Het gevaar bij de smash in Padel is dat de bal via de wand terug kan komen waardoor de tegenstander een gevaarlijke kans krijgt om het punt te scoren.

La Bandeja / Slice smash (Bandeja)

Een van de meest iconische soort slagen bij Padel is de Bandeja. Bij de slice smash is de voorbereiding hetzelfde als bij de andere smashes. Je draait in met je lichaam en gaat met je racket omhoog. Je wijst met je andere hand naar de bal. Wat anders is, is dat je de bal verder laat zakken dan bij de andere smashes, waardoor je de bal een backspin kan geven. De backspin zorgt ervoor dat de bal na het stuiteren doorschiet en zo moeilijker wordt voor de tegenstanders.

Platte smash / flat smash

De platte smash wordt vaak toegepast wanneer je zeker weet dat je het punt kan scoren. Wanneer de bal hoog aan komt, draai je in met je lichaam. Daarna ga je met je racket omhoog en wijst met je andere hand naar de bal. Je beweegt je naar voren of naar achter met een side step om zo perfect onder de bal te komen. Je probeert de bal hoog te raken. De platte smash probeer je zo te slaan dat de tegenstanders er niet meer bij kunnen.

Topspin smash

Het verschil bij de topspin smash is dat je met je racket de bal van laag naar hoog raakt. Hierdoor krijgt de bal een voorwaarts roterende spin. Deze spin zorgt ervoor dat de bal na de stuit omhoog schiet. Hierdoor zie je vaak dat de bal over het glas heen gaat na de stuit. Hiermee dwing je de tegenstander het veld uit.



De Backhand

Bij backhand kennen we de platte en slice backhand. Wil je nog meer weten over de backhand dan in dit artikel te vinden is? Bekijk dan onze post waarin we alles over de backhand omschrijven.

Slice backhand

et racket begint op schouder hoogte. Je raakte de bal voor je uit. Je maakt een neerwaartse beweging met het racket op het moment dat je de bal raakt. Verplaatse je gewicht weer naar voren.

Platte backhand / flat backhand

Het racket begint op heuphoogte en eindigt op schouder hoogte. Je raakt de bal plat met je racket. Wanneer de bal naar je toe komt, draai je met je lichaam in en stap je met je voorste voet naar de bal toe.



De Forehand

De forehand wordt vaak gezien als de makkelijkste slag. Vaak hebben spelers ook de voorkeur om een forehand te slaan in plaats van een backhand. Met een forehand hebben ze vaak meer controle en kunnen ze de bal beter plaatsen.

We kennen een aantal variaties op de forehand. Je kan de bal “plat” met je racket slaan, met slice of in open stand.

Open stand forehand

Een open stand forehand wordt gebruikt wanneer de bal snel aankomt en je weinig tijd hebt voor een goede voorbereiding. Bij de open stand forehand staan je voeten op ongeveer schouderbreedte gelijk naast elkaar. Je slaat een platte forehand met je racket van laag naar hoog. Verplaats na het slaan van de bal wel met een voet je lichaam naar voren. 

Slice forehand

De slice forehand sla je door met je racket hoog te beginnen en laag te eindigen. Je racket start op schouderhoogte en maakt een neerwaartse beweging bij het raken van de bal. Zorg er hierbij ook voor dat je gewicht van je achterste naar je voorste voet gaat. Ideaal is om de bal te raken tussen heup en schouder hoogte.

Platte forehand / flat forehand

Een platte forehand raak je zonder enig effect. Je slaat dus met je racket plat tegen de bal aan. Zorg ervoor dat je indraait naar de bal en bij het slaan je gewicht van je achterste voet naar je voorste voet verplaatst. Je racket komt vanaf heuphoogte en eindigt op schouderhoogte.





padelcasa.com/pages/padel-tactieken-bewegen-als-tweetal


padelminded.nl/soorten-slagen-bij-padel/


nlpadel.nl/alles-over-padel/ontdek-padel/wat-is-padel/spelregels/


> go to sites.google.com/view/padeltrainers/padel-strokes