Színek és szőr típusok

A csinik színes világa


A csincsillának számos, olykor alig – alig eltérő színvariációja létezik.

Emellett a rengeteg féle szín mellett, már kitenyésztették az angóra, azaz a hosszú szőrű és a göndör szőrű csincsillát is, melyek nálunk még nem kaphatóak. Azt nagyon fontos tudni, hogy egy szín megnevezés alatt is különböznek az állatok.

Nincs két egyforma egyed, ez főleg a tarka csinikre jellemző, de ez alól a többi sem kivétel.

A csinik színe 2 éves korukig változik, ez inkább a foltosaknál izgalmas.

Előfordul, hogy a kölyökként foltos mini felnőtt korára teljesen kifehéredik, vagy a fehér lesz foltos.

A színeket főbb csoportokba sorolhatjuk, illetve kategorizálhatjuk attól függően, milyen módon öröklődnek.

Ezek a dominánsan és a recesszíven öröklődő csoportok. A domináns gén elnyomja a másik allélt, így csak az hat az állat színére. A recesszív színek, csak akkor válnak láthatóvá az állat színében, ha az homozigóta ( ha mindkét szülőtől örökli a recesszív gént), ha csak egyet akkor az állat hordozó (rajta nem látszik, de ha ugyan olyan recesszíven öröklődő színnel párosítjuk, az utódok színében már megjelenhet a színt). Igyekszem a nálunk legelterjedtebb színeket bemutatni, egy kis jellemzéssel.

standard

Ez a szín a legelterjedtebb, hiszen ez az alap szín. Jellegzetessége a fehér has, a test többi részén szürke a bunda, mely nem egy színű, hanem "sávozott". A bőrükhöz legközelebb eső részt alsó zónának hívjuk, mely szürke színű. A következő a szalag, mely fehér és végül a fátyol, mely szintén szürke. A fülei és az orra szürkék, a szeme pedig fekete/barna. Ezek az egyedek sem egyformák, a világos szürkétől, egészen szinte a feketéig alakulhat a színük, attól függően, hogy a fátyol mennyire sötét.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Domináns színek

black velvet

A hasa fehér, az oldala a szürkétől a feketéig változhat. A háta és a feje fekete, ezeken a helyeken csak 2 színűek a szőrszálak, hiányzik a szalag. A fülek feketék vagy szürkék, szem fekete/barna. A velvet csincsillák ismertetőjegye a fül körüli világos gyűrű és a lábakon levő sötétebb csík, azaz a "kesztyű". Bármely szín velvettel való kombinálásával születhetnek meg a TOV egyedek (TOV= tach of velvet). Így pl.: a wilson white és black velvet párosításból TOV white, de hívhatjuk white velvetnek is. Ez alól kivétel a Hetero és Homo bézs párosítása black velvettel. Az első esetben brown velvetről a másodikban pedig bézs velvetről beszélünk minden esetben.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

TILOS két velvet állatot párosítani, ugyanis ennek a színgénnek a duplázódása halálos! A kölykök 25%-a meg sem születik, meghal a születést követően vagy halva születik! Ezek a mamára is veszélyesek!

hetero bézs

Hetero- és homozigóta formában is megtalálható. A bézs gén az eumelanin visszaszorulását okozza, ezért kivilágosodik az állat.
Hetero bézsnél a szín sötétsége attól függ, hogy a standard allél milyen erősségű. A világos bézstől egészen a karamellig megtalálhatóak a különböző színárnyalatok. A háta és az oldala bézs színű. Itt is megfigyelhető a szőrszálakon a hármas mintázat. A hasa fehér, fülük rózsaszínű, szemük bordó. Fülük és nózijuk idővel szeplőssé válik, ahogy idősödnek.

Homo bézsnél a hát és az oldal bézs színű ám jóval világosabb mint a hetero bézsé, szinte fehér. Itt is megfigyelhető a szőrszálakon a hármas mintázat. A hasuk hófehér, a fülek rózsaszínek, a szemek pedig bordók. A fül és az orr szeplős lehet. Különös ismertető jele, hogy a szemükben látható egy kékes gyűrű.

