Het laatste nieuws

Verslag Sneekweek 2019

(door Sybren Hornstra)

Na de vlootschouw vrijdagavond in Sneek, waar Peter van der Schaaf acte de presence gaf namens de deelnemende OK’s, begonnen de wedstrijden op zaterdag. Er hadden zich elf OK’s ingeschreven, waaronder één Duitser: Dirk Jahnke. Wiebe Visser had de OK van Willem Dijkstra geleend (NED 609). Willem zocht zijn geluk in de Laserklasse, waar ook een zoon en dochter in zeilen.

De lange termijn weersverwachting gaf eind juli aan dat het een Sneekweek zou worden met weinig wind. Uiteindelijk pakte dit anders uit. Zaterdag’s was er een rustig windje, zondag’s een bft 2 en de volgende vier dagen een stevige bft 4 met meer of minder vlagen t/m 25 knopen uit het ZuidWesten: m.a.w. in de lengte over het Sneekermeer. Dit betekende lange kruisrakken, maar ook lange voor de windse rakken binnen de wind. Zelf moest ik drie keer zwemmen tijdens de wedstrijden, maar ook Peter ging in totaal drie keer plat.

Uiteindelijk had Peter woensdag reeds zijn kampioensschaal veilig gesteld. Zondag’s werd hij vlak voor de finish ingehaald door Rob Ligtenberg in zijn ‘antieke’ OK. Een prachtige dagzege voor Rob.

Dinsdag’s trok Johan aan het langste eind met de dagzege. Peter sloeg vlak na de start om met technisch malheur, iets wat hem ook vlak voor de finish gebeurde terwijl hij mij bijna weer had ingehaald.

Donderdags kreeg ondergetekende de dagzege in de schoot geworpen, daar Johan Geenen - in gewonnen posititie - een boei vergat. Peter moest twee keer zijn boot parkeren in deze wedstrijd wegens problemen met een schootblok.

Johan had voor aanvang van de Sneekweek rugproblemen, maar na enkele dagen zeilen was dit over. Blijkbaar had hij hier Dirk ondertussen wel mee besmet, want die trok zich na vijf dagen terug met lage rugpijn.

Oud Finn-jol zeilerSiebe Gerritsma voer zijn eerste wedstrijden in de OK. Helaas ging hij op maandag in het eerste voor de windse rak zo hard onderuit (hij had hulp van de rescue nodig om de boot weer overeind te krijgen), dat hij de rest van de week nodig had om weer wat op adem te komen.

Klaas van der Ploeg zeilde in de NED 580 een keurige serie en was eerste in het aluminium mast klassement! Albert de Brouwer, die zich vorig jaar nog terugtrok uit een wedstrijd voor de eerste boei wegens de harde wind, zeilde nu alle wedstrijden uit (zonder enige verdere vlieguren na de Sneekweek 2018!). En datzonder een enkele zwempartij. In de toekomst zal hij toch wat meer risico moeten nemen.

Voor de uitslagen, bezoek de website.

Sybren Hornstra