Eenmansboten evenement

18 en 19 september

Verslag eenmansboten evenement ZV Zuidlaardermeer.

Door Sybren Hornstra

Onder prachtige weersomstandigheden werden op 18-19 september eenmansboots wedstrijden gehouden op het Zuidlaardermeer. Met wat kunst en vliegwerk en inspanningen van Stefan de Vries en Melle Heerlien kwamen er 5 OK’s aan de start. Nieuw in de OK was Reinout Klapwijk - een bekende 16 kwadraat zeiler - en Gert Heerlien, een ervaren locale Finn jol zeiler.

Zaterdag

Bij een strak blauwe lucht en een windje bft 3-4 ergens uit het oosten (windschiftingen van 35 graden geen uitzondering) werden er 5 wedstrijden gevaren, 2 ‘gewone’ en drie sprint wedstrijden. Tussen door naar de wal voor een bak patat met parafernalia. (nb – de oliebollen komen in november bij de oliebollen wedstrijden en de zuidlaarderbollen ergens in oktober). Stefan werd degelijk 5 keer één. De resterende vier moesten er voor knokken. Gert moest even warm lopen bij de eerste wedstrijd (4e), maar vervolgens scoorde hij twee tweetjes. In de vierde wedstrijd ging hij echter zwemmen (een OK is geen Finn), wat zijn broer reeds in de derde wedstrijd had gedaan. Melle mag graag scherp voor de wind zeilen, wat hij echter nog niet geheel onder de knie heeft. Maar zoals Charlie Cumbley ooit schreef: Als je het voor de wind zeilen oefent en je gaat zo af en toe niet om, dan ben je niet goed aan het oefenen.
Conclusie: de broers waren goed aan het oefenen voor het ONK, welke het volgende weekend gehouden zou worden op dit zelfde meer.

Zondag

Qua weer het zelfde laken van een pak, alleen iets minder wind. Zeker in de laatste wedstrijd maakte Gert Stefan het leven nog wat zuur. Na 8 wedstrijden is Stefan in het algemeen klassement eerste, Gert tweede met 19 punten, Sybren derde met 20 punten, Melle vierde met 21 punten en Reinout vijfde met 35 punten (maar zondags deed hij niet mee). Alle deelnemers kregen als prijs een (Groningse?) droge worst.

Al met al een prima weekend op het water.