Carousel imageCarousel imageCarousel image
Carousel imageCarousel imageCarousel image
kép forrása: http://www.chinchillas.com/listings/details/index1.cfm?itemnum=1094877240

wilson white

A fehér színgénhez kapcsolódik egy módosító gén, ami foltosságot okoz. Szinte mindig öröklődik a fehér génnel együtt, ezért nagyon ritkák az igazi wilson white egyedek. A foltosokat mozaiknak, míg az ezüstös színűeket silvernek hívjuk. A háta és az oldala többnyire fehér, de szürke foltok is előfordulhatnak rajta, hasa mindig fehér, szürke fülei és fekete szemei vannak.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

silver:

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

mozaik:

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

TILOS két white állatot párosítani, ugyanis ennek a színgénnek a duplázódása halálos! A kölykök 25%-a meg sem születik, meghal a születést követően vagy halva születik! Ezek a mamára is veszélyesek!

ebony

Hetero- és homozigóta formában is megtalálható. A heterozigótának (hetero ebony) a hátán és az oldalán a szőre a világos szürkétől, egészen a feketéig változhat. A hasa is szürke, de világosabb mint az oldali és háti részeken. A hármas mintázat itt is látható, ám a szalag nem fehér, hanem szürke. A sötétségük alapján 3 csoportba sorolhatók: light ebony, medium ebony és dark ebony. A fülük szürke, szemük fekete.A homozigóták (homo ebony) minden egyes szőrszála csillogó fekete még a hasuk is, fülük szürke, szemük fekete. Az orr és a hátulsó láb legnagyobb (belső) ujja általában fehér.

Carousel imageCarousel imageCarousel image
Carousel imageCarousel imageCarousel image

Recesszív színekviolet

A hátán és az oldalán galambszürke színű a szőre. Elmosódott a hármas mintázat a szőrszálakon. A hasuk hófehér. A szemek feketék, a fülek szürkék.

Carousel imageCarousel imageCarousel image

zafír

A hát és az oldal ezüstös szürke, a szemek feketék, a fülek szürkék, a hasuk hófehér. Ezt a színt elég kevesen tartják az országban ugyanis nagyon hasonló a standardhoz és a gyakorlatlan szemek nem igazán látják a különbséget a két szín között.

Carousel imageCarousel image
kép forrás: https://sites.google.com/site/chinchillachateau/chinchillacolors, https://chinchilla.ifokus.se/articles/4dfda985d4ebea70c7007c71-chinchillans-olika-fargmutationer

black pearl

A legújabb színek egyike. Először Lengyelországban jelent meg standard egyedek párosításából. Az oldala és a háta fekete, a hasa hófehér. A füle szürke, a szeme pedig fekete. Hasonló a black velvethez, de míg ott az oldaluk illetve a has és az oldal részének találkozása szürke, itt az oldali rész is korom fekete a hátéhoz hasonlóan.

lowe recessive white / goldbar

Egészen krémes bézses színük van. A hasa fehér, a fülek rózsaszínűek, a szemek bordók.

Nálunk nem kapható.

Kombinált színek

brown velvet

Hetero bézs és black velvet kombinációja. Barna a feje és a háta, a hasa fehér, az oldalak bézs színűek, a fülek rózsaszínűek, a szem piros vagy bordó. A barna részeken nincs fátyol a szőrszálakon. Mivel ő is velvet, nála is megtalálható a „kesztyű” a lábakon és a fülgyűrű. A fül és az orr idővel itt is szeplőssé válhat.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

pink white

A wilson white és a bézs kombinációja. A háta az oldala és a hasa is fehér, bézses foltok előfordulnak rajta, a fülek rózsaszínűek, a csini idősebb korában szeplős is lehet, a szem piros vagy bordó.

