2022 / Open Nederlands Kampioenschap

Verslag ONK 26 t/m 28 augustus 2022 Zuidlaardermeer

Door Johan Geenen

Dit jaar weer in Groningen, wat op dit moment nog steeds een goede keus is gebleken. Prachtig stabiel weer, na een zomer van windstiltes en hitte. 38 deelnemers, waarvan 30 Duitsers, 8 Nederlanders, 2 Belgen en 1 Fransoos, dus een mooi veld in die zin. Ik kwam zaterdagmorgen een uur voor de start (12.00) pas aan, maar door Sybren (Hornstra) op gang geholpen door alles los te gooien wat mogelijk was. Deze nare gewoonte (los van andere tics…) dacht ik na 40 jaar Solo gevaren te hebben enigszins verdrongen te hebben, maar dus niet. Uiteindelijk redelijk op tijd aan de 1 e start gekomen.

Zaterdag

Wind Noord 3+ met aan de noordzijde een bosrand, die een speels karakter gaf aan het kruisrak. Eerder voer ik al op de Gaasperplas in Amsterdam Z.O. en met die ervaringen achter de rug kon ik de windshifts redelijk managen. En, m.i. is het iets wat wezenlijk is voor alert wedstrijdzeilen. Onze Stefan de Vries zette meteen de toon met zijn grotendeels zelf ontwikkelde Quantum-zeil en voer een serie 1-1-4-1. Stephan Veldman moest nog ff op stoom komen maar ging ook fantastisch: 6-12-1-4 en zo stonden Stefan en Stephan dus zaterdag 1 e en 2 e.

3e plaats

Sybren sommeerde mij om hoe dan ook een stukje te schrijven, los van de afspraak dat de derde plaats daar recht op geeft, zoals ooit afgesproken. Dat zette wel de nodige druk op mijn funktioneren (was waarschijnlijk ook zijn bedoeling, als concurrent…). Voor mij was de derde plek dan ook het enige doel en dat bleek ook in de serie een aparte strijd te geven met in ieder geval Sybren en Peter van der Schaaf. Tussen race 2/3 nog ff een broodje kroket-pauze en bleek voor mij een boost te geven met een 12e plek in race 3, waarbij ik dus toch derde Nederlander bleek te zijn op zaterdag.

Avondprogramma & vooruitblikken

Na de goedverzorgde Chinese maaltijd de tent opgepopt en aan het het bier tot uiterlijk 22.00, want de bediening was op. Buiten op het terras hebben we nog met enkele Duitsers gesproken, die aangaven dat het wat hun betreft volgend jaar op veel groter water gevaren kan worden. En, het maakte hen niet uit waar dat in Nederland georganiseerd zou worden. Ook heb ik ze ook niet gehoord dat een wat hoger inschrijfgeld een probleem zou zijn. Dat is een interessant gegeven dacht ik zo maar. Even wat meer ambitieuze Nederlanders bij elkaar scharrelen, op zijn minst…

Zondag

Een stevige 4 en weer pal noord, zelfs de startlijn lag nog hetzelfde kreeg ik de indruk en is ook niet verlegd voor die komende 4 races. Voor mij met slechts 75 kg aan de haak was het hard werken, maar kon redelijk meekomen, in die zin dat Peter naar mijn zin net even te vaak voor mij zat en dreigde mijn gewenste derde plek in te pikken. Sybren liet zich ook niet onbetuigd, maar die kon ik van mij afschudden. Ik hoorde tijdens het laatste voor de windse rak een harde plons en zag een nr. 12 in het zeil, (een Duitser dacht ik), prima en vooruit blijven kijken. Na de finish stond ik al aan de kant en zag Peter werkelijk binnendruipen: hij was 2x achter elkaar omgegaan (voor de wind met volle bak is een uitdaging). Stefan de Vries met 1-1-2-1 wel zeer overtuigend Nederlands kampioen, Stephan Veldman moest hard aan de slag met Ralf Tietje en zakte van 2 naar 3, maar toch heel knap naar het podium.

Het Nederlands klassement

Dus wat Nederlanders betreft de uitslag:

1. Stefan de Vries

2. Stephan Veldman

3. Johan Geenen

4. Peter van der Schaaf

5. Sybren Hornstra

6. Max Kok

7.Lex Vogelzang

8. Robert Bancken

Was weer een prima evenement en wie weet wat we volgend jaar gaan doen, alles zou mogelijk moeten zijn lijkt mij.

Foto's met dank aan Kees Huizinga / Zeilvereniging Zuidlaardermeer

uitslag NOK 2022