Verslag Finn en OK Winterwedstrijd 2023

Wie volgt Hessel op?

Verslag: Rob Ligtenberg

Wie zou de opvolger van Hessel Hoeksta gaan worden? In 2022 werd Hessel met overduidelijke cijfers winnaar van de eerste editie van het Finn + OK winterweekend. Aan deze wedstrijd, jaarlijks georganiseerd door Z&MV de Zuidwal in Nijkerk voor de Finn-klasse als afsluiter voor de wintertraining, deden toen 4 OKs mee. Een bescheiden aantal weliswaar, maar het enthousiasme was er niet minder om. 

De kanshebbers

Dat Hessel zijn titel niet ging prolongeren, stond bij aanvang van het weekend al vast: hij was helaas verhinderd op zaterdag. Die achterstand haal je natuurlijk niet meer in. Maar wie dan wel?

Binnen de klasse hebben we voor zo'n overwinning 2 usual suspects: Peter van der Schaaf en Sybren Hornstra. Beiden zeilden eerder OK dan dat ze konden fietsen, heb ik wel eens begrepen.  Misschien is dat wat overdreven, maar dat het ervaren en geslepen wedstrijdzeilers zijn, staat als een paal boven water.

En wat te denken van de immer slim zeilende Gert Kedde? Het gerucht gaat dat hij 's zomers, tijdens de doordeweekse clubwedstrijden, onverslaanbaar is. Voeg daarbij zijn lokale kennis van het wedstrijdwater, plus zijn 2e plaats van vorig jaar: dit alles maakt hem een geduchte tegenstander en een serieuze kanshebber voor de eindoverwinning.

Gevaarlijke outsiders

Brengt mij bij de categorie gevaarlijke outsiders: havenmeester Maarten Krommendijk (NED 649), Frits Delhez (NED 665) die 2 weken eerder al terrein aan het verkennen was) en Jeroen Leisz (NED 681). Jeroen is net als Maarten en Gert een local die nog niet eerder tegen andere OKs gevaren had. Het kon dus alle kanten uit.

Arjan met zijn H330 had aangegeven dat hij later zou arriveren. Er moest nog het e.e.a. geklust worden voordat zijn nieuwe alu mast paste. Het werden voor hem 2 leerzame dagen. Super dat je er bij was, Arjan!

Bescheidenheid siert de mens, vandaar dat ik mezelf niet tot de mogelijke kanshebber wil rekenen. Neemt niet weg dat ik van plan was mijn uiterste best te doen om mijn 3e plaats van 2022 minimaal te evenaren.

Lang verhaal kort: het kon best wel spannend gaan worden.

Van binnen/buiten naar buiten/binnen?

Het wedstrijdcomité had een baan uitgelegd waarbij de OKs na de 1e bovenwindse boei naar de buitenkant van het vaarwater werden geleid, zodat wij de Finns (en andersom) niet zouden hinderen. Ronduit spectaculair was de ontknoping van de 1e wedstrijd te noemen: Sybren en Peter rondden de gate van buiten naar binnen.

Maar, de half doorweekte banenkaart liet toch duidelijk 2 pijltjes zien van binnen naar buiten. Ik besloot het zekere voor het onzekere te nemen en gebruik te maken van de lokale bekendheid van Gert en hem te volgen. De rest van het veld volgde ons voorbeeld, met als resultaat dat Peter en Sybren een NSC (not sailed course) achter hun naam kregen. Gert op 1 , mijn Mr. Baggins op 2, Jef op 3, Jeroen op 4 en Maarten op 5. 

Regio-competitie

Er volgde voor de lunch nog 2 wedstrijden, en  na de lunch nog 3. De eerste 2 wedstrijden na de lunch zouden meetellen voor de regio-competitie. Peter en Sybren deden voor deze seizoenscompetitie goede zaken, evenals Maarten (respectievelijk 1,2 en 3). Maar het seizoen is nog lang; er is nog van alles mogelijk en het helpt enorm als je aan alle wedstrijden meedoet. 

Tussenstand

Terug naar de wedstrijd van zaterdag: de lunch was weer geweldig georganiseerd, heerlijke soep, lekkere broodjes, fruit: het kon niet op. Een groot compliment aan de dames van de cateringploeg. Na afloop van de 6e wedstrijd kon de tussenstand bekend gemaakt worden:

1. Peter

2. Rob

3. Sybren

4. Gert

5. Maarten 

6. Frits

7. Jeroen

Onder het genot van een overheerlijke stamppot maaltijd kon er geevalueerd en nagezeild worden. En konden we de filmpjes  bekijken die William Koekkoek gemaakt had vanuit de Rib. Zeer leerzaam; bedankt William. Moe maar voldaan gingen de meeste zeilers, behalve Sybren die in zijn auto sliep, terug naar huis.


Zondag

De volgende dag een iets gewijzigd deelnemersveld: Jeroen voer die dag helaas niet mee, maar Hessel en Arjan waren wel van de partij. Die zondag was er wat minder wind dan zaterdag. Sybren was duidelijk in zijn element. Hij voer 3 x 1, 1 x 2 en  1 x 4. Het had er alle schijn van dat de voorsprong van Peter aardig geslonken was. Maar niet alleen Sybren zeilde constant en goed. Dat gold ook voor Gert: 4 x 3 en 1 x 5. En daarmee deed hij duidelijk een gooi naar de 3e plaats.

Na 5 fantastische wedstrijden, weer een prima lunch en onder het genot van een (al dan niet alcoholvrij) biertje maakte de voorzitter van het wedstrijdcomité rond 17.00 uur een einde aan de spanning:

9. Arjan   79 pnt

8. Jeroen  67 pnt

7. Hessel  66 pnt

6. Frits   52 pnt

5. Maarten 41 pnt

4. Gert    29 pnt

3. Rob     24 pnt

2. Sybren  17 pnt

1. Peter   15 pnt

Peter komt dus naast de naam van Hessel op de wisselprijs: proficiat!

Na de prijsuitreiking en de afsluitende fotoshoot van alle deelnemers was het tijd om de OKs op de trailers te laden en huiswaarts te keren. Waarbij iedereen het er over eens was dat we konden terugzien op een geweldig mooi zeilweekend.

Dank aan alle vrijwilligers van Z&MV de Zuidwal: het Finn en OK Winterweekend was een daverend succes, chapeau! We komen zeker terug met hopelijk een deelnemersveld in de dubbele cijfers.