Carousel imageCarousel imageCarousel image

tan

A bézs és az ebony kombinációja. A bézstől egészen a sötét barnáig változhat a színe. A hasa is színes, de világosabb mint az oldali és a háti részen. A fülek rózsaszínek, a szemek bordóak. Idővel itt is előfordulhat szeplősödés.

Carousel imageCarousel imageCarousel image

white velvet / TOV white

A wilson white és a black velvet kombinációja. A háton és az oldalon lehetnek a fehér bundán fekete vagy szürke foltok, illetve ritkábban fekete bundában fehér vagy szürke foltok, a has mindig fehér. Elég macerás egy szín, ugyanis a velvetséget jelző kesztyű illetve fül gyűrű nem mindig látható. Fokozottan figyeljünk a párválasztásnál, hiszen itt jelen van a white és a velvet gén is!

Carousel imageCarousel imageCarousel image

white ebony

A wilson white és az ebony kombinációja. Nagyon hasonlóak a white velvethez a jellemzői, annyi a különbség, hogy itt a has is foltos lehet ott mindig fehér.

white violet

A wilson white és a violet kombinációja. A háta és az oldala fehér - violet foltos, a hasa fehér. A szemek feketék, a fülek szürkék.

Carousel imageCarousel imageCarousel image

violet ebony

A violet és az ebony kombinációja. A háta és oldala galambszürkétől egészen a sötét szürkéig változhat. A hasa is szürke, de halványabb mint az oldali és a háti részen. A fülek szürkék, a szemek feketék.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

bézs violet

A bézs és a violet kombinációja. A hát és az oldalak bézs színűek egy kis violetes árnyalattal, a has fehér, a szemek bordók, a fülek rózsaszínűek.

Carousel imageCarousel imageCarousel image

tan violet

A bézs, az ebony és a violet kombinációja. A hát, az oldal és a has egyaránt bézses színű violet árnyalattal. A hát és az oldalak színe itt is erősebb mint a hason. A szemek bordók, a fülek rózsaszínűek.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

tan velvet / TOV tan

A tan és a black velvet kombinációja. A hát szőre általában néhány árnyalattal sötétebb a test többi részétől. A has is színes, a fülek rózsaszínek, a szemek bordók. A fül körül megfigyelhető a velvetekre jellemző fülgyűrű és a mancsokon a kesztyű.

Carousel imageCarousel image

ebony velvet / TOV ebony

Az ebony és a black velvet kombinációja. A háton és a fejen szőre általában néhány árnyalattal sötétebb a test többi részétől, ami a szürkétől egészen a feketéig változik. A hasa is színes, a fülek szürkék, a szemek feketék. A fül körül megfigyelhető a velvetekre jellemző fülgyűrű és a mancsokon a kesztyű.

Carousel imageCarousel image

blue diamond

A violet és a zafír kombinációja. Viszonylag nehezen tenyészthető, hiszen mindkét alap szín recesszíven öröklődik. Többféle árnyalata van ennek a színnek is az ezüstöstől a mélykékig. A hasuk fehér, a fülük szürke, a szemük fekete.

Különlegességek, avagy az extrém foltos csinik:

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

dark tan white velvet

Carousel imageCarousel imageCarousel image

white mozaik

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Csincsilla-lak Popcorn - white tan violet velvet (tenyészetünk tagja - nem eladó):

Carousel imageCarousel imageCarousel image

Csincsilla-lak Dexter - white violet ebony poss velvet (tenyészetünkben született, gazdis):

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

dark tan white

A szín kavalkád után szeretném bemutatni a szőrzet változatokat is. Jelenleg a normál szőrök kívül megtalálhatóak már az angóra, azaz a hosszú szőrű és a curly, azaz göndör szőrű csinik. Nálunk jelenleg egyik sem kapható, elég húzós az áruk és természetesen ezek a mutációk is recesszíven öröklődnek. Bár már 1-2 tenyészetben megtalálhatóak, egyenlőre még eladó példány kedvencnek nincs.