Springcup

13, 14 en 15 mei 2022

Stefan de Vries winnaar Springcup

De deelnemende klassen aan de springcup waren dit jaar de Contenders, de OK dinghy en de Solo. Op verzoek van de Solo was er dit jaar extra rescue, waar de OK tegen heug en meug ook aan mee moest betalen. Er hadden zich uiteindelijk 33 OK zeilers aangemeld, waaronder twee oud OK wereld kampioenen. De springcup was dit jaar twee weken later gepland dan in voorgaande jaren en ondanks of dankzij deze verplaatsing was het drie dagen perfect zeilweer. Veel zon, geen hagel, sneeuw of regen.

Vrijdag

Des vrijdags was de wind tussen de 20 en 24 knopen, des zaterdags eerst 0 knopen, waar een uitstel van een uur op volgde, vervolgens zes – tien knopen. Des zondags een afnemende wind van pakweg 15 naar 10 knopen.

Des vrijdags gingen veel OK zeilers onderuit met hun boot. Onze Stefan zelfs twee keer, toch scoorde hij een 1, 2 en 2. Veel zeilers voltooiden dan ook niet drie races.

Zaterdag

De zaterdag was voor de licht weer zeilers. Blijkbaar behoort Stefan hier ook toe, daar hij een 2, 3, 3 en 1 scoorde.

Zondag

De zondag was een perfecte zeildag met een matige wind en blauwe lucht. Ook hier wist Stefan raad mee en hij schoorde een 1, 1 en 3. Dit had tot gevolg dat hij de eerste Nederlander is in 30 jaar Springcup, die deze regatta op zijn naam mag schrijven. Johan Geenen deed het deze laatste dag erg goed en scoorde een 10, 10 en 13 en werd hiermee de tweede nederlander in het klassement. Sybren Hornstra 22, Roel Noback 26, Rob Ligtenberg 29 en Robert Bancken 32 in het algemeen klassement. Op de 17e plaats de in Nederland wonende Zweed Pontus Gabel (en lid van de Nederlandse OK-Klasse Organisatie)


Al met al een prachtige drie zeildagen bij een goed georganiseerd evenement.

Door Sybren Hornstra