De OK-jol

Terug van weggeweest

Vraag een willekeurige zeiler van rond de 50 of hij de OK-jol kent. Grote kans dat hij zal antwoorden: “daar heb ik vroeger ook in gezeild”. In de jaren 60 en 70 nam de groei van deze sportieve eenmansboot een enorme vlucht.

Vooral in Zweden, Engeland, Denemarken en Frankrijk, maar ook in Nederland en Duitsland. Voor de Sneekweek 1964 hadden zich 25 OK-zeilers ingeschreven, vanaf 1965 tot 1976 moest er door de steeds toenemende aantallen gezeild worden in een A- en een B-groep.

Het einde van een tijdperk

Helaas, door de opkomst van de Laser werden er eind jaren 90 nog nauwelijks nieuwe OK´s gebouwd en verdwijnt de OK als wedstrijdboot van de Nederlandse wateren en de klasse-organisatie wordt opgeheven.

Op de weg terug

En dan, in 2010 doen Robert Bancken (huidig voorzitter van de nieuwe opgerichte klasseorganisatie) en Jan Siebe de Vries uit Oosterzee mee aan het EK tijdens de SpringCup bij Medemblik. Een evenement waar sinds jaar en dag met name een grote groep Engelse zeilers aan meedoet. Rond het Tjeukemeer, waar de familie de Vries woont, waren steeds meer OK-jollen te zien. Wietze Huitema, die de Nederlandse OK-jol website in de lucht bracht, speurde de ene na de andere ok-jol op en restaureerde die. Daarnaast bleek hij via internet veel kennis te delen.

Open Nederlands Kampioenschap

Een trainingsweekend op dat zelfde Tjeukemeer, werd een jaar later gevolgd door de Easterseeregatta. Die regatta kreeg in 2016 volgens de KNWV officieel de status van klassekampioenschap, maar voor de buitenlandse zeilers was deze wedstrijdserie al de Dutch Nationals (gewonnen door Dirk Dame uit Duitsland).

In 2017, in het jaar dat de OK-jol 60 jaar bestond, werd 20 jaar na dato voor het eerst weer een officieel Open Nederlands Kampioenschap gevaren. In 2018 werd het ONK gevaren en ook voor 2019 staat het evenement weer op de agenda.

Zeilers uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en ook Polen weten het Friese Tjeukemeer zonder problemen te vinden. En, ze blijven terugkomen. Voor alle Oud OK-jol zeilers een uitstekende gelegenheid om weer eens een kijkje te komen nemen en wellicht de concurrenten van destijds weer eens te ontmoeten. En zo is de ervaring: één proefvaartje en menig oud OK-zeiler gaat overstag en gaat op zoek naar een eigen boot.

Foto's uit een grijs verleden

H313 Eigenaar Peter Hoogeboom

Thuishaven destijd (jaren 70) Braassemermeer