Urasuunnittelu

Tässä osiossa on kaksi tehtävää, joiden avulla suunnittelet tulevaisuuttasi. Tavoitteena on hankkia tietoa erilaisista jatkokoulutusmahdollisuuksista ja koulutustarjonnasta, jonka avulla voit kehittää osaamistasi myös valmistumisesi jälkeen. Perehdyt jatkokoulutuksen pääsyvaatimuksiin, hakumenettelyyn ja valintakriteereihin sekä hyödynnät tarvittavia tietolähteitä. Lisäksi teet urasuunnitelmaa, joka auttaa sinua työelämään siirtymisessä ja työuralla etenemisessä. Pohdi jokaisen tehtävän jälkeen, miten suoriuduit tehtävästä.

Tehtävä 8. Jatkokoulutusmahdollisuudet

Ammatillinen perustutkinto antaa sinulle yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakoulu- ja yliopistotutkintoihin. Voit suorittaa korkeakoulu opintoja jo osana nykyisiä opintojasi. Voit kehittää osaamistasi myös suorittamalla toisen ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon. Osaamista on mahdollista hankkia myös lisä- ja täydennyskoulutuksen avulla.

Tämän tehtävän tavoitteena on tutkia, millaisia jatkokoulutusmahdollisuuksia sinulla on suorittamasi tutkinnon aikana ja sen jälkeen. Opit hakemaan tietoa jatkokoulutusmahdollisuuksista hyödyntämällä tarvittavia tietolähteitä, ohjauspalveluita ja tai hakujärjestelmiä. Perehdyt myös pääsyvaatimuksiin, hakumenettelyyn ja valintakriteereihin. Nämä taidot ovat hyödyllisiä, vaikka et lähtisikään suoraan jatko-opintoihin valmistumisen jälkeen, sillä koskaan ei voi tietää milloin työelämässä tulee vastaan tilanne, jossa tarvitaan lisää osaamista.

Ohjeistus tehtävään:

1) Tutustu erilaisiin oman alasi tai sinua muuten kiinnostaviin tutkintoihin ja koulutuksiin opintopolku.fi-sivustolla ja kirjaa ne ylös.

2) Kirjaa ylös, millaisia pääsyvaatimuksia sinua kiinnostaviin tutkintoihin tai koulutuksiin on. Mikäli pääsyvaatimuksissa on pisteytys, perehdy siihen ja laske, riittäisivätkö pisteesi sisäänpääsyyn. Keskustele erilaisista vaihtoehdoista myös opettajasi tai opinto-ohjaajan kanssa.

3) Ota selvää sinua kiinnostavan oppilaitoksen tai korkeakoulun avoimien ovien päivistä tai muista tutustumismahdollisuuksista. Katso myös, mitä koulutuksista kerrotaan sosiaalisessa mediassa.

4) Tiesithän, että voit tehdä esimerkiksi korkeakouluopintoja jo suorittaessasi ammatillista perustutkintoa? Opintojen aikana suoritetut korkeakouluopinnot voivat helpottaa pääsyäsi korkeakouluun tai luoda reitin sinne suoraan. Ota selvää millaisia vaihtoehtoja sinulla on ja kysy myös tästä asiasta lisää opinto-ohjaajaltasi. Huomaa, että opintotarjonta eri korkeakouluissa vaihtelee.

Voit tutustua Oamkin tarjontaan täällä.


MITÄ OPPIVELVOLLISUUS TARKOITTAA KOHDALLANI?

Oppivelvollisuus ulottuu 18 ikävuoteen kaikilla 2005 tai myöhemmin syntyneillä, eli jokaisen nuoren täytyy opiskella peruskoulun jälkeen toisella asteella. Toisen asteen opinnot ovat maksuttomia laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville nuorille. Oppivelvollisuus päättyy, kun täytä 18 vuotta tai jos suoritat toisen asteen tutkinnon ennen täysi-ikäisyyttä. Oppivelvollisena voit opiskella esimerkiksi lukiossa tai ammattikoulussa tai muussa toisen asteen koulutuksessa ja suorittaa siellä toisen asteen tutkinnon. Voit suorittaa oppivelvollisuuden myös TUVA-koulutuksessa (Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus alkaa 1.8.2022 alkaen).

MIKÄ ON TUVA-koulutus?

