Het laatste nieuws

Europees Kampioenschap

Tijdens de Kieler Woche werden de Europese Kampioenschappen OK-jol gezeild. Alle Nederlandse deelnemers maakten een kort verslag.

Direct naar de uitslagen


Stefan de Vries (5e)

Na een kortstondige ontmoeting in Berlijn nov 2018 en 3 dagen storm en zwemmen tijdens de Springcup zou het EK in Kiel mijn eerste serieuze evenement worden. Ik was vooraf natuurlijk enorm benieuwd of ik me zou kunnen handhaven voor in het veld en ik had bedacht dat top 10 en daarnaast zo veel mogelijk leren top zou zijn.

In Medemblik (tijdens de Spring Cup eerder dit jaar) had ik vooral nog geleerd om bij veel wind voor/ ruime wind echt heel ver achterin te zitten, verder dan gedacht en ik had wat twijfels over de stijfheid van mijn mast en had dus nog een 2e hands heipaal op de kop getikt (ex Charly Cumbly).

Dus met 2 masten en goede plannen op pad naar Kiel. Tja met 2 dagen trainen van te voren in weinig wind word je ook niet veel wijzer dus uiteindelijk onder het motto “ baat het niet dan schaadt het niet” besloten om met de stijve mast van start te gaan en daarmee me niet meer druk over materiaal te maken.

Eigenlijk ging het vanaf het begin direct goed, ik kwam mee in de top 10 en al maakte ik teveel fouten om me in de eerste 3 te handhaven, zat ik er wel dicht genoeg op om weer nieuwe dingen te zien en te leren. Elke dag iets verder naar voren en na de voorlaatste dag kwam ik mezelf tegen op plek 4 totaal. Een echte aftrekker had ik nog niet dus er waren medaillekansen!

Tja en dan maak je de fout om er de laatste dag te geforceerd in te gaan en wordt je uiteindelijk 5 overall. Ik had natuurlijk gewoon moeten blijven zeilen...

Kort samengevat

Ik ben tevreden en hoopvol over de toekomst. Ik heb gezien dat ik er bij zit en wat ik moet doen om een sprong te maken naar de top 3; je moet dan denken aan meer met het zwaard spelen, finetuning schootspanning / overloop en natuurlijk meer varen dan de 10 dagen die ik nu totaal in de OK zit. Wat echt het verschil tussen de beide masten is, weet ik overigens nog steeds niet dus dat maakt het verschil alvast niet😂

Stephan Veldman (30e)

Ik heb nog niet veel kunnen zeilen dit jaar. Kiel werd pas de tweede zeildag van het jaar. Waar de Kieler Woche nog op de bucketlist stond en nu samen viel met het EK was dit een 1-2tje om te beslissen. Daarnaast was het ook wel even lekker om van huis en werk weg te zijn met Team NL en de andere deelnemers.

Gezien de minimale voorbereiding (alleen vrijdag, maar wel veel fiets kilometers dit jaar) gingen mijn gedachten uit naar de eerste 50%. Iedere dag ging het beter en beter. Met de 30e plaats dus zeer tevreden. Ook in de wetenschap dat ik niet in de nieuwste boot vaar, maar daar komt zsm verandering in.

Kort samengevat

Ik heb erg genoten, mooi weer, goed gezelschap. @ Stefan: top gedaan. Voor de oldtimers ook een compliment 😜. Tot op het volgende kampioenschap.

Sybren Hornstra (76e)

Wat kern opmerkingen van mij:

  • 4 dagen prachtig zeilweer bft 2-4, wat een geluk voor ons;
  • Wat hopeloos ver weg lag de startlijn (4-6 kwartier varen);
  • Alles was goed georganiseerd (zowel het grote geheel - camping - het wedstrijdzeilen, trailer plaatsen, parkeergelegenheid auto, trailerhelling, maar ook het ek OK met elke dag steigerbier en broodjes en twee avonden een warme maaltijd.) We stonden gezellig met onze tenten bij elkaar en Stefan met vrouw en kind in een hotel.
  • Ik vond het overal wel gezellig. Gezellig druk op de haven met veel eet- en drank- tentjes. Veel publiek - duidelijk een uitje uit voor Duitsers.
  • Verse broodjes ‘s ochtends op de camping.
  • Genoeg douches en wc’s every where
  • Wij waren het enige land met een eigen shirt. We stonden wat dat betreft er goed op, ook bij de openingsceremonie
  • Mijn bootsnelheid is goed, maar ik ben een waardeloze zeiler.
  • Van Stefan (de Vries) had ik een top tien plek verwacht, maar Stephan (Veldman) heeft wat mij betreft ook uitstekend gezeild.
  • Heenreis drie uur vertraging door stau in Bremen en Hamburg, terug reis ‘s avonds -nachts no stau


Johan Geenen (79e)

Als oldtimer heb ik ontzettend genoten van deze Kieler Woche, die ondanks dat ik het fysiek zwaar vond mij toch een vakantiegevoel opleverde. Fantastische organisatie die de enorme drukte niet als beklemming laat voelen. Duits en toch blijmoedig. Het kan dus.

Gelukkig heb ik mijn leesbril al snel verloren en had dus geen zicht op de uitslaglijst ... Werd mij wel door Sybren op de feiten gewezen. Hij was mij net iets te vaak voor. Ik had vooraf geroepen dat als ik bij de 1e 50 zou eindigen ik een heel mannetje zou zijn. Niet dus...

Complimenten naar de jeugdige Stephan en Stefan die wel de mannetjes blijken te zijn.

Rob Ligtenberg (87e)

Mijn verwachtingen voor een hoge klassering waren niet al te hoog gespannen. Ik had immers nog nooit eerder op zee gevaren. En, met een een polyester boot van 49 jaar oud weet je van te voren dat je eigenlijk al met 3 - 0 achter staat ten opzichte van de overige deelnemers. Ik had daarom ook mijn doelen niet hoog gesteld: proberen alle 10 de wedstrijden in ieder geval te finishen. En als dat zou lukken, proberen om in ieder geval niet met een rode lantaarn naar huis te keren.

Beide doelen zijn gehaald: ik ben 10 x zeilend over de finish gekomen, zonder om te slaan. Met de kanttekening dat ik 1 keer een DNF achter mijn naam kreeg (vermoedelijk wegens tijdoverschrijding) en 1 keer een DSQ wegens te laat reageren op de gele vlag van de jury. Wist ik veel dat je DIRECT 2 rondjes moet draaien als de jury met zo'n vlag zwaait.

Voor de rest kijk ik met een enorm grote glimlach terug op een fantastisch evenement: prachtig weer, uitstekende organisatie, spectaculair zeilen, veel geleerd, veel leuke mensen ontmoet, uitstekende sfeer tussen de zeilers onderling en veel respect voor elkaars prestatie.

Kort samengevat

Geen seconde spijt gehad en een echte aanrader voor alle Nederlandse OK-jol zeilers om eens aan zo een groot evenement mee te doen.