De OK-jol

Terug van weggeweest

Vraag een willekeurige zeiler van rond de 50 of hij de OK-jol kent. Grote kans dat hij zal antwoorden: “daar heb ik vroeger ook in gezeild”. Na een lange periode van afwezigheid is de OK-jol in Nederland bezig aan een come-back.

Een stukje geschiedenis

De OK-jol werd in 1956 ontworpen door Knud Olsen in Stubbeköbing. De erkenning als een internationale klasse door de IYRU (vandaag: ISAF) liet niet lang op zich wachten. Al in 1963 was er het eerste wereldkampioenschap. In de jaren '70 was de klasse bijna een Olympische klasse.

In de jaren 60 en 70 nam de groei van deze sportieve eenmansboot een enorme vlucht. Vooral in Zweden, Engeland, Denemarken en Frankrijk, maar ook in Nederland en Duitsland. Voor de Sneekweek 1964 hadden zich 25 OK-zeilers ingeschreven, vanaf 1965 tot 1976 moest er door de steeds toenemende aantallen gezeild worden in een A- en een B-groep.

Details

  • Ontwerp: Knud Olsen
  • Lengte: 4,00 m
  • Breedte: 1,42 m
  • Gewicht: 72 kg
  • Zeiloppervlak: 8,25 m²

Robuust

De OK-jol is ongelooflijk robuust en daarom zijn er zelfs 25 jaar oude boten die in topvorm zijn op regatta's. Met een goed gebruikte en goedkope OK-jol voor 1.000, - tot 2.000, - euro kun je meedoen in een topveld. Nieuwere gebruikte wedstrijdboten kosten ongeveer 4.000, - tot 8.000, - Euro.

De eerste kennismaking

Toegegeven: zeilen in de OK-jol is wennen. Menig zeiler die voor het eerst in een OK zeilt, weet niet wat hem overkomt. Een boot met een eigen wil, die vooral met ruime wind lijkt te doen waar ie zelf zin in heeft. Maar toch, als je er een tijdje mee vaart, zul je merken dat het allemaal best meevalt. En dat de OK eigenlijk prima te hanteren is, maar dat je daar wel wat tijd in moet stoppen.

Vaareigenschappen

De OK-jol is ook een boot met uitstekende vaareigenschappen in het kruisrak, waarbij de scherpe steven moeiteloos door de golven snijdt. De OK-jol kan door bijna alle leeftijdsgroepen worden gezeild, met veel en met weinig wind. En, wil je een boot kunnen trimmen, ook tijdens het zeilen, dan kun je met een OK-jol zeker uit de voeten.

Sfeer op en rond het water

De sfeer in de OK-klasse, het respect voor elkaars prestaties en de bereidheid om kennis te delen zijn aspecten die kenmerkend zijn voor de OK-jol zeilers. Dat verklaart wellicht waarom er grote deelnemersvelden zijn bij internationale evenementen, zoals bij de Springcup in Medemblik of de diverse Open kampioenschappen.

Wereldkampioenschappen

Hoogtepunt zijn de jaarlijkse wereldkampioenschappen, die elk jaar in een ander land plaatsvinden. Volgens hun status als internationale klasse zal een door de ISAF erkend Wereldkampioenschap om de vier jaar "down under" worden gehouden in Nieuw-Zeeland of Australië. In 2019 vond het WK daarom plaats in Nieuw-Zeeland.