Open Nederlands Kampioenschap 2021 Zuidlaardermeer

Zaterdag 28 en zondag 29 augustus 2021Verslag ONK

Door Johan Geenen

Vrijdagmiddag

Aangekomen, locatie boven verwachting, sober, maar bijna idyllisch. Enthousiaste organisatie, we mochten kamperen waar we wilden, maar uiteraard niet onderaan de trap van het terras. Een bordje patat, kroket als aperatief voor een fijn weekend en nog wat slapen. Rond 23.00 kwam er nog een stel franssprekende Belgen (Walen) een tentje opzetten op de enig beschikbare plaats, onderaan de bewuste trap. Uiteindelijk zijn ze daar het hele weekend blijven staan.

Zaterdag

Een ontbijtje genuttigd en tijdens het palaver van voorzitter Robert Bancken bleek er nogal een discussie of er nu wel of niet tussen race 3 en 4 een broodje kroket genuttigd moest worden. Sommigen vonden dat onhandig. Dit stond op het programma, er was hiervoor ingekocht, dus dat ging normaal door. Achteraf ook helemaal geen probleem, bleek.

12.00 uur

1e start van 4 en er stond een dikke 4, Olympische baan lagen er goed in (lekker halfwinds raggen), relatief lange startlijn, maar desondanks enkele algemene terugroepen, waarbij de zwarte bal werd gehesen om erger te voorkomen. Voor de wind was het tricky heb ik helaas ervaren, maar dat kan aan mijn boot/zelfbeheersing liggen. Men schrok nogal van mijn oerkreet tijdens mijn touchdown. Bij de 2e keer heb ik geen klachten meer gehoord. De Duitse gasten waren vrij dominant in de kopgroep, maar gelukkig hadden wij Stephan Veldman, die heel knap en 2 en 1 scoorde. Ik zei nog: ”Dit vasthouden, anders doe ik je wat”. Met als gevolg dat tijdens race 3 en 4 een terugslag merkbaar was… Excusez moi.

Peter van der Schaaf en Johan Geenen lagen na de 1e dag op 13 en 14, oftewel 2e en 3e Nederlander. Stephan uiteraard 1e op algemeen 4, ondanks mijn foute aanmoediging. “Nieuweling” Roel Noback (Gaasperplas) was 4e en Rob Ligtenberg 5e na nogal wat duikelingen. Sybren Hornstra 6e, kwam wat langzaam op gang: 2x DNS, 15, 11, maar dat zou andere vormen aannemen. Robert Bancken had te veel gespeecht en ook 2x DNS.

Wind was krachtig onderin de plas en zwak/matig aan de noordkant, dus dat was constant aanpassen. Voor de wind voelde je de druk gestaag toenemen, uitdagend dus. De waarschuwing voor ondieptes bleek in de wedstrijd geen enkel probleem, dus die vooringenomenheid kon ik ook wegstrepen. Gewoon een perfecte plas water. Men had ook in de gaten de race 1 en 2 wat lang waren en na het broodje kroket had men dat aangepast. Desondanks was het een zware dag. Diner was een Chinees buffet en “happyhour” toetjes.

Zondag

's Nachts veel regen en harde wind, die ’s ochtends kalmeerde naar een 3-tje. Desondanks besloot ik om niet te starten, want ik had een pijnlijke pols en mede daardoor beroerd geslapen. De aanwezige arts, hoewel gepensioneerd, gaf mij (veiligheidshalve, of uit eigen belang…) gelijk bij het aanhoren van mijn klaagzang. Maar ja, de potentieel kampioen Stephan zei dat ik het op z’n minst kon proberen, terug gaan kan altijd. Ja, dan ben je uitgeluld en dan ga je toch maar. Ik moest tenslotte die 4 puntenverschil met Peter nog zien te overbruggen. Bleek geen slechte beslissing, ik had m’n beste dag, ondanks een voelbare belemmering. Als je maar gek genoeg bent van dit malle spelletje dan kan je vele pijntjes aan. Sybren had de voorgaande avond bij het synchroon tandenpoetsen het verschijnsel “fantoompijn” nog zeer begrijpelijk uitgelegd, dat nam ik ook nog even mee.

De uitslag

Plaatsen 1 en 2 waren voor vader en zoon Janhsen, dus er is toekomst en opvolging in de OK.

  • Stephan 3e± 2,1,1,5,5 mooier kan je het niet doen. Ik heb hem de laatste wedstrijd vermoedelijk bestolen van een 2e overall, maar ik moest starten en niet zeuren van hem, dus.

  • Peter 13e: 16,7,10,6 - 81 punten

  • Johan 14e:: 13,5,18,4 -- 82 punten Ik heb zondag Peter moeten loslaten met 1 puntje verschil, 13e en 14e overall. Met dit gegeven kwamen de pijntjes alsnog weer terug...

  • Sybren 15e: 14,9,8,13 - die vloog van 26e naar 15e die dag , maar hij had stiekum geinvesteerd in een nieuwe statisch geladen mast, dus dat gaf toch een beetje vertekend beeld… Op z’n oude dag dan ook nog topfit verschijnen word helemaal schrijnend.

  • Roel 22e, konstant lerend en bloedsnel op zich

  • Rob 23e, ook lerend omgaan met UFD en kapseizen met z’n Poolse mr. Baggins

  • Robert 27e, teveel DNS en te druk met organisatie

Kort samengevat en vooruitblikkend

Enerverend weekend gehad en veel positieve impulsen zijn aangekaart. Die overigens ook hard nodig zijn voor de Nederlandse tak. We moeten al blij zijn dat er nog steeds vrijwilligers zijn die voor ons een kampioenschap neerzetten. 7 nederlandse deelnemers, in weliswaar een veld van 31, moet de komende jaren toch echt eens een omkeer gaan geven. Potentie is er genoeg, maar dan moet er ook wel meer deelname komen. Niet alleen bij de grote evenementen, maar het moet m.i. vooral uit lokale activiteiten ontwikkeld worden, zoals meedoen aan de zgn Regio Competitie, waar Rob Ligtenberg en William Koekkoek zich voor inzetten. Als we dat met z’n allen voor elkaar krijgen dan gaat het landelijk vanzelf lopen. Alleen al de WV Zuidlaardermeer zou meer verdienen, even los van de bestuurlijke inspanningen.

Ik heb genoten in ieder geval

Groeten,

Johan Geenen 678

Het podium

Nederlands kampioen werd Jorg Janhsen, gevolgd door zijn zoon Johannes. Stephan Veldman werd knap 3e