Open Duits kampioenschap

Wat een mooi weekend (hemelvaart) was er uitgekozen voor het IDM 2023 in Steinhude, of wel het Duits OK kampioenschap verzeild over 4 dagen.


Woensdag ochtend eerst de kids naar school gebracht om uiteindelijk in de middag in Wunstorf (Steinhuder) aan te komen in een soort van woonwijk met allemaal zomerverblijven met een kleine zeilvereniging aan het relatief grote meer. Een paar straten eerder was ik al staande gehouden om geïnstrueerd te worden waar ik precies moest zijn. Heel vriendelijk fietste er een begeleider voor mij uit. Via de beperkt toegankelijke straatjes werd ik vervolgens goed geholpen met afladen van de boot en een plekje vinden voor de wegtrailer. Terug bij de club was er weer een behulpzaam clublid dat mij naar een van de vele tijdelijk en locale campings bracht. Hierbij toch een groot aantal bewoners rondom de club hun tuin ter beschikking gesteld om een camper of tent neer te zetten. Onze geselecteerde voortuin was voldoende om de Nederlandse equipe (Sybren, Peter, Gabor, Pontus en ik) te huisvesten samen met nog een paar andere zeilers.


Op donderdag stonden de eerste races gepland om 14:00 voor de 95 deelnemers uit 7 landen, echter door het gebrek aan wind bleven we op de kant. Goed voor veel verhalen, bijpraten en het uitwisselen van ideeën en ervaringen. Ook de opening van het evenement met buffet stond gepland in de avond (bij het inschrijfgeld zat overigens voor iedere dag een ontbijt en een buffet, top geregeld). Op vrijdag hebben we een zeer wisselvallige dag gehad qua richting (noord-oost tot zuid-oost), sterkte (1 tot 15 knopen) en helaas ook de resultaten. Dit alles werd op de kant weer goed gemaakt door een warm onthaal met bier en bradwurst. Op zaterdag hebben we ons kunnen revancheren 18 graden en 20 tot 25 knopen wind). Een 4e race zat er helaas niet meer in.


De zondag was alweer de laatste dag om alle kennis en ervaringen te laten resulteren in een mooi resultaat (25 graden met 4 tot 8 knopen wind). Voor Sybren en Stephan was dit geen probleem waar Peter en Gabor het evenement eerder al hadden moeten verlaten vanwege andere verplichtingen. Waar ook op zondag de laatste wedstrijd niet kon worden gevaren hebben we een gaaf evenement gehad op een mooie plek onder moeilijke omstandigheden, goede voorzieningen en gezellige mensen.


Andre Budzien uit Duitsland is de winnaar geworden die er tot op de laatste race voor heeft moeten strijden met Jan Kurfeld. Uiteindelijk ben ik als 28e geëindigd, Sybren werd 58e, Pontus 72e, Gabor 84e en Peter 85e.


Onze ooster buren zien ons graag komen, dus wie mogen we uitdagen om een volgende keer mee aan te sluiten?