Het laatste nieuws

Verslag Open Duits Kampioenschap

(door Hessel Hoekstra)

André Budzien op de Dümmer bij Hüde oppermachtig.

Slechts één wedstrijd moest hij de Duitse kampioen van vorig jaar, Oliver Gronholz, voor zich dulden. Ulli Kurfeld, broer van Jan, werd derde. De weersvoorspellingen kwamen deels uit. Volop wind, maar gelukkig was alleen de donderdag een dag met regen, de overige dagen prachtig zeilweer met zo nu en dan een lekker zonnetje erbij.

Donderdag: een natte dag met tamelijk veel wind .

Race 1 startte met regen en 50 deelnemers en zo’n 4 Bft. Na lang niet te hebben gezeild was dit ‘anstrengend’. Peter (van der Schaaf) brak zijn schoot bij de benedenboei wat een DNF opleverde. Hessel (Hoekstra) en Sybren (Hornstra) zaten er mooi bij.

Intussen was de wind flink toegenomen tot een 5 à 6 Bft en dat leverde een prachtig spuitrak op naar de halve windse boei. Spectaculair zeilen en voor velen ook zwemmen. De val van Hessel brak tijdens de tweede race en leverde dus ook een DNF op.

Sybren streed mooi mee, maar maakte ook kennis met het warme water. Gelukkig is de Dümmer niet diep en al staande had hij de boot zo weer recht. Peter zat net achter de kopgroep zo rond de twaalfde plek maar in het laatste kruisrak was de koek op en kwam hij als 20ste over de finish. Even was hij nog bang voor een UFD, maar dat viel mee.

Vrijdag waren de omstandigheden bijna perfect;

Zon en hier en daar wat wolken, alleen de wind was onberekenbaar. De kracht variërende van 8 knopen tot absoluut geen wind, waardoor het hele veld weer in elkaar schoof en boeirondingen van 8 dik geen uitzondering waren. Er ontstond snel een kopgroep van ongeveer 15 boten, die ver voor lag op de rest. Sybren zat in de eerste wedstrijd, die na twee kruisrakken werd ingekort, in de kopgroep, 11e. Hessel en Peter eindigden in de achterhoede. De wind wakkerde daarna weer aan tot 10-12 knp. De tweede wedstrijd zat Peter er mooi bij 18e. De derde wedstrijd gingen Peter en Hessel iets beter en zat Sybren achterin.

Zaterdag draaide de wind nogal en was het vlagerig.

Ook een dag dat alle starts in één keer goed waren. Dat betekende dat we erg vroeg weer op de kant waren. Peter zeilde met een andere mast en nieuw zeil waarmee hij duidelijk erg veel moeite had om de goede snelheid te krijgen, waardoor hij na een goede start eigenlijk bij elke boei plaatsen verloor en daardoor in de achterhoede terechtkwam. Sybren was solidair en zo werd het een mooie tweestrijd, maar de plaatsen 40 en 41 hoort niet bij hen. Hessel zeilde goed; mast iets meer achterover resulteerde in hoogte met snelheid, 16e. Race 2 was ook weer met draaiende wind en variërend van 2 tot 4 Bft. De Friezen hielden het spannend in de middenmoot, 22, 23 en 25e. Race 3 was voor twee Friezen het hoogtepunt met een 8 en 9e plaats. Na de start kozen de Friezen samen met de enige Deen de rechterkant van het rak en dat pakte erg goed uit; deze vier gingen vlak na elkaar, rond de tiende plek, om de bovenboei. In het halve windse rak miste Peter de aansluiting enigszins door drukte bij de gijpboei. In het laatste kruisrak was het de dood of de gladiolen helemaal naar rechts, waardoor hij toch weer iets naar voren schoof. Hessel en Sybren waren bezig aan een gedegen race, vooral Sybren zijn snelheid valt op met het nieuwe zeiltje. Twee NED boten bij de toptien zorgde voor complimenten na afloop en glunderde mannen. Voor Peter een 15e plek was het uithuilen en opnieuw beginnen.

Na drie dagen stond Hessel 26e met 4 punten voor op Peter, 29e, en Sybren 30e op 6 punten.

Zondag één potje, de dag van Sybren.

Opnieuw draaiende wind en rond de drie Bft. Peter had een mooie start in het midden van de lijn en vrije wind, Sybren prima bij het startschot en Hessel volgde opnieuw de taktiek van op de tweede rij te starten en meteen weg te klappen voor de vrije wind. Sybren rond P20 bij de eerste boei en 18e bij de finish, Hessel daarachter en Peter worstelend met zijn zeil daar weer achter. Dat blijft zo een tijdje tot Hessel bij het ingaan van het tweede kruisrak wat verkoeling zoekt (omgeslagen) en Peter zegt tegen zo’n kadootje geen nee. Bij de finish is het duidelijk dat Budzien soeverein kampioen is en Sybren de beste ‘Hollander’ (27e) Peter (29e) en Hessel met één punt verschil 30e. Allemaal vlak bij elkaar.

De resultaten waren niet denderend, maar ondanks de beperkende maatregelen in verband met Corona was het een plezierig zeilweekend, zowel op het water als op de wal. Lees verder het verslag op de Duitse website