TUVA-koulutuksen tarkoitus on antaa sellaiset opiskeluvalmiudet, joiden avulla voit hakeutua lukiokoulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen ja suoriutua näistä opinnoista. Voit hakeutua TUVA-koulutukseen myös, jos haluat parantaa elämänhallinta- tai opiskelukielen taitojasi. TUVA-koulutuksen aikana voit korottaa perusopetuksen arvosanoja, tai suorittaa lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opintoja. TUVA-koulutukseen voit siirtyä myös mikäli olet keskeyttänyt aloitetun toisen asteen koulutuksen. TUVA-koulutuksessa voit tutustua eri koulutusaloihin ja suorittaa tavoitteidesi ja valmiuksiesi mukaisesti toisen asteen opintoja.

Tuva-koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika enintään yksi vuosi. Voit osallistua TUVA-koulutukseen myös lyhyemmän ajanjakson omien tavoitteidesi ja osaamistarpeidesi mukaisesti. Sitten voit siirtyä joustavasti lukioon tai ammatilliseen koulutukseen.

Jokaiselle opiskelijalle tehdään TUVAssa henkilökohtainen opiskelusuunnitelma.

Voit tutustua alueesi TUVA-koulutuksen järjestäjiin Opintopolussa.

Tehtävä 9. Urasuunnitelma

Urasuunnittelu on nimensä mukaisesti suunnitelmallista ammatillisen uran rakentamista. Tämän tehtävän tavoitteena on tarkastella omaa itseäsi, erilaisia mahdollisuuksia ja tarjontaa, vaihtoehtoja ja päämääriäsi. Urasuunnittelun tavoitteena on, että pääset sinulle mieluisaan työhön ja voit edetä työurallasi. Tällaiseen tilanteeseen pääset todennäköisimmin, kun tunnet omat toiveesi ja tarpeesi. Kun tiedät, minkälaisessa työpaikassa haluat työskennellä, olet jo askeleen lähempänä toiveesi toteutumista!

Ohjeistus tehtävään:

Pohdi tehtävään liittyviä kysymyksiä ja kirjaa pohdintasi ylös. Huomaathan, että urasuunnitelma on dokumentti, joka ei tule kerralla valmiiksi. Täydennä tehtävää pikkuhiljaa. Voit työstää ja tarkentaa sitä aina, kun haluat pohtia omaa tulevaisuuttasi. Voit myös muokata vastauksiasi opintojesi edetessä, sillä tavoitteesi voivat muuttua ja muotoutua, kun osaamisesi kehittyy. Voit hyödyntää tehtävän sisältöjä HOKSin urasuunnitelman laadinnassa.


1) Kirjaa kolme tärkeintä asiaa, joita toivot tulevalta työpaikaltasi.

2) Kirjaa ylös kolme itseäsi kiinnostavaa työnantajaa.

3) Kirjaa ylös kolme kiinnostavaa tehtävänimikettä tai työnkuvaa omalta alaltasi. Millaisia taitoja ja osaamista niissä tarvitaan? Mistä voisit niitä hankkia?

4) Tutki, millainen on oman alasi työelämätilanne. Selvitä ainakin nämä asiat:

    • Mistä alallasi juuri nyt puhutaan? Mitä uusia muutoksia tai keksintöjä alallasi on?

    • Mitä haasteita alallasi on tällä hetkellä ja tulevaisuudessa?

    • Millaisia mielenkiintoisia uravaihtoehtoja alallasi on?

    • Mitä osaamista alallasi tarvitaan nyt, entä tulevaisuudessa?

    • Mitkä ovat alasi tärkeimmät verkostot?

    • Mikä on alasi ammattiliitto?

5) Kirjaa ylös kolme tärkeintä taitoa, joissa haluat kehittyä ammatillisesti seuraavan 3–5 vuoden aikana. Pohdi myös, miksi nämä taidot ovat sinulle tärkeitä. Kirjaa ylös, miten voit hankkia näitä taitoja ja laadi toteutusaikataulu.

6) Kirjaa ylös kolme tärkeintä uratavoitettasi seuraavan 3–5 vuoden aikana. Pohdi myös, miksi nämä tavoitteet ovat sinulle tärkeitä. Mitä tavoitteisiin pääseminen vaatii? Listaa konkreettisia asioita ja toteutusaikataulu.


Osion osaamistavoitteet ja arviointikriteerit


Tutustu tutkinnon osan osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin ePerusteet-sivustolla.

  • Mikäli olet aloittanut opintosi ennen 1.8.2022 löydät osaamistavoitteet ja arviointikriteerit täältä.

  • Mikäli olet aloittanut opintosi 1.8.2022 jälkeen löydät osaamistavoitteet ja arviointikriteerit täältä.