Het laatste nieuws

Verslag Open Belgisch Kampioenschap 2019

(door Stefan de Vries NED 6)

Zoals een passage in een songtekst rond mijn geboortejaar al aangeeft “Lang getwijfeld over Belgie” Zo was het voor mij vooraf ook. Maar achteraf bleek die twijfel ongegrond en waren de Belgische kampioenschappen op het Galgenweel een aaneenschakeling van positieve ervaringen.

We waren met 5 Nederlanders present en uiteindelijk zaten we met 4 Nederlanders bij de eerste 6; we deden dus meer dan leuk mee. Uiteindelijk deden er totaal 32 boten mee met deelname uit 8 landen.

Het Galgenweel is niet te groot, dus geen lange afstanden naar de start en de organisatie op het water was vlot en toch relaxed. Af en toe leek er een boei wat uit het lood te liggen, maar zoals de wedstrijdleider aangaf “Maak je niet druk, de wind draait nog wel terug” zo kwam het vaak ook uit.

Een ander voordeel van een af en toe ietwat onvoorspelbare wind is dat de strijd volledig openblijft; als je denkt nou zit ik er goed bij dan kan je al wel aan je klompen aanvoelen dat er toch nog wel iets aan zit te komen. Het is niet voor niets dat veel van de meest succesvolle zeilers een achtergrond hebben van binnenwater en de wind zit statistisch net zo vaak mee als tegen.

Het sociaal programma zat zo mogelijk nog beter in elkaar dan het waterprogramma. Het gemiddelde Paella restaurant in de Mediterrane streek kan nog wel even op bijscholing bij de Belgen en het ontbijt op zondag was van vergelijkbaar niveau.

Helaas bleek Tomek op zondag een maatje te groot voor mij. Ik kreeg de aansluiting bij Tomek nog wel, maar afmaken kon ik het niet. De titel ging dus naar Polen en ik moet het voorlopig met de tweede plek doen. Stephan Veldman werd knap 3e voor de winnaar van vorig jaar Stefan Rassau.

De grote winnaar van het sprintklassement is voor mij Peter van der Schaaf. Peter wist vrijwel de helft van de wedstrijden als eerste bij de bovenboei te komen. Als hij dat zo in Duitsland door kan zetten bij het Open Duits Kampioenschap (IDM) dan geven we hem op de jaarvergadering een bolletjestrui.

Jan Siebe de Vries liet zien dat hij er aan komt en dat we momenteel een mooie brede top hebben binnen ons Nederlandse OK team.

Ik denk dat de Belgen ons een fraai voorbeeld hebben gegeven waar een goed en gezellig evenement om draait zonder een hoog inschrijfgeld en ik heb voor de toekomst geen twijfel meer om meer wedstrijden in Belgie te varen.

Verder hoop ik we op de IDM weer met een grote Nederlandse afvaardiging kunnen verschijnen. Ik vaar zelf 1 of 2 dagen van tevoren al op Steinhude en een ieder is welkom om daar bij aan te sluiten.

Stefan de Vries

NED6

Voor foto's klik hier. Voor uitslagen: bezoek de website

Stefan de Vries

Foto's: Erwin van Iseghem

Jan Siebe de Vries
Sybren Hornstra