Yhteistyö

Yhteistyön luonteenvahvuus ilmenee osana erilaisten yhteisöjen ja ryhmien toimintaa. Se on vastuullisuutta, omistautumista ja sitoutumista yhteiseen päämäärään. Yhteistyön luonteenvahvuuden ilmenemismuotoja ovat tiimityö, lojaalius, sosiaalinen vastuu ja kansalaistaidot. Ne siis tarkoittavat ryhmän tai yhteisön edun huomioimista ja asettamista oman edun edelle. Kaikkia yhteistyön luonteenvahvuuden olomuotoja tarvitaan yhteisöissä toimimiseksi.

Yhteistyöhön voi sitoutua velvollisuudesta, sillä esimerkiksi työntekijöinä tai opiskelijoina meillä on sekä oikeuksia että velvollisuuksia. Yhteistyön luonteenvahvuus tarkoittaa kuitenkin vapaaehtoista sitoutumista ja vastuunkantoa silloinkin, kun siitä ei ole odotettavissa hyötyä meille itsellemme. Lojaalius tarkoittaa sitoutumista vahvasta halusta ja periaatteen vuoksi. Toisaalta usein riittää se, että pystyy toimimaan ryhmässä erilaisten ihmisten kanssa yhteisen päämärän vuoksi, esimerkiksi sitoutumaan ryhmätyöhön, vaikka se ei tuntuisi itsestä kaikkein mielenkiintoisemmalta tehtävältä.

Jos yhteistyö on ydinvahvuutesi, työskentelet mieluimmin ryhmässä kuin yksin, koet usein yhteenkuuluvuutta toisten kanssa ja uskot, että yhdessä on mahdollista saada enemmän aikaan. asetat yleensä ryhmän edun oman edun edelle, osallistut aktiivisesti ryhmän toimintaan ja huolehdit siitä, että annat oman panoksesi ryhmän käyttöön. Koet ryhmän jäsenenä innostusta ja tyytyväisyyttä. Ehkä myös haluat toimia laajemmin elinyhteisösi puolesta ja ottaa vastuuta vaikkapa ympäristönsuojelusta tai osallistua järjestötoimintaan.

Yhteistyön luonteenvahvuuden kanssa usein esiintyviä vahvuuksia ovat johtajuus, ystävällisyys, reiluus. rakkaus ja rehellisyys.

Optimaalinen käyttö

Kaikkia luonteenvahvuuksia voi käyttää liikaa tai liian vähän.

Yhteistyön alikäyttö tarkoittaa, että teet asiat mieluimmin itse kuin muiden kanssa. Ehkä ajattelet, että yksin tekeminen on nopeampaa ja tehokkaampaa. Yhteistyön luonteenvahvuuden alikäyttö voi ilmetä myös vapaamatkusteluna tai heikkona sitoutumisena tiimin työskentelyyn. Se voi myös tarkoittaa tarvetta itsenäisyydelle ja riippumattomuudelle. Sinulle tärkeimpiä ovat omat henkilökohtaiset tavoitteesi, mikä voi muille näyttäytyä itsekkyytenä tai oman edun tavoitteluna. Uteliaisuuden, näkökulmanottokyvyn, vaatimattomuuden ja sosiaalisen älykkyyden vahvuudet sopivat hyvin tukemaan yhteistyön vahvuuden käyttöä.

Yhteistyön ylikäyttö voi tarkoittaa riippuvuutta, epäitsenäisyyttä tai liikaa sopeutuvaisuutta, jolloin henkilö ei ehkä näe omalla panoksellaan arvoa ja nojautuu liikaa muiden mielipiteisiin. Yhteistyön ylikäyttö voi ilmetä myös ryhmäajatteluna tai vääränlaisena ryhmäpaineena. Hyvään yhteistyöhön ja tiimeissä työskentelyyn kuuluu myös erilaisten mielipiteiden ja näkemysten salliminen ja huomioiminen. Näkökulmanottokyky ja arviointikyky ovatkin hyviä tukivahvuuksia yhteistyölle.

Aktivoi yhteistyön luonteenvahvuutta

  • Minkälaisen roolin otat yleensä mieluiten ryhmässä? Minkälainen mielestäsi on hyvä ryhmä? Minkälaisia yhteistyötaitoja haluaisit kehittää?

  • Mikä yhteistyössä on mielestäsi kaikkein parasta ja palkitsevinta? Entä mikä tiimeissä ja yhdessä työskentelyssä haastaa eniten?

  • Pyydä rohkeasti apua ja neuvoja! Kenellä olisi täydentävää osaamista? Kuka olisi paras asiantuntija sinulla käsillä olevassa ongelmassa? Avun pyytäminen tarkoittaa, että arvostat toista ihmistä ja hänen osaamistaan ja näkemystään! Tämä lujittaa ihmissuhteita ja tuottaa myönteisiä tunteita pitkäkestoisesti!


© Sanna Wenström 2022. Osion teksti on suojattu tekijänoikeuksin eli sen osittainenkin kopiointi on kielletty. Tekstiä voi lainata normaalien lähdeviittauskäytäntöjen mukaisesti.

Viittausohje: Wenström, S. (2022). Luonteenvahvuudet. Urahaku-verkkokurssin materiaali. Luettu pvm. www-osoite.