Gy.I.K.

Sajnos egyre gyakrabban előforduló kérdés, hogy kint az udvaron tarthatóak e ketrecben, vagy szabadon egy elkerített részen. Erre egyszerű a válasz, NEM!

Könnyen jöhet erre a válasz, hogy de hát a természetben is kinn élnek. Nos, ha valaki tudja nekik biztosítani azt a környezetet és klímát, ami a természetes élőhelyükön megtalálható, amit lehetetlen, még akkor sem! Ezek a manók már hosszú évek óta tenyésztve vannak, nincsenek hozzászokva a zord, kinti körülményekhez. És valljuk be, nem azért veszünk csinit, hogy kivágjuk az udvarra...., aki ilyen állatot keres az nagyon rossz fajtával szemez.

És még egy gondolatra had térjek vissza arra, a természetben is kinn élnek szövegre. Sajnos onnan is nagyon hiányszik, ha egy - egy állat elpusztul, legyen ez akármilyen, ne feltétlen csak a csinikre gondoljunk. Viszont, érte TE fizettél, fogadtad örökbe, kaptad vagy legyen bármi ahogy hozzád került. TE személyesen őt fogod hiányolni/ megsiratni, ha elpusztul!

Hogyan szoktassam magamhoz a csinimet?

Az első lépes érkezés után, hogy pár napig hagyjuk a csinit, hogy megszokja új környezetét, a szagokat és hangokat, ne akarjuk azonnal "nyúzni". Ne feledkezzünk meg róla! Hiszen fontosak az új ingerek és az új gazdi személye is.

Ezalatt az idő alatt, üljük a ketrece mellé és beszéljünk hozzá. Akár a kezünket be is tehetjük a ketrecbe, hogy meg tudja szaglászni. Fontos, hogy ne mi tegyük oda a csininek, mert attól megijedhet, meg kell várni, míg ő kezdeményezi az ismerkedést. Előfordulhat, hogy elkezdi rágcsálni a kezedet, ezzel nézi meg, hogy ehető e, ettől nem kell megijedni. :) Illetve egymásnak is így kedveskednek.

A legtöbb csincsillához a hasán keresztül vezet az út. Természetesen ezalatt nem azt értem, hogy tömni kell őket. Az ismerkedés időszakában szabad kicsit többet kényeztetni őket finomságokkal. Ha már nem fél a kezünktől, tenyerünkbe tegyünk néhány finomságot és várjunk, amíg kiveszi belőle. Így hamar meg fogja szokni, hogy a kéz nem bántja, hanem enni ad, kényeztet.

De ez mind kevés. A leges legfontosabb dolog a türelem, ha érzi rajtunk, hogy idegeskedünk, izgulunk, nem fog vagy sokkal nehezebben barátkozik meg velünk.

És a legfontosabb, hogy vegyük figyelembe a csini viselkedését! Ha már az elején kíváncsi, érdeklődő, akkor nyugodtan legyetek ti is bátrabbak! ;)

Hol, mikor, és mennyit engedjem ki szaladgálni?

Mivel a csincsillák éjszakai állatok a kiengedésre a legmegfelelőbb időpont az esti/késő délutáni órákban van. Igyekezz ezt mindig azonos időben tenni, meg fogják szokni, így lesz az életükben egy rendszer, amit ki is követelnek majd maguknak ;) . Ajánlatos séta után etetni őket, ez jó csalogató a ketrecbe és nem utolsó szempont, hogy kevesebb kaki lesz a szobában szétszórva. Mivel a csini rágcsáló a futás során nagy valószínűséggel meg fog kóstolni mindent, ami az útjába kerül, ilyenkor a vezetékek a bútorok, a könyvek, sőt még a fal is veszélyben vannak. Mielőtt kiengedjük, meg kell próbálni csini biztossá tenni a helységet, ahol a futtatás történni fog.

Nyáron, kánikulában kerüljük a sétákat vagy ütemezzük át a késő esti órákra, mikor már kicsit kellemesebb az idő. A futkosás ilyenkor nagyon megterheli a szervezetüket és sokkal könnyebben túlmelegednek.

FONTOS, hogy sose hagyjuk egyedül, amikor kinn szaladgál, hiszen ilyenkor ön és közveszélyesek.

Miért fekszik a csinim az oldalán?

Nem jellemző, hogy kiterülve fekszenek, de vannak kivételek :) Általában ennek három oka lehet/van:

  • melegük van

  • a nőstények, amikor babát várnak

  • egyszerűen az is előfordulhat, hogy ebben a pózban érzi jól magát. :)

Miért kell fürdeni a csinimnek, mennyit és miben?

A csincsillák életének is fontos része a tisztálkodás. Mielőtt bárki megrémülne, ők nem vízben fürdenek, mint a kutyák.

Ezek a kis szőrmókok homokban forogva tisztítják bundájukat. Illetve ezzel segítik elő, hogy a kihullott szőrszálak könnyebben tudjanak távozni a bundájukból, ezzel még szebbé és selymessé varázsolva a bundájukat.

A homok mindenképp csincsilláknak való, kvarcmentes, homok legyen, ez nem töri meg a szőrszálaikat. Szükséged lesz még egy edényre, amibe a csini meg tud fordulni.

Jó választás lehet egy a 5l-es befőttes üveg vagy egy legalább 35cm átmérőjű tál.

Hogy megfelelően tiszta legyen kedvencünk bundája a homokból naponta

kb. egy evőkanálnyit tegyünk a fürdetőbe, és helyezzük be a ketrecbe vagy a futtatás alatt is kitehetjük nekik. Gyorsan elhasználják a rendelkezésre álló homokot, utána az fürdetőt vegyük ki a ketrecből vagy tegyük el. Hajlamosak arra hogy bele pisiljenek, ha sok a homok a tálban és már nem használják. Illetve széklettel és egyébb mással is könnyen bepiszkolódik, amit utána már úgysem fognak